Charmant en tevens multifunctioneel te gebruiken grachtenpand zowel een moderne als historische beleving. Met een fraai vormgegeven en gedetailleerde symmetrische entreepartij met glas-in-lood ramen. De voorzijde ligt zonnig op het zuiden en heeft een prachtig uitzicht over de Brouwersgracht en de tegenover gelegen Langestraat. De woon- en werkoppervlakte van dit rijksmonument is in totaal 263 m² die verdeeld zijn over 4 ruime en lichte etages.
Het geheel is opgedeeld in drie afzonderlijke eenheden met op de begane grond een creatieve hoge ruimte met aparte voordeur, die recent is verbouwd en direct verhuurbaar is, en een bovengelegen woning met eigen opgang en dakterras, die qua indeling ook als 2 separate units kan worden gebruikt.
De woonlocatie aan de Brouwersgracht dichtbij de Herenmarkt, Haarlemmerstraat, Noordermarkt en Jordaan is geliefd en gewild.
Begane grond:
Op de begane grond van dit rijksmonument is een kantoorruimte van circa 81 m² gelegen met fraaie plafondhoogte van gemiddeld 3,50 meter. Bijzonder is dat de ruimte beschikt over een achterom via een afgesloten steeg die bereikbaar is via de Binnen Vissersstraat. Het object is gelegen op eigen grond en het bestemmingsplan laat zowel werken als wonen toe.
Eerste verdieping:
Via de andere opgang is het zelfstandige bovenhuis bereikbaar. Deze is thans feitelijk in twee delen bewoond, waarbij de eerste verdieping een lichte woonkamer heeft aan de grachtzijde met drie ramen. Aan de achterzijde is er een ruime slaapkamer met aangrenzend een dichte, complete keuken. De badkamer is voorzien van een toilet, douche en wastafel. Deze etage is apart te bewonen of op eenvoudige wijze weer als een geheel te maken, als drie laags bovenhuis, met de overige etages. Voor deze samenvoeging is er een alternatieve indeling bedacht welke te zien is op de alternatieve plattegrond. Met deze indeling kunnen er drie slaapkamers en twee badkamers gerealiseerd worden. Zo creëer je samen met de bovengelegen twee verdiepingen een groot drie-laags bovenhuis met meerdere slaapkamers en een dakterras.
Tweede verdieping:
Moderne verbouwde etage, met een entree vanaf de eerste verdieping, die open en licht is met eveneens drie ramen aan de gracht. Aan de grachtzijde is een ruime zithoek gesitueerd. In het centrale gedeelte met een vide is ruimte voor een grote eettafel. Door deze fraaie vide is er extra licht en hoogte. Aan de achterzijde bevindt zich de moderne keuken met een eilandopstelling. De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur. Over deze gehele verdieping ligt een fraaie eikenplanken vloer. Dankzij het licht, de verrassende vide en de maatvoeringen is het een hele prettige ruimte om in te verblijven.
Derde verdieping:
Via de fraai ontworpen open trap naar een loopbrug zijn de slaapverdieping en het dakterras toegankelijk. Hier is aan de voorzijde een ruime slaapkamer met een openkapconstructie. Dit geeft een ruimtelijk effect en een geborgen gevoel. In het midden is een moderne badkamer aan de ene kant en een grote ingebouwde kastenwand aan de andere zijde. De badkamer is voorzien van een ligbad, inloopdouche, wastafel en een ingebouwde spiegelkast en is dankzij een groot daklicht ruimtelijke en licht. Tevens is er een separaat toilet met fontein en een vaste kast met aansluiting voor wasmachine / droger. Vanaf de loopbrug is ook het dakterras toegankelijk.
De buitenruimte
Het dakterras aan de achterzijde is ruim van opzet en biedt ruimte aan een zithoek en een eettafel. Vanaf het dakterras is er een leuk uitzicht over de daken van de omliggende panden en is er gedurende de dag volop zon. Bijzonder te noemen is de lamellenconstructie aan de buitenzijde van de glaspartij van het huis. Deze lamellen zorgen voor een gefilterd licht binnen, maar geven ook een bijzonder fraai aanzicht vanaf het dakterras richting het appartement.
Het pand
Een rijksmonument, oorspronkelijk uit 17e eeuw, doch uitgebreid en verbouwd in de negentiende eeuw met een rechte lijstgevel en een kapconstructie. Het monumentennummer is 756.
Begin 1900 is de onderpui voor de laatste keer aangepast zoals deze op dit moment nog steeds is.
Een met hout uitgevoerde indeling met deuren, glas en glas en lood. Typerend voor die tijd qua smaak en mode.
De laatst bekende zakelijke gebruiker van het pand is meubelfabriek De Zeeuw. In 2007 heeft er een grote renovatie en modernisering plaatsgevonden, waarbij het bovenhuis is gemaakt in de huidige situatie, installaties en staat. Sindsdien is het goed onderhouden.
Thans is het pand in gebruik als een verhuurbare bedrijfsruimte op de begane grond, een bovenhuis dat uit twee zelfstandige eenheden bestaat, op de eerste verdieping en de twee lagen met het dakterras. Een nieuwe eigenaar kan dit uiteraard naar eigen inzicht en behoefte een andere invulling geven.
De omgeving
De Brouwersgracht ligt aan het begin van de Singel, Heren-, Keizers- en de Prinsengracht, dit deel is dynamisch en samen met de Herenmarkt vormt het een van de mooiere delen van de grachtengordel.
De historische Brouwersgracht is een prachtige centrale locatie en ligt in een levendig gedeelte van het centrum. Omringd door de Jordaan, de Haarlemmerdijk, de Dam en het Centraal Station, is hier altijd iets te beleven. Trendy winkels, gezellige cafés en restaurantjes zoals Toscanini, Duende, Café Winkel 43, Vrouw met de baard en Café Thijssen. De Noordermarkt is om de hoek met op maandag en zaterdag de biologische markt. Ook het Westerpark met aanpalende natuurgebieden is vlakbij. Boodschappen kunt u doen op loopafstand bij de Albert Heijn, Jumbo, Marqt en diverse kleine speciaalzaken op Herenstraat, Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat.
In 2007 werd de Brouwersgracht niet voor niets door lezers van Het Parool uit 150 nominaties verkozen tot de mooiste “straat” van Amsterdam.
De Brouwersgracht, geeft de perfecte balans tussen rustig wonen en de gezelligheid van het Centrum van Amsterdam.
Historische context is nog voelbaar en zichtbaar, vanaf 1612 werd vanaf de Brouwersgracht de grachtengordel in zuidelijke richting gegraven. De gracht dankt sinds 1594 zijn naam aan de vele bierbrouwerijen die in de zestiende en zeventiende eeuw in deze buurt waren te vinden. Vanaf 1782 zit aan de Brouwersgracht bij de Driehoekstraat de laatste Amsterdamse distilleerderij van jenever en likeuren: De Ooievaar. De meeste pakhuizen, gebouwd voor de opslag van goederen, zijn omgebouwd tot woonhuizen.
Voor het basisonderwijs is op loop afstand op Herengracht 34 OBS De Burght. Ook de Theo Thijssenschool en 14e Montessorie in de Jordaan zijn op loopafstand.
Bereikbaarheid
Een centrale locatie waarbij er meerdere routes de stad uit en in zijn wat het makkelijk aan te rijden maakt. Via de achterzijde van het Central Station en langs het IJ zijn Amsterdam noord, west en oost en de Ring eenvoudig bereikbaar. Zeker zo belangrijk is dat het Centraal Station op loopafstand is met als knooppunt de Metro, buslijnen en (internationale) treinverbindingen.
De bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen ca. 263 m²
• Dakterras
• Gelegen op eigen grond
• Rijksmonument / Zie monumenten.nl tbv rijkssubsidie op groot onderhoud.
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Drie afzonderlijke gebruikseenheden, formeel 1 woning en 1 bedrijfsruimte, met veel mogelijkheden om het pand anders in te delen