Wonen in de voormalige collegezaal waar Einstein college heeft gegeven? Ruimtelijk wonen in een ruimte met veel karakter, een oase van licht en met uitzicht. Totaal circa 238 m² woonoppervlakte die prettig is ingedeeld.
Onderdeel van een fraai en representatief voormalig universiteitsgebouw dat direct aan het water ligt van de Nieuwe Keizersgracht.
Dit unieke appartement is gelegen in Villa Einstein, een voormalig universiteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam waar door menig bekend natuurkundige college is gegeven, waaronder Albert Einstein en Nobelprijswinnaar Johannes Diderik van der Waals. Het onder architectuur verbouwde appartement heeft een indrukwekkend breedte en hoogte waarin een fraaie entresol is gecreëerd. De unieke ruimtelijkheid is daarbij behouden gebleven. De bijna 4 meter hoge raampartijen geven een prachtig uitzicht op de Nieuwe Keizersgracht en door de zuidwestelijke ligging ervaart men, met de ramen geopend, het heerlijk in de zon te kunnen zitten en wordt buiten naar binnen gehaald. Het appartement beschikt over twee ruime slaapkamers, ieder met een en-suite badkamer en ruime ingebouwde kasten. De entresol bevat het hoofdzitgedeelte en studeer-/werkruimte.
Dit fraaie en imposante gebouw heeft een dito entree die een warm welkom biedt. De entree is groots en fraai met een prachtige trapopgang en met lift.
De ligging aan de Nieuwe Keizersgracht is prachtig. De Plantage Muidergracht is een gemoedelijke straat met tal van goede restaurants en winkels in de nabije omgeving.
In de onderbouw van de woning bevindt zich een gezamenlijke fietsenstalling.
Rondleiding
De statige en prachtig onderhouden entree biedt via de lift of trap toegang tot de eigen voordeur gelegen aan een majestueuze hal op de eerste verdieping. Bij binnenkomst vallen het hoge plafond en het licht direct op. De entresol verdeeld een groot deel van de woning in twee woonlagen, namelijk een riante woon- en een slaapgedeelte. De living op de entresol is indrukwekkend met een breedte van meer dan 12 meter, een hoogte van bijna 3,5 meter en een vloeroppervlakte van bijna 100 m². Een prachtig monumentaal plafond in combinatie met een gashaard en zeer grote raampartijen geven deze ruimte sfeer. De raampartijen op het volle zuiden zorgen voor veel natuurlijke daglichttoetreding en mooie zichtlijnen over het water. Dit maakt deze ruimte zeer aangenaam om in te verblijven. De huidige eigenaar is architect en heeft een doordachte indeling ontworpen en bouwkundig verantwoord verbouwd. De twee ruime slaapkamers met beide een eigen luxe badkamer en moderne woonkeuken zijn een verdieping lager gelegen. De slaapkamers beschikken tevens over goed ingebouwde kasten. De keuken is voorzien van een 5 meter lang RVS aanrechtblad en hoogwaardige inbouwapparatuur. Het podium, met enkele treden te bereiken vanuit de keuken en/of RVS spiltrappen vanuit de living, is momenteel in gebruik als lounge en tweede eetkamer. Door de drie grote raampartijen met dubbele openslaande deuren te openen is op het podium gedurende de zomermaanden de mogelijk om in alle rust te genieten van de zon en het water te ervaren.
Door de woonkeuken te verplaatsen naar de locatie van de pantry (zie alternatieve plattegronden) is er eenvoudig een derde slaapkamer te realiseren.
Buurtgids
Plantagebuurt is een van de groenste buurten van Amsterdam. In de buurt komen cultureel, artistiek en culinair bij elkaar samen met o.a. restaurants zoals Entrepodok, De Plantage, Bloem en Chez Fabrice. Voor de borrel op een terras zijn Gollem aan het water en Dignita Hoftuin goede plekken. Verder zijn er op loopafstand diverse koffietentjes als de Coffee Company en Bagel & Beans. Een heerlijke lunch haal je bij Sagra Food & Wine, waar je ook olijfolie van hun eigen olijfvelden kunt kopen en goede wijn. Op het gebied van cultuur zijn er meerdere musea te vinden in de buurt zoals de Hermitage, Joods-, verzets- en het Tropenmuseum. De dierentuin Artis ligt om de hoek, waar men in de zomer op het openbare Artisplein kunt zitten tussen de fonteinen en flamingo’s.
