Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in april 2025 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 26 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.
Musea en tentoonstellingen
Diana Markosian, Father – FOAM Amsterdam (t/m 28 mei)
In Father volgen we Markosian haar reis om opnieuw in contact te komen met haar vervreemde vader. In haar zoektocht kijken we mee door beelden, familiefoto’s en stukjes film. Toen Markosian zeven was ging ze van Moskou naar Californië, zonder afscheid te kunnen nemen van haar vader. Tientallen jaren later reist ze terug om op zoek te gaan naar hem. Haar werk kenmerkt zich door het interdisciplinaire, ze mixt kunststijlen en daardoor heeft zij een herkenbare signatuur.
Website & tickets: www.foam.nl
Anselm Kiefer, Sag Mir Wo Die Blumen Sind – Stedelijk Museum (t/m 9 juni)
Het Stedelijk Museum en het van Gogh Museum bundelen voor het eerst in hun geschiedenis hun krachten voor één monstertentoonstelling over Anselm Kiefer. Hij mag gerust een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd genoemd worden. In zijn grootse werk geeft hij voornamelijk een hoofdrol aan de verbeeldingskracht. Hij laat het publiek associeren, zelf wegdromen in wat zij in zijn werk zien. Met één ticket heb je toegang tot beiden musea, een unieke kans!
Website & tickets: www.stedelijk.nl
En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!
De geboorte van de stad – Stadsarchief Amsterdam (t/m 6 juli)
Hoe Amsterdam de stad werd die we nu kennen zien we mooi terug In De geboorte van de stad. In het Stadsarchief duik je in het Amsterdam van de middeleeuwen, een tijd die bekendstond van handel, groei en verandering. Aan de hand van oude kaarten, archeologische vondsten en historische documenten ontdek je hoe de eerste Amsterdammers woonden, werkten en hun stad opbouwden. Een fascinerende tentoonstelling die laat zien hoe een nederzetting aan het water uitgroeide tot een bruisend handelscentrum.
Website & tickets: www.amsterdam.nl
Mirakel van Amsterdam – Ons’ Lieve Heer op Solder (t/m 7 september)
In 1345 zou in Amsterdam een wonder zijn gebeurd dat de stad voorgoed veranderde. Het Mirakel van Amsterdam in museum Ons’ Lieve Heer op Solder vertelt het verhaal van deze mysterieuze gebeurtenis en de invloed ervan op de stad. Aan de hand van kunst, historische objecten en documenten ontdek je hoe het mirakel Amsterdam tot een belangrijke pelgrimsstad maakte. Een boeiende tentoonstelling over geloof, devotie en de sporen die het verleden heeft achtergelaten in het Amsterdam van nu.
Website & tickets: www.opsolder.nl
American Photography in het Rijksmuseum (t/m 9 juni)
Van 7 februari tot en met 9 juni 2025 presenteert het Rijksmuseum de eerste grote tentoonstelling over Amerikaanse fotografie in Europa. Met meer dan 200 werken biedt deze expositie een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de Amerikaanse fotografie, van de 19e eeuw tot heden. Een unieke kans om iconische beelden en zeldzame foto’s te bewonderen die de rijke geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten vastleggen.
Website & tickets: www.rijksmuseum.nl
Formafantasma, Oltre Terra – Het Stedelijk Museum (15 februari t/m 13 juli)
De tentoonstelling Oltre Terra is een onderzoek van designstudio Formafantasma. Wol staat hierin centraal. Met Oltre Terra laat de designstudio de geschiedenis en ecologie zien achter de stof, maar ook hoe de mondiale dynamiek van de productie in zijn werking gaat. Formafantasma staat bekend om hun bredere ecologische perspectief en brengt hiermee goed in kaart hoe complex de relaties zijn tussen mens, dier en milieu.
