In het voormalige schoolgebouw 'De Voorzienigheid' bevindt zich op de eerste verdieping een exclusieve loft van circa 128 vierkante meter, een oase van rust en elegantie. Dit appartement, gelegen op eigen grond, is toegankelijk via een groots en historisch trappenhuis en een lift, en beschikt over een praktische berging in de onderbouw. Het appartement heeft een hoogte van 4.35 meter en heeft de kenmerken van een loft, met een werkkamer, een entresol om op te slapen en indrukwekkende hoge plafonds die de ruimte een gevoel van grandeur geven. Met vloerverwarming, een moderne keuken, en een luxe badkamer is dit appartement de perfecte balans tussen stijl en functionaliteit.
Rondleiding
Een uniek appartement met royale hoogte: de woonruimte heeft een indrukwekkende hoogte van 4,35 meter en grote vensters met luiken, wat een imposant uitzicht biedt bij binnenkomst. De donkere vloer accentueert de ruimte en vloerverwarming zorgt voor extra comfort. Radiatoren zijn discreet weggewerkt achter op maat gemaakte ombouwkasten. De zithoek is harmonieus gesitueerd onder de entresol.
De keuken is luxe uitgevoerd met dimbare verlichting, een barista-corner en een hardstenen werkblad uit Italië. De apparatuur omvat drie solitaire branders, een Bosch vaatwasser en een Gaggenau combimagnetron en een koelkast. Op maat gemaakt door De Elementen uit Mijdrecht, integreert de keuken naadloos een garderobe met opbergkast en een toilet.
Een spiltrap leidt naar de entresol, die als slaapkamer functioneert en de loft-vibe behoudt door de openheid. De en suite badkamer biedt een regendouche, vloerverwarming, en een toilet van Philippe Starck en Vola-kranen met een hoogwaardige afwerking.
Een bijzonder detail is het interne balkon van de werkkamer, dat een prachtig overzicht biedt over het woongedeelte en de reflecties van de gracht op het plafond toont. De witte, op maat gemaakte kasten in de werkkamer blijven achter voor de volgende bewoner.
Wat de bewoners gaan missen
"De hoge ramen met gedeeltelijk oud glas, de overvloedige lichtinval en de indrukwekkende ruimte van dit appartement maken het tot een bijzondere plek."
Buurtgids
De woning ligt in een charmante en levendige buurt in het centrum van Amsterdam aan de Lauriergracht, bekend om zijn historische charme en moderne dynamiek. Op loopafstand vind je de beroemde Amsterdamse grachten, historische gebouwen, musea, en een divers aanbod aan eetgelegenheden, van traditionele cafés tot chique restaurants. De nabijgelegen Jordaan biedt een rijk aanbod aan boetieks, markten zoals de Noordermarkt, en lokale specialiteiten. Lauriergracht combineert Amsterdamse geschiedenis met hedendaags stadsleven, ideaal voor een unieke woonervaring.
Bijzonderheden
• Prachtig loft van circa 128 m² in een voormalige school
• Zeer minutieus verbouwd en onderhouden
• Luxe afwerking en veel op maat gemaakte kasten
• Gelegen op eigen grond
• Servicekosten VvE € 273,-- per maand
• Renovatiejaar 2020
• Berging in de onderbouw van circa 4 m²
• Hydrofoor
• Gemeentelijk monument
• Rijksbeschermd stadsgezicht
De Voorzienigheid
Op de serene Lauriergracht, een van de radiaalgrachten die in de vroege uren een majestueuze sfeer uitstraalt, staat een indrukwekkend voormalig schoolgebouw van het rooms-katholieke gesticht “De Voorzienigheid”. Het linkerdeel van het gebouw, met een afwijkende gevelindeling, diende als zusterhuis voor de zusters die onderwijs gaven aan de scholen van De Voorzienigheid. Tegenwoordig is het gebouw omgevormd tot een appartementencomplex. De huidige eigenaren verwierven het pand als pied-à-terre, een strategische uitvalsbasis om vaker bij hun in Amsterdam wonende kinderen en kleinkinderen te zijn. Nu de kleinkinderen volwassen zijn en hun kinderen naar andere delen van het land zijn verhuisd, wordt het appartment steeds minder gebruikt. Daarom hebben zij besloten om het appartement te verkopen. Wij zijn verheugd dit proces te mogen begeleiden en zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar die hier een nieuw hoofdstuk zal beginnen.
Otte van Apeldoorn| Makelaar Broersma Wonen
Geschiedenis
De congregatie ‘De arme Zusters van het Goddelijke Kind’ werd in 1852 gesticht, en dreef in de Jordaan een tehuis voor verwaarloosde meisjes tot 12 jaar onder de naam gesticht De Voorzienigheid. Ook bekend als de stichting van de heilige Hiëronymus en Aemilianus. Oprichter was pastoor Petrus Hesseveld. In 1858 begonnen de zusters een hostiebakkerij, die zou uitgroeien tot een fabriek die elke week 600.000 hosties bakte en in 1958 het eeuwfeest vierde.
Het complex van de Voorzienigheid omvatte ook scholen en weeshuizen, en besloeg in de eerste helft van de 20e eeuw een groot deel van het blok tussen Lauriergracht, Konijnenstraat en Elandsstraat. Ook het pand dat nu het bekende huisnummer 37 heeft hoorde er bij: daar was een kweekschool voor onderwijzeressen. In 1991 verhuisden de laatste zusters naar Heemstede. Het complex heeft een ingewikkelde bouwgeschiedenis, met diverse verbouwingen en uitbreidingen. Verschillende katholieke architecten hebben meegebouwd: Bleys, Duncker en Joling.
Wonen en koken
De woonkamer van dit appartement is indrukwekkend, met hoge ramen die uitkijken op de gracht en een insteekverdieping die een bijzondere architecturale dimensie toevoegt. Een intern balkon voegt extra allure toe aan de ruimte. De donkere vloer zorgt voor een intieme sfeer, terwijl de vloerverwarming extra comfort biedt. De riante zithoek onder de insteekverdieping is een beschutte en gezellige plek, ideaal om te ontspannen op de grote hoekbank.
In het hoge gedeelte van de woonkamer is de eettafel geplaatst, waar een overvloed aan licht van de grote vensters binnenvalt. Dit zorgt voor een helder en uitnodigend eetgedeelte.
Naast de doorgang naar de keuken is er een nis gerealiseerd, voor prachtige zichtlijnen van en naar de woonkamer. Kosten noch moeite zijn gespaard om de keuken te voorzien van de juiste balans tussen functionaliteit en esthetiek. De op maat gemaakte kasten, het slimme raam voor extra licht en de inbouwapparatuur komen samen in een ontwerp dat eenvoud en elegantie uitstraalt.
Speciaal ontworpen zwarte kasten bieden praktische oplossingen, waaronder een garderobe met opbergkast en een gastentoilet bij de entree.
Slapen en baden
Door de hoogte van 4,5 meter is er een insteekverdieping gerealiseerd. Deze verdieping is bereikbaar via een spiltrap aan de voorzijde. Er is opzettelijk geen muur geplaatst naar het woongedeelte, zodat de ruimte overal goed ervaren kan worden. Het bed is strategisch tegen de muur geplaatst om het gebruik van de 20 vierkante meter grote ruimte te optimaliseren.
Boven de keuken bevindt zich de badkamer, uitgerust met een inloopdouche, een toilet, een wastafelmeubel en kast voor wasmachine en droger.
Een glazen schuifdeur scheidt de badkamer van de werk-/ kleedkamer, waarin op maat gemaakte vaste kasten zijn ingebouwd. Deze kamer biedt toegang tot het interne balkon. Vanaf dit balkon is het gehele appartement goed te overzien, wat het gevoel van een zorgvuldig samengesteld en uniek geheel versterkt.
Buurtgids
De woning ligt in een charmante en levendige buurt in het centrum van Amsterdam aan de Lauriergracht, bekend om zijn historische charme en moderne dynamiek. Op loopafstand vind je de beroemde Amsterdamse grachten, historische gebouwen, musea, en een divers aanbod aan eetgelegenheden, van traditionele cafés tot chique restaurants. De nabijgelegen Jordaan biedt een rijk aanbod aan boetieks, markten zoals de Noordermarkt, en lokale specialiteiten. Lauriergracht combineert Amsterdamse geschiedenis met hedendaags stadsleven, ideaal voor een unieke woonervaring.
Bereikbaarheid
Het appartement is zowel met de fiets, auto als openbaar vervoer zeer goed bereikbaar. De Ring A10 is al binnen 5 autominuten te bereiken via afslagen S100, S103 en S 105 (Zuid). Vanaf de Rozengracht vertrekken meerdere tram- en buslijnen, zoals tram 17 naar Centraal Station. Bij de Elandsgracht is een busstation met streekvervoer met onder andere een directe verbinding naar Luchthaven Schiphol. Met de fiets is Station Centraal Station binnen 5 minuten te bereiken.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum-2d). Met een parkeervergunning voor dit gebied mag u parkeren in Centrum-2. Een parkeervergunning voor bewoners kost 315,60 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 19 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
Naast de openbare weg is het ook mogelijk om met een parkeervergunning kosteloos te parkeren in parkeergarage Q-Park Europarking. (Bron: Gemeente Amsterdam, augustus 2024).
"De hoge ramen met gedeeltelijk oud glas, de overvloedige lichtinval en de indrukwekkende ruimte van dit appartement maken het tot een bijzondere plek."