Voor de dagelijkse boodschappen is er een grote Albert Heijn op de Sarphatistraat. Verderop in diezelfde straat is ook Kriterion, een filmtheater voor film en ook gezellig borrelen. Het Wertheimerpark, Hortus en Oosterpark zijn ideaal om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en te genieten van de natuur.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 238 m²
• Rijksmonument (nr. 518401)
• Villa Einstein, voormalig Faculteit voor Natuurkunde van de UvA
• Voormalig collegezaal waar Einstein nog college heeft gegeven
• Plafond van bijna 5,3 meter hoog bij de vide
• Zeer grote raampartijen op het zuidwesten
• Aan de waterzijde gelegen
• Woonkamer van ruim 12 meter breed
• Gelegen op eigen grond
• Lift
• Professioneel beheerde VvE met MJOP
• Servicekosten VvE € 519,04 per maand
• Oplevering in overleg
L’amphithéâtre d’Einstein
Toen in 1994 dit gehele gebouw werd verkocht en de universiteit net was vertrokken heb ik hier al rondgelopen en mij verbeeld hoe het zou zijn hier te wonen en hoe hier appartementen zouden kunnen worden gemaakt. Natuurlijk is het gebouw per definitie heel markant, door zijn architectuur, massa, de kracht die het uitstraalt en doordat het zo fraai in het water staat.
Dit soort gebouwen heeft een tijdloosheid en binnen merkt men direct de rust. Naast het exterieur was toen al de entreehal een van de meest indrukwekkende onderdelen. Groots en majestueus biedt de entree een warm welkom. De collegezaal was destijds al een van de meest bijzondere vertrekken, maar miste daglicht en uitzicht. Ons kantoor is al bij de verkoop en verhuur van meerdere van de woningen in het gebouw betrokken geweest, en elke keer doen we dat met veel plezier. Te meer omdat elke woning zijn eigen kwaliteiten heeft en bijzondere bewoners weet aan te trekken die zich hier thuis voelen en onderkennen dat er geen tweede is. Door architect Budding is bedacht en ontworpen om hier ramen in aan te brengen die naadloos in het geheel passen. Deze ingrijpende ingreep heeft een ruimte gecreëerd die groots en nu ook heel licht is. Van daaruit ontstond een solide basis voor een goede en prettige woning. Ik begrijp heel goed dat de huidige eigenaar het al die tijd zo naar zijn zin heeft gehad. De basis is goed en de wijze van de verbouwing is kwalitatief goed uitgevoerd.
Aan alle details is te merken dat de eigenaar een architect is. Hier mogen wonen is een voorrecht en een unicum.
Kees Kemp | Makelaar Broersma Wonen
Designvisie
In 1882 is het pand aan de Plantage Muidergracht gebouwd als Physisch Laboratorium van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die ook de opdracht tot de bouw gaf. Bij de bouw was aannemer W.L. Leibbrandt betrokken, die o.a. de renovatie van de likeurstokerij “De Drie Fleschjes” aan de Gravenstraat 14-16 in Amsterdam in 1887-1888 voor zijn rekening nam. Het pand is nagenoeg vrij gelegen op de voormalige houtwallen van de Plantage Muidergracht. Kenmerkend voor het pand is de gedeeltelijk in het water van de Nieuwe Keizersgracht staande achtergevel met een brede centrale uitbouw, waarin zich op de eerste verdieping de grote (voormalige) collegezaal bevindt. Daar is het appartement gesitueerd, dat wij nu mogen verkopen. In 1902 vond de eerste belangrijke verbouwing en uitbereiding plaats, waarna er in 1919 en 1963 nog een aantal volgde. In 1902 werd zowel aan de noordwestzijde als aan de zuidoostzijde een vleugel van één bouwlaag tegen de bestaande bebouwing geplaatst. Bijna een eeuw later, in 1995, werd onder leiding van Ing. R.J. Budding het gebouw getransformeerd naar een eigentijds woongebouw met 9 riante appartementen en met behoud van de oorspronkelijke sfeer en grandeur. Het gebouw is verrijkt met grote raampartijen en terrassen. Het voormalig Physisch laboratorium van de Universiteit van Amsterdam kreeg in 2004 een rijksmonumentale status vanwege het algemeen belang van de architectonische- en wetenschapshistorische waarde. Intern is de voormalige collegezaal in 2009 voor het laatst onder architectuur geheel verbouwd en gemoderniseerd, waarbij kosten nog moeite zijn gespaard. Ook qua duurzaamheid, zo is er een mechanisch ventilatiesysteem met WTW-systeem aangebracht dat het hele appartement van gefilterde buitenlucht voorziet en is er dubbele beglazing toegepast. Er bestaat tevens de mogelijkheid om airconditioning aan te brengen. In het universiteitsgebouw heeft menig bekend natuurkundige college gegeven, zoals Albert Einstein (vandaar de naam van het pand: Villa Einstein) en Nobelprijswinnaar Johannes Diderik van der Waals, van wie nog een plaquette boven de entreedeuren aanwezig is.
Wonen
De living is indrukwekkend te noemen met een breedte van ruim 12 meter, hoogte van bijna 3,5 meter en een oppervlakte van bijna 100 m². De woonkamer is te bereiken middels een vaste trap vanaf de entree en is gelegen op de entresol. Het schitterende monumentale plafond met klassieke ornamenten springt direct in het oog tezamen met de 18 namen van wereldberoemde natuurkundigen uitgesneden in het gips. De gashaard in de knusse zithoek maakt de sfeer in de woning compleet. Door de imposante afmeting van de living is het rechtergedeelte ingedeeld als thuiswerkplek en voorzien van een pantry. De vloer op de entresol en de podia is van massief eiken.
