Kunstagenda Augustus 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Augustus 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Broersma, kunstagenda augustus 2024

Omdat de zomer volop in gang is betekent dat dat het theateraanbod ook een zomerrooster heeft. Daarom heb ik voor augustus mijn top tips voor Parade-voorstellingen en Bosfest op een rijtje gezet. Ga van 16 augustus t/m 1 september lekker naar het Martin Luther King park, of eind augustus naar het Amsterdamse Bostheater, en geniet van dit geweldige diverse aanbod theater en dans!

Musea en tentoonstellingen

Painting as prop, Wilhelm Sasnal – Het Stedelijk Museum (t/m 1 september)
De Poolse Wilhelm Sasnal presenteert in deze tentoonstelling vijfentwintig schilderijen. Sommigen van deze werken speelde een rol in zijn recente film: The Assistant. Hierin onderzoekt hij de grenzen van kunst en film en hoe deze kunstvormen ook soms haaks staan op onze hedendaagse maatschappij.
Website & tickets: www.stedelijk.nl

The Humanness of Our Lonley Selves, Awoiska van der Molen – Huis Marseille (t/m 13 oktober)
De Groningse Awoiska van der Molen verwierf bekendheid via haar psychologische landschapsfoto’s. Na haar afstuderen in 2003 begon ze met het vastleggen van stedelijke omgevingen. Inmiddels is ze twintig jaar verder en toont Huis Marseille zwart-wit foto’s van bebouwde omgevingen waar mensen soms een kleine bijrol in spelen. De nadruk ligt op lichte vensters op donkere avonden.
Website & tickets:www.huisvanmarseille.nl

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Martial arts – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 31 augustus)
In deze tentoonstelling wordt duidelijk waarom mensen aan vechtsporten doen. Daarnaast laat het Wereldmuseum de verhalen achter de sporten zien, de persoonlijke, maar ook de culturele. Na het zien van deze expositie ben je kenner op het gebied van kungfu, karate, capoeira, kickboksen, Pencak silat en Nguni stick fighting, en leer je ook enorm veel over de geschiedenis van deze mooie maar lichtelijk enge sporten.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nl

Vrouwen van Amsterdam – Amsterdam Museum (t/m 7 januari 2025)
Het Amsterdam Museum heeft wat leuks bedacht. Omdat zij het raar vinden dat er zoveel vrouwen onzichtbaar zijn in de geschiedenis hebben ze ‘odes’ opgetuigd. Je kan een ode brengen aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam op hun website, en hiermee de geschiedenis aanvullen. De ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum, er zijn er nu al een hoop te bewonderen!
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Gilleam Trapenberg: New Suns – #37 Keti Koti Westerpark x Kunsttraject – 2 juni t/m 31 augustus
Deze tweede editie van Keti Koti Westerpark is vanaf 2 juni te bezoeken. Het is enorm leuk dat verschillende buurtbewoners van het Westerpark gezamenlijk een maand vol evenementen in aanloop naar Keti Koti hebben georganiseerd. Zo exposeert ook Gilleam Trapenberg in de Staatsliedenbuurt met zijn werk: New Suns. Hij begon deze serie in 2020 vanuit een verlangen naar Curaçao. Gaandeweg zette Trapenberg vraagtekens bij de Caribische zon als symbool van exotisme, commercialiteit en toerisme, en dat is terug te zien in New Suns. Tickets zijn gratis!
Website: www.burostedelijk.nl

SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nl

Theater, dans, opera

PARADE: De Grootste Hondenshow ter Wereld in Nederland – Patsy Kroonenberg & De Veenfabriek
Patsy Kroonenberg is nieuwe maker bij de Veenfabriek en staat deze zomer met twee voorstellingen op de Parade. Een van deze voorstellingen is De Grootste Hondenshow ter Wereld in Nederland. Kroonenberg liet zich inspireren door het verhaal van haar tante, zij kon geen kinderen krijgen en besloot alle liefde die ze in zich had aan haar honden te geven. Een originele goede jonge maker om in de gaten te houden! Kroonenberg staat dus ook op de Parade met haar andere voorstelling: Het slaapverwekkende bestaan van Evelien. Website & tickets: www.deparade.nl

