Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Oktober 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.
Broersma, kunstagenda Oktober 2024
Musea en tentoonstellingen
Unravel, The Power and Politics of Textiles in Art – het Stedelijk Museum (t/m 5 januari)
In Unravel worden zowel grote meeslepende kleurrijke installaties getoond als kleine intieme werken over liefde en verzet. Het is een groepstentoonstelling, waar grote namen als Tracy Emin, Louise Bourgeois en Sheila Hicks samen met nieuwe jonge kunstenaars de expositieruimte delen. Textiel vormt hierin de hoofdlijn. Het is een onderbelicht onderdeel in de kunstgeschiedenis maar met Unravel laat het Stedelijk Museum zien dat textiel, net als alle andere kunst, waanzinnige verhalen vertelt over onze geschiedenis, politiek en nog veel meer. Gaat dat zien!
Website & tickets: www.stedelijk.nl
Asian Bronze – Het Rijksmuseum (t/m 12 januari)
Brons speelt al eeuwen een belangrijke rol in de Aziatische traditie. In de tentoonstelling Asian Bronze wordt dit materiaal in het zonnetje gezet. Van het maken van brons tot de mythische betekenis van brons, het geluid van brons en de geschiedenis ervan: het komt allemaal voorbij in deze expositie. We reizen 4000 jaar terug in de tijd en zien ruim 75 topstukken afkomstig uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Vietnam, Pakistan, Nepal en Korea. De werken zijn in bruikleen afkomstig uit verschillende musea van over de hele wereld. Leuk weetje: een van de beelden, Boeddha (beschermd door de Naga) verlaat voor de eerste keer ooit het thuisland Thailand.
Website & tickets: www.rijksmuseum.nl
En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!
Jeff Cowen & Vincent van Gogh – Van Gogh Museum (t/m 13 oktober)
Deze tentoonstelling laat recente werken zien van de New Yorkse Jeff Cowen. Net als Van Gogh deelde hij een fascinatie en adoratie van de Franse Provence. In deze bescheiden tentoonstelling worden werken van Vincent van Gogh van130 jaar geleden tentoongesteld naast de recentere werken van Jeff Cowen.
Website & tickets: https://www.vangoghmuseum.nl
The Humanness of Our Lonley Selves, Awoiska van der Molen – Huis Marseille (t/m 13 oktober)
De Groningse Awoiska van der Molen verwierf bekendheid via haar psychologische landschapsfoto’s. Na haar afstuderen in 2003 begon ze met het vastleggen van stedelijke omgevingen. Inmiddels is ze twintig jaar verder en toont Huis Marseille zwart-wit foto’s van bebouwde omgevingen waar mensen soms een kleine bijrol in spelen. De nadruk ligt op lichte vensters op donkere avonden.
Website & tickets:www.huisvanmarseille.nl
Vrouwen van Amsterdam – Amsterdam Museum (t/m 7 januari 2025)
Het Amsterdam Museum heeft wat leuks bedacht. Omdat zij het raar vinden dat er zoveel vrouwen onzichtbaar zijn in de geschiedenis hebben ze ‘odes’ opgetuigd. Je kan een ode brengen aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam op hun website, en hiermee de geschiedenis aanvullen. De ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum, er zijn er nu al een hoop te bewonderen!
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl
SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nl
Theater, dans, opera
Osso, Lost Project, Frascati & Suburbia – Podium Mozaïek (26 oktober)
Een familiesaga pur sang. Maggie en Steven zijn een jaar uit elkaar, ze hebben twee kinderen, Stef en Michael. Met elkaar proberen ze dit moderne gezin vorm te geven. Naast goed spel is dit stuk ook voorzien van fantastische muziek van Zoë Livay, muzikaal gecoached door Glen Faria. De voorstelling is gemaakt door regisseur Priscilla Vaudelle en schrijver Tim van den Heuvel, zij zijn, net als de hoofdrollen in Osso, co-ouders van een zoon.
Website & tickets: www.podiummozaiek.nl
Horror, Jakop Ahlbom Company – de Meervaart (4 en 5 oktober)
Een echte nachtmerrie op het toneel. Horror keert terug naar de theaters. In deze fantastische mime-voorstelling wordt een oud huis geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. De jongste zus wist te ontsnappen, maar niemand weet wat er met de oudste zus is gebeurd. We zien de jongste zus terugkeren naar het huis en geconfronteerd worden met (echte?) spoken uit het verleden. Horror is theater in zijn beste vorm, je wordt betoverd door de magie, het absurdisme en de adrenaline van Ahlboms voorstelling. Daarnaast spoken de vragen als: ‘Hè kan dit echt?’ ‘Hoe dan?’ continue door je hoofd. Al sinds 2014 heeft Ahlbom internationaal succes met deze spectaculaire show, en nu zijn ze terug voor een Nederlandse jubileumtournee. Mis het niet!
Website & tickets: www.meervaart.nl
Desirée, RIGHTABOUTNOW.INC – Het Bijlmer Park Theater (16 t/m 19 oktober)
Desirée vertelt het verhaal van een jonge moeder die het op moet nemen tegen institutioneel racisme. Terwijl ze langzaam wegglijdt tussen waanzin en hoop, worden wij als publiek geconfronteerd met problematiek die velen mensen in deze huidige tijd ervaren. Een voorstelling die raakt, heel belangrijk is je enorm aan het denken zet. Geschreven door Norman de Palm en Felix de Rooy in 1980, en nu opnieuw door RIGHTABOUTNOW.INC ten tonele gebracht. De monoloog is geïnspireerd op een verhaal dat in de jaren ’80 gepubliceerd werd in de New York Times, maar wat vandaag de dag nog steeds actueel is.