Website & tickets: www.stedelijk.nl
Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden – Museum Het Schip (t/m 27 juli 2025)
Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond de tuinstadgedachte: een vorm van volkshuisvesting en stedenbouw die zijn oorsprong vond in Engeland. Het was een droom voor de arbeider, een ontsnapping aan de sloppen en krotten waarin velen leefden. De tuinstadgedachte bood een mooie en gezonde leefomgeving, met veel groen. Ebenezer Howard, een Engelse sociale hervormer, speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Omdat het hedendaagse debat eveneens draait om duurzaam wonen en gezonder leven, sluit deze tentoonstelling goed aan bij de actualiteit. Leerzaam en inspirerend!
Website & tickets: www.hetschip.nl
Theater, dans, opera
Dido en Aeneas in concert, Nationale Opera in Ballet, Henry Purcell – Nationale Opera & Ballet (25 april t/m 6 mei)
Liefhebbers van barokmuziek en dramatische passie opgelet. De Nationale Opera & Ballet brengt in samenwerking met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera Dido en Aeneas van Henry Purcell in concertvorm. Dit bekende meeslepende meesterwerk, over liefde, verraad en tragiek, klinkt onder leiding van dirigent Francesco Corti prachtig. Ook de cast maakt de emoties mooi invoelbaar. Naast pure muzikaliteit word je ook echt meegenomen naar een andere wereld, die van de mythische koningin Dido en haar geliefde Aeneas.
Website & tickets: www.operabalet.nl
Bakermatje, Fien de Smet/Luca Bötzel – Bellevue Lunchtheater (28 mei t/m 8 juni)
In Bakermatje probeert Luca Bötzel een ongewenst zwangere vrouw te spelen. Maar mag en kan hij dit verhaal, als man, wel vertellen? Of eigent hij zich dan een verhaal toe wat niet aan hem is om te spelen? Met deze interessante vraagstukken laat Bakermatje een sterk verhaal zien over onze tijd en de gender ongelijke wereld waarin we leven. Geschreven door Fien de Smet en gespeeld door Luca Bötzel, beiden jonge theatermakers die de moeite waard zijn om in de gaten te houden.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl
Duizend Dochters, Theater Na de Dam Producties – Carré Amsterdam (4 mei)
In Duizend Dochters speelt Mariana Aparicio (winnaar Theo d’Or 2023) de tekst van Melissa Knollenburg. In het stuk staan de lessen die we trekken uit het verleden centraal. Theater Na de Dam vindt het belangrijk om het perspectief van kinderen te laten zien en dat doen ze zeker, door deze jeugd- en familievoorstelling in Carré te programmeren, een van de beroemdste podia van Amsterdam.
Website & tickets: www.carre.nl
Tamghart, Nora Akachar – Theater de Meervaart (10 mei)
Tamghart betekent ‘een krachtige vrouw en een half’ in het Tamazight (Berbers). Nora Akachar vertelt in dit stuk verhalen van haar moeder en grootmoeder. In deze komische, oprechte voorstelling gaat Nora opzoek naar de tamghart in zichzelf. Kan zij, als dochter die geen Tamazight spreekt, dat ook worden? Tot hoe ver reikt cultuur, of is cultuur iets wat hoe dan ook in je zit? In deze persoonlijke voorstelling reizen we mee met Nora en alle iconische figuren die ze door Tamghart ten tonele brengt.
Website & tickets: www.meervaart.nl
Queen of Disco, RIGHTABOUTNOW.INC – Internationaal Theater Amsterdam (24 en 25 mei)
De succesvoorstelling Queen of Disco gaat in reprise. En dat is niet onterecht. Met de winst van de Toneelschrijfprijs 2023 op zak en vele uitverkochte zalen, is het geen wonder dat deze feestvoorstelling terug op tournee is. In deze muziektheatervoorstelling volgen we de geweldige flamboyante LGBTQ-activist Sylvester. We zien zijn opkomst en ook zijn – helaas – tragische ondergang. Daarnaast krijgen we een spectaculaire theatrale geschiedenisles over disco, hoe dat in de jaren ’70 opkwam in het zwarte en latino gay clubcircuit van New York. Een voorstelling om niet te missen.
