Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Januari 2025 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 26 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.
Broersma, kunstagenda Januari 2025
Musea en tentoonstellingen
Underground – Eye filmmuseum (t/m 5 januari)
De Amerikaanse avant-gardecinema van de jaren zestig staat in deze tentoonstelling centraal. Werk van onder andere Jonas Mekas, Maya Deren en Stan Brakhage wordt getoond. Daarnaast is er beeldend werk uit die tijd te bewonderen van bekende makers als Bruce Conner, Yayoi Kusama, Yoko Ono en Andy Warhol. De tentoonstelling geeft een goed beeld van de roerige jaren zestig en is een ware ode aan het experimentele werk uit die periode.
Website & tickets: www.eyefilm.nl
Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden – Museum Het Schip (t/m 27 juli 2025)
Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond de tuinstadgedachte: een vorm van volkshuisvesting en stedenbouw die zijn oorsprong vond in Engeland. Het was een droom voor de arbeider, een ontsnapping aan de sloppen en krotten waarin velen leefden. De tuinstadgedachte bood een mooie en gezonde leefomgeving, met veel groen. Ebenezer Howard, een Engelse sociale hervormer, speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Omdat het hedendaagse debat eveneens draait om duurzaam wonen en gezonder leven, