Een representatief, karaktervol en vooral licht woonhuis. Gebouwd rond 1890 in Neorenaissance stijl (architect W. Langhout) en recent op een fraaie en verfijnde wijze gerestaureerd. Met gevoel voor detail en functionaliteit is het tot een heerlijk en ruim gezinshuis getransformeerd.
Totaal omvattende circa 477 m² gebruiksoppervlakte wonen, inclusief berging tuinhuis en 2250 m³, die zijn verdeeld over vijf riante woonlagen. Dankzij de hoge plafonds, zuid-ligging en grote raampartijen baadt elk vertrek in het licht. Aan de achterzijde ligt een beschutte en bijna 75 m² grote tuin en een fraai tuinhuis.
Buurtgids
Gelegen midden in het centrum, aan het Frederiksplein en nabij de Utrechtsestraat en Amstel. Eén van de meest gewilde gedeelten van de grachtengordel.
De huidige Amsterdamse grachtengordel ontstond in de 17e eeuw tijdens de Derde en Vierde Uitleg. De stad bleek namelijk opnieuw te klein voor de snel groeiende vloot en de vloedgolf van immigranten die voornamelijk uit de Zuidelijke Nederlanden, Frankrijk, Oost-Europa en Duitsland kwamen
Bereikbaarheid
Frederikplein 12 is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bij halte Frederiksplein stoppen meerdere tramlijnen, waaronder 1, 4, 7 en 19. Deze lijnen vormen respectievelijk een verbinding met het Centraal Station, Sloterdijk, Osdorp, Diemen, Muiderpoortstration, Station RAI, Sloterpark en Azartplein.
Met de auto is er goede ontsluiting naar de RING A10, via de Van Woustraat en afslag S110. Door de centrale ligging zijn de diverse voorzieningen op zowel loopafstand als fietsafstand te vinden.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 2g.). Met een parkeervergunning voor Centrum 2g mag u parkeren in Centrum-2. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 300,- per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 4 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, september 2023).
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 477 m², inclusief tuinhuis
• Inhoud 2250 m²
• Tuin van circa 75 m²
• Gelegen op eigen grond
• Ontworpen door architect W. Langhout
• Renovatiejaar 2014/2015
• Rijksmonument
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed
Heer Frederik
Eén van de mooiste stadspaleis van Amsterdam. Ingetogen chique op één van de mooiste plekken van Amsterdam. Om de hoek van de gezellig Utrechtsestraat, de historische grachten en de Amstel. Vanuit iedere verdieping is er schitterend uitzicht op het groen van het Frederiksplein, één van de weinige stadsparken van het centrum.
Dit rijksmonument uit 1885 is zeer rijk gedecoreerd aan zowel de buiten- als binnenzijde. Bijna alle originele details zijn bewaard gebleven en in zeer goede staat. De fraaie erker met overdekt balkon geeft schitterend uitzicht op groen en het park. Binnen is de salon de mooiste plek van het huis met haar schitterende plafonds, schouwen en grote ramen. De riante woonkeuken is een heerlijke plek om met grote groepen te eten, aan voorzijde is het leven van de stad en aan de achterzijde de rust en privacy van de tuin.
Het pand is in 2014-2015 volledige en hoogwaardig gerenoveerd onder begeleiding van Kodde Architecten. Hierbij is het originele karakter van het pand gecombineerd met modern en tijdloos interieur.
Een schitterend familiehuis op één van de mooiste plekken van het centrum, gelegen op eigen grond.
Daniël de Bont | Makelaar Broersma Wonen
Designvisie
Architect W. Langhout
Het herenhuis aan het Frederiksplein is oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Ph.W. Osieck naar ontwerp van W. Langhout. Philip Willem Osieck was koopman en één van de eigenaren van horlogewinkel Jullien op het Rokin. Zijn dochter Betsy (1880-1968) werd later kunstschilder, lid van de groep Amsterdamse Joffers. Het huis aan het plein bleef een woonhuis, tot in 1937 de Communistische Partij van Nederland het als partijkantoor ging gebruiken. De CPN vertrok begin 1939 naar de Van Eeghenstraat.
Willem Langhout (15 november 1850 – 7 januari 1936)
Over de jeugd en opleiding van Willem Langhout Gzn is niet veel bekend. Hij werd geboren in Woubrugge. Vader Gerard was daar metselaar en handelde in bouwmaterialen. Waarschijnlijk heeft Willem daar het bouwvak geleerd. Hij werd zowel makelaar als architect, geen ongewone combinatie in de negentiende eeuw. Langhout bouwde zowel in de binnenstad als in de uitbreidingswijken buiten de Singelgracht. Typerend voor zijn werk is het verzorgde uiterlijk van die ‘revolutiebouw’, meestal in de stijl van de neo-Hollandse renaissance.