Website & tickets: www.ita.nl
Muziek
Enji – Bimhuis (24 mei)
Haar doorbraakalbum Ulaan zorgde ervoor dat Enji zich gelijk op de kaart zetten in de vocale jazz. En niet alleen haar stem werd op de kaart gezet, ook haar thuisland Mongolië, waar ze over zingt, en wat haar sound tot een unieke maakt. De Mongoolse taal is er niet een die je elke dag hoort, en daarom is het des te mooier om naar Enji te luisteren. Vorig jaar stond ze op North Sea Jazz, nu staat ze op het intieme podium van het Bimhuis met haar vaste gitarist Paul Brändle en contrabassist River Adomeit. Door Mojo Magazine werd ze de Mongoolse Ella Fitzgerald genoemd, dat beloofd wat!
Website & tickets: www.bimhuis.nl
The Wellermen – Bitterzoet (6 mei)
Begin 2021 was er op social media de Sea Shanty-trend. Deze hype ging viraal, mensen zongen samen de Sea Shanty en zo ook The Wellerman. Ze hadden elkaar één keer in het echte leven ontmoet maar na de release van deze TikTok video werden ze op verschillende evenementen en televisie programma’s over de hele wereld uitgenodigd. Naast dat ze enorm mooie muziek maken samen, halen ze ook nog geld op voor de Marine Conservation Society om zo iets terug te geven aan de zee. Nu staan ze in Bitterzoet met hun nieuwe tweede album, de moeite waard om even langs te gaan.
Website & tickets: www.paradiso.nl
Festival
Rollende Keukens, Westergasterrein (28 mei t/m zondag 1 juni)
Het gezellige eetfestival staat wederom met meer dan 80 rollende keukens van 28 mei t/m zondag 1 juni weer op het Westergasterrein. Het is inmiddels de 17e editie, en het is elk jaar weer een feest om alle verschillende eet- en drinkkramen uit te proberen en aan een van de leuke picknicktafels aan te schuiven. Ook is er na het eten altijd ruimte voor een dansje op leuke live muziek van opkomende artiesten, of bandjes die vaker op de Rollende Keukens staan. Een ding is zeker, in het Hemelvaartsweekend kan je op het Westergasterrein op culinair gebied de hele wereld rondreizen in vier dagen!
Website & tickets: www,rollendekeukens.nl
Films in diverse filmhuizen
The Other Way Around
Ale en Alex gaan na bijna vijftien jaar samen uit elkaar. In plaats van een huwelijksfeest, vieren ze een break-up feest, the other way around dus. Hun vrienden en familie hebben er weinig vertrouwen in, en vragen zich af of het stel wel zeker weet dat ze uit elkaar gaan. Zij zeggen zelf dat ze er helemaal achter staan, maar gaandeweg de film reist de vraag steeds meer, of ze het echt wel zo zeker weten. De film speelt zich af in Madrid en is geregisseerd door Jonás Trueba.
Black Dog
Eddie Peng speelt in Black Dog de voormalige stuntmotorrijder Lang. In de film keert hij terug naar zijn geboorteplaats, dat aan de rand van de Gobi-woestijn ligt. Lang heeft een ingewikkelde tijd achter de rug, hij komt net uit de bak, en nu hij terug bij zijn vader woont moet hij oppassen voor vijanden uit het verleden. Gelukkig sluit hij ook een onverwachte vriendschap met een zwarte zwerfhond.
Drie dagen vis
Ton Kas, Guido Pollemans en Line Pillet spelen de hoofdrollen in deze zwart-wit film. De Rotterdamse Gerrie woont al langere tijd in de Algarve, maar keert soms terug naar Nederland. Dan moet hij de verhalen en problemen aan horen van zijn zoon Dick, die hij liever niet wilt horen. Dick denkt daar anders over, en hoopt echt op goede gesprekken met zijn vader. Prachtige beelden, droogkomische dialogen en naturel spel laten een prachtig portret van mannelijke kwetsbaarheid zien. Deze film zou weleens een nieuwe klassieker kunnen worden.