Website & tickets: www.bijlmerparktheater.nl
Peter Grimes, de Nationale Opera – Nationale Opera (6-22 oktober)
Deze psychologische thriller laat de strijd van een mens tegen zichzelf en zijn medemens zien. Regisseur Barbora Horáková focust in dit stuk voornamelijk op de intense spanning tussen een lone wolf en de dorpsgemeenschap. Het koor van de Nationale Opera speelt hierin een belangrijke rol. Issachah Savage (tenor) speelt de rol van Peter Grimes zelf, de visser die door zijn eigen dorpsgemeenschap verdacht wordt gemaakt, wat hem uiteindelijk tot een dramatische ondergang drijft. Andere rollen zijn voor sopraan Johanni van Oostrum, Leigh Melrose en Helena Melrose.
Website & tickets: www.operaballet.nl
Muziek
Nicolas van Poucke met meesterwerken van Debussy, Mozart, Ravel en Franck – Het Concertgebouw (6 oktober)
Nicolas van Poucke is terug in Het Concertgebouw met een nieuw programma. Dit keer geen Chopin, maar Debussy, Mozart, Ravel en Franck. Het beloofd zoals altijd bij van Poucke, een muzikale topavond te worden vol virtuose, verrassingen en originaliteit.
Website & tickets: www.concertgebouw.nl
Benjamin Herman ft. Sean Payne & Miguel Valente – Het Bimhuis (8 oktober)
Inmiddels is het dertien jaar geleden dat Piet Noordijk overleed. Een van Nederlands beroemdste saxofonisten bespeelde alles, van kroegen in de krochten van Rotterdam tot grote podia en zalen met het Metropole Orkest. Nu gaan drie geweldige altsaxofonisten van nu: Benjamin Herman, Sean Payne en Miguel Valente een eerbetoon brengen aan hun held en inspiratie. De begeleiding zal gedaan worden door pianist Francesta Tandoi, contrabassist Matheus Nicolaiewsky en drummer Sander Smeets. Benjamin Herman wil met deze avond altsaxofonisten uit andere landen een podium geven in Nederland.
Website & tickets: www.bimhuis.nl
Festival
Afrovibes: Belonging – Frascati Amsterdam
De 21 editie van het Afrovibes Festival laat zoals elk jaar vernieuwend en gedurfd werk zien van huidige Afrikaanse makers. Deze makers zijn oa afkomstig uit Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland. Frascati Amsterdam is weer de huiskamer van dit belangrijke, leuke festival. Het thema van dit jaar is Belonging; een van de basisbehoefte van ons als mens is om het gevoel te hebben dat we ergens thuishoren. Dit gevoel zorgt ook voor saamhorigheid. Door de huidige polarisatie, klimaatverandering en nog veel meer is dit gevoel soms ver te zoeken. Afrovibes staat dit jaar in het teken van Noord-Afrika en de Noord-Afrikaanse cultuur in Nederland in het bijzonder. Er wordt gezocht naar een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren. Paar tips:
Moving beyond: Mimount ’N Serwan – Mohamed Allati, Nicole Kaandorp, Khadija Al Mourabit en Lina Charif. Boujloud – The Man in Skins. Hullo, Bu-Bye, Koko, Come In – Koleka Putuma.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl
Films in diverse filmhuizen
A New Kind of Wilderness
In deze documentaire volgen we een Noors/Britse familie die in Noorwegen op een boerderij woont en zo veel mogelijk in harmonie met hun natuurlijke omgeving proberen te leven. Dan gebeurd er een tragisch ongeval dat ervoor zorgt dat de familie met de ‘gewone’ maatschappij moet gaan meedoen. Naast de prachtige beelden van Noorse landschappen stelt de film ook actuele en belangrijke vragen over onze relatie met de natuur en het klimaat, en over het nut en de kritiek op thuisonderwijs.
De Wilde Noordzee
Deze documentaire gaat over onze eigen Noordzee. Regie is in handen van Mark Verkerk, en centraal (naast de Noordzee) in deze film is duiker en cameraman Peter van Rodijnen. Afgelopen 20 jaar is hij met zijn camera zeeën over de hele wereld ingedoken. Peter dacht eerst dat hij in de Noordzee voornamelijk grote bekende diersoorten zou vastleggen, maar algauw kwam hij erachter dat de kleinere ecosystemen in de Noordzee net zo bijzonder en belangrijk zijn om vast te leggen als de voor de hand liggende grote. Dat maakt deze documentaire ook zo mooi: we krijgen een nooit eerder vertoond totaalplaatje te zien van onze prachtige wilde Noordzee.
Crossing Istanbul
Levan Akin regisseert deze Turks/Georgische film die gaat over Lia, een gepensioneerde docent uit Georgië, en Achi. Lia en Achi gaan samen op een onverwachte trip naar Istanbul, om op zoek te gaan naar Lia’s nichtje Tekla. Onderweg komen ze Evrim tegen, een trans advocaat die hun gaat helpen in de zoektocht naar Tekla. Een spannende reis vol onverwachte wendingen en prachtige uitzichten.