Het pand
Dit imposante woonhuis, opgetrokken uit diverse bouwlagen, betovert met zijn architectonische pracht. Het rechthoekige grondplan vormt de basis, met steile dakschilden en een plat dak met shingles. Het pand telt drie vensterassen en wordt gekenmerkt door gekorniste cordonlijsten die de verdiepingen markeren. Het souterrain is opgetrokken in natuursteen, terwijl de bel-etage gepleisterd is en de verdiepingen bestaan uit rode baksteen. De ingang, toegankelijk via het souterrain en de bel-etage, verwelkomt bezoekers met een prachtige eikenhouten enkele deur voorzien van steek- en snijwerk, samen met fraaie deurlichten. Op de eerste verdieping bevindt zich een charmante erker, gedecoreerd met snijwerk op houten stijlen en rustend op sierconsoles met leeuwekoppen. De vensteropeningen hebben glas-in-lood bovenlichten en in de buitenste traveeën zijn er rondboogvormige vensteropeningen op pilasters met leeuwekopsluitstenen. Op de tweede verdieping vinden we een vergelijkbare stijl met hoekbosseringen en een balkon in de middelste travee, bekroond met een vijfkantige baldakijnvormige overhuiving op kolommen. De dakkapel in de middelste travee is voorzien van een segmentvormig fronton en een spitsvormige bekroning, geflankeerd door balustrades met kandelaberzuiltjes en sierlijke vazen met pelikanen op de hoeken. Het geheel wordt bekroond door een fraai geprofileerde daklijst die de dakschilden siert.
De bel-étage
De mooie en representatieve woonlaag. Entree via vestibule, hal en trappenhuis met origineel marmer en grandeur. Aan de voorzijde is de woonkeuken met fraai zicht op het Frederiksplein. De moderne Bulthaup is voorzien van luxe inbouwapparatuur. Aan de achterzijde is de eetkamer met fraaie schouw en een plafondhoogte van ca. 3.60 meter. Een romantische serre met Frans balkon en trap naar de tuin. De hal geeft toegang tot een extra trap naar de tuinverdieping en de eerste verdieping. Vanuit de woonkeuken gaat een foodlift naar de overige etage.
Eerste verdieping
Een salon over de volle breedte aan de voorzijde, met erker en grote ramen. De salon is rijk gedecoreed met ornamenten, lambrisering en schouw met haar. Deze kamer is en-suite met een eveneens riante werkkamer. Beide vertrekken zijn meer dan 3.65 meter hoog. De werkkamer heeft twee keer openslaande deuren naar een balkon. Aan de gang is een gastentoilet.
Tweede verdieping
De hoofdslaapkamer is aan de voorzijde gelegen en kijkt uit over het groen. Vanaf het overdekte balkon is er schitterend uitzicht over de omgeving. En suite aan de hoofdslaapkamer is er de kastenkamer met doorloop naar de grote slaapkamer aan de achterzijde. Deze kamer heeft dubbele deuren naar een klein balkon aan de tuin. Voorts is er een derde kleine slaapkamer aan de achterzijde. De ruime badkamer heeft een ligbad, inloopdouche en dubbele wastafel. Aan de gang is een apart toilet.
Derde verdieping
Op de bovenste verdieping zijn drie kamers van goed formaat met twee badkamers.
De tuinverdieping
Apart toegankelijk vanuit de centrale hal en met uitloop in de tuin. Hierdoor is de verdieping goed te gebruiken voor gasten, au-pair of als werkruimte. Aan de voorzijde is een grote (slaap-)kamer die ook te gebruiken is als speelkamer, werkkamer of mediakamer. De slaapkamer aan de achterzijde heeft een eigen badkamer met douche en wastafel. Voorts is er een ruime berging, hal met toilet, CV-ruimte en veel kastruimte. Via een interne trap is er een verbinding naar het trappenhuis en via de hal is er toegang naar de tuin.
Tuin/ tuinhuis
De tuin ligt beschut en is met groen omgeven. Ondanks de ligging biedt deze veel zon in de middag en avond. In de tuin is een tuinhuis van ruim 17 m² met een guesthouse met eigen badkamer en apart een fietsenberging.
Frederiksplein 12 is als geheel ruimtelijke, licht, luxe en beleving echt een fantastisch gezinshuis en unieke kans. Het pand is een rijksmonument en staat op eigen grond op het rustige en zonnige deel van het Frederiksplein.
Bereikbaarheid
Frederikplein 12 is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bij halte Frederiksplein stoppen meerdere tramlijnen, waaronder 1, 4, 7 en 19. Deze lijnen vormen respectievelijk een verbinding met het Centraal Station, Sloterdijk, Osdorp, Diemen, Muiderpoortstration, Station RAI, Sloterpark en Azartplein. Met de auto is er goede ontsluiting naar de RING A10, via de Van Woustraat en afslag S110. Door de centrale ligging zijn de diverse voorzieningen op zowel loopafstand als fietsafstand te vinden.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 2g.). Met een parkeervergunning voor Centrum 2g mag u parkeren in Centrum-2. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 287,09 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 4 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
(Bron: Gemeente Amsterdam, juni 2023).