Koken
Aan de achterzijde van de entresol zijn twee RVS spiltrappen gesitueerd, die toegang geven tot het podium. Hier is een tweede eethoek en lounge te vinden. Door de drie dubbele openslaande deuren is hier gedurende de zomer in rust heerlijk te genieten van de zon. Tevens kijkt men hier prachtig op de Nieuwe Keizersgracht en het vaarwater. De ramen zijn voorzien van rolgordijnen met zonwerend doek, zodat de ruimte tijdens warme dagen koel gehouden kan worden.
Middels enkele treden naar beneden, vanaf het podium, wordt de riante woonkeuken bereikt. De keuken heeft een strak design en is voorzien van diverse inbouwapparatuur, zoals onder andere een Quoocker, combi-oven, vaatwasser, inductie kookplaat (allen Miele), koel-vriescombinatie met ijsblokjesmachine (Amana) en afzuigkap. Het 5 meter lange RVS aanrechtblad zorgt voor veel werkruimte.
Binnen-buiten
Op het podium kan gedurende de zomermaanden heerlijk genoten worden van de zon. De drie Franse balkons met dubbele openslaande deuren, afgeschermd met een glazen borstwering, zorgen mede door de zuidwestelijke ligging voor een unieke binnen-buitenbeleving. Het gevoel of er in een loggia genoten kan worden van de zon met uitzicht op vaarwater. Een heerlijke plek om te genieten van de rust en de dynamiek van de stad even te vergeten.
Slapen en baden
Aan weerszijden van de keuken zijn beide slaapkamers gesitueerd. De hoofdslaapkamer is links van de keuken gelegen en is voorzien van twee riante inbouwkasten en een privé badkamer en suite. De badkamer beschikt over een vrijstaande jacuzzi, dubbele wastafel, toilet en inloopregendouche. Aan de rechterkant van de keuken is de tweede slaapkamer te vinden. Eveneens is deze kamer uitgevoerd met een praktische ingebouwde kastenwand en een eigen badkamer en suite met een inloopregendouche, toilet en wastafelmeubel. De slaapkamers zijn aan de achterzijde afgesloten met glazen schuifpuien, die middels blinds verduisterd kunnen worden. Er is ook een mogelijkheid om de glazen schuifpui te openen, waardoor deze in open verbinding komt te staan met het podium. Onder het podium is extra doorlopende bergruimte gerealiseerd, die te bereiken is via beide slaapkamers. Tevens bevindt zich hier de WTW installatie. De gang geeft verder toegang tot de laundry, inpandige berging en het gastentoilet.
De gehele slaapverdieping inclusief keuken is voorzien van een hoogwaardige rvs-tegelvloer.
Er is eenvoudig een derde slaapkamer te realiseren door de keuken te verplaatsen naar de living op de locatie van de pantry (zie alternatieve plattegrond).
Buurtgids
De Plantagebuurt is een van de groenste buurten van Amsterdam. In de buurt komen cultureel, artistiek en culinair bij elkaar samen met o.a. restaurants zoals Entrepodok, De Plantage, Bloem en Chez Fabrice. Voor de borrel op een terras zijn Gollem aan het water en Dignita Hoftuin goede plekken. Verder zijn er op loopafstand diverse koffietentjes als de Coffee Company en Bagel & Beans. Een heerlijke lunch haal je bij Sagra Food & Wine, waar je ook olijfolie van hun eigen olijfvelden kunt kopen en goede wijn. Op het gebied van cultuur zijn er meerdere musea te vinden in de buurt zoals de Hermitage, Joods-, verzets- en het Tropenmuseum. De dierentuin Artis ligt om de hoek, waar je in de zomer op het openbare Artisplein kunt zitten tussen de fonteinen en flamingo’s.
Voor de dagelijkse boodschappen is er een grote Albert Heijn op de Sarphatistraat. Verderop in diezelfde straat vind je ook Kriterion, een filmtheater waar je ook gezellig kunt borrelen. Het Wertheimerpark en Oosterpark zijn ideaal om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en te genieten van de natuur.
Bereikbaarheid
De woning geniet van een uitstekende bereikbaarheid met de auto door middel van onder andere uitvalswegen S100, S114 en S116 naar de ring A10. Diverse openbaar vervoer voorzieningen zijn in de nabije omgeving te vinden. Zo zijn Metrostation Waterlooplein of Weesperplein slechts binnen 3 fietsminuten te bereiken en biedt een directe verbinding naar Amsterdam Centraal of Amstelstation. Tram 14 op de Plantage Middenlaan en tramlijnen 1, 7 en 19 op de Sarphatistraat zijn op loopafstand.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 3).
Met een parkeervergunning voor Centrum 3 mag u parkeren in Centrum-1 en Centrum 3.
Een parkeervergunning voor bewoners kost 315,60 euro per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 8 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, september 2024). Een nieuwe betaalbare parkeerplaats is te huur in De Nieuwe Sint Jacob iets verderop op de Plantage Muidergracht.