PARADE: Sieben, acht, heiße nacht – Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel pakt in deze voorstelling het muzikale onderwerp ‘De Medley’ aan. Vier spelers (Keja Klaasje Kwestro, Joep van der Geest, Gillis Biesheuvel en Sarah ten Pas) zitten op een feest rondom een eettafel en overtroeven elkaar met gezang, kennis van popmuziek en gesprekken en meningen over liefdesrelaties. De spanningen lopen op tot het hele gebeuren wel uit zijn voegen móét gaan barsten.
Website & tickets: www.deparade.nl

PARADE: Ik wil wit zijn – Femi van Elshuis & Via Rudolphi
In deze persoonlijke solo onderzoekt Femi van Elshuis wat zwart zijn betekent. Vragen zoals, ‘dromen witte mensen van zwart zijn?’ Of ‘is je af en toe ergens niet welkom voelen genoeg om je ergens niet thuis te voelen?’ komen aan bod in deze diverse solo waarin storytelling en spoken word gebruikt worden om deze onderwerpen te behandelen.
Website & tickets: www.deparade.nl

PARADE: NEXT: So far, so good – Conny Janssen Danst
Conny Janssen danst, een van de toonaangevendste dansgezelschappen uit Rotterdam, biedt jaarlijks de kans aan een talentvolle choreograaf om met dansers van het gezelschap een voorstelling te maken. Antonin Comestaz choreografeert ‘So far, so good’. Een speels stuk, volledig geïnspireerd op de input van de zeven jonge dansers. Na hun succesvolle Rotterdamse tournee komen ze deze zomer de Parade bestormen.
Website & tickets: www.deparade.nl

PARADE: Optatt avlshingst; een kolossaal kantoor-drama – Raf Stekelenburg & Zaal 3
Raf Stekelenburg probeert in zijn werken publieksparticipatie naar een hoger plan te tillen. Nu staat hij op de Parade met zijn zelfgeschreven toneeltekst voor 23 personages, waarvan hij er zelf eentje op zich neemt. De rest van de rollen zijn dus voor… ja: het publiek. Bij aanvang krijgt iedereen een stropdas en een colbertjasje, en gaan dus het publiek en Stekelenburg de absurdistische komedie over een saai kantoorleven op een uitgeverij samen spelen.
Website & tickets: www.deparade.nl

Het Zomeroffer – De Warme Winkel ism Het Amsterdamse Bostheater (t/m 10 augustus)
Wie is er klaar om zijn/haar/diens auto op te offeren voor een voorstelling? Zo luidde een vraag van De Warme Winkel op social media. Ze offeren namelijk elke voorstelling een auto op, de tijd van de auto is namelijk voorbij! Het Zomeroffer is gebaseerd op Le Sacre du Printemps (Het Lenteoffer) van Igor Stravinsky. In Stravinsky’s versie wordt er een vrouw geofferd, nu sterft er elke avond (het zijn er 35) een wagen van iemand uit het publiek. De Warme Winkel heeft eerder in het Amsterdamse Bostheater gestaan met hun muzikale spektakel: De Drie Musketiers, en ook Het Zomeroffer beloofd opnieuw een spraakmakende muzikale superavond te worden.
Website & tickets: www.bostheater.nl

Muziek

Echoing Cultures, een muzikale lezing door Lynnée Denise – FOAM Amsterdam (22 augustus)
Lynnée Denise baseert deze muzikale lezing op de foto’s uit de tentoonstelling Rebels van Janette Beckman. Denise is DJ en schrijver, en probeert op performatieve, muzikale wijze haar duiding te geven aan deze tentoonstelling die nu in het FOAM te zien is (ook een aanrader trouwens). Onderwerpen als gender, seksualiteit, ras en technologie komen aan bod terwijl we tegelijkertijd leren over de jaren ’80 en de belangrijke culturele hoogtepunten die in deze tijd botvierden.
Website & tickets: www.foam.org

Chatlein I Su Zumbi, Vernon Chatlein – On the Roof, HoogtIJ Amsterdam (29 augustus)
Vernon Chatlein, geboren op Curaçao heeft jarenlang de muzikale cultuur van zijn geboorte-eiland bestudeerd. Chatlein en zijn band hebben hedendaagse composities gemixt met sounds van vroeger, om op deze manier een ode te brengen aan hun voorouders, hun taal en alle wonderlijke dingen die daarbij komen kijken. Het is een mix van traditionele Curaçaose percussie en ritmes waar ook elementen van jazz en improvisatie in voorkomen.
Website & tickets: www.on-the-roof.com

Festival

Bosfest – Amsterdamse Bostheater
Wat vroeger Boslab was is nu Bosfest. Het Amsterdamse Bostheater programmeert jonge makers op locatie in het bos. Een paar highlights die je dit jaar absoluut niet mag missen (dit worden namelijk grote namen, en nu kan je ze nog op de bijzonderste locatie ooit zien!) :
Mimesis – Sweder de Sitter & Julie Boellaard (28 augustus t/m 1 september)
Paradijs aan het Einde – Collectief Blauwdruk (28 augustus t/m 7 september)
Ekstasis – Zephyr Brüggen (28 augustus t/m 7 september)
Pak de fiets en snel je naar het Amsterdamse Bostheater voor deze jonge talenten!
Website & tickets: www.bostheater.nl

Films in diverse filmhuizen

Fly me to the moon
In de jaren ’60 van de vorige eeuw gingen we als mensheid voor het eerst naar de ruimte. Scarlett Johansson speelt de rol van Kelly Jones, een marketing-ster die het imago van de NASA moet gaan opkrikken. Hierbij wordt ze geholpen door Channing Tatum, die de rol van astronaut Cole Davis op zich heeft genomen. Jones denkt dat het een goed idee is om de maanlanding ook te filmen (voor de zekerheid), en dit loopt allemaal net anders dan geplanned. De regie is in handen van Greg Berlanti.

Explanation for everything
In deze politieke coming of age film, probeert de Hongaarse Ábel zich te focussen op zijn eindexamens. Alleen dit gaat niet zoals hij in eerste instantie verwacht had. Omdat hij zijn mondeling examen verknalt, vertelt hij een smoesje wat uitloopt tot een nationaal schandaal. De spanningen in het land lopen hoog op, en Ábel is opeens een onverwachts middelpunt in dit alles. Een absolute aanrader.

Hors-saison
Een liefdesverhaal pur sang, Mathieu (prachtig gespeeld door Guillaume Canet) woont in Parijs en Alice (gespeeld dor Alba Rohrwacher) woont aan de Franse kust. In een ver verleden waren ze verliefd, maar ze zijn elkaar uit het oog verloren, totdat Mathieu vlucht naar een Bretons kuuroord en plotseling Alice weer tegen het lijf loopt.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Al sinds de Hugenoten naar Amsterdam vluchtten zijn er veel Franse invloeden te vinden in onze hoofdstad. De laatste jaren worden steeds meer nieuwe restaurants, epiceries, patisseries en brasseries waar Frans gekookt wordt geopend. Lees hier onze tips, bon appetit!

Uitgelicht; Open View, 'Wat ik het meest waardeer, is het gevoel van rust en de nuances die het licht gedurende de dag door het huis werpt, samen met de tinten van de kleuren in het interieur. Het licht is heel bijzonder, net als het uitzicht over het plein. Ik voel me het meest op mijn gemak in de woonkamer, omdat het er ontspannen en knus is in de winter, en ik in de zomer de openslaande  deuren kan openen om te genieten van de frisheid van de zomeravond en de zonsondergang kan zien.' Lees hier meer wat de huidige bewoners vertellen

Samengesteld; een collectie 'landelijk wonen' in en om Amsterdam. Wie droomt er niet van? Wel de reuring van de stad met al het culturele aanbod, maar thuis de rust en stilte van het land of water. Deze woningen hebben het allemaal. Lees en bekijk hier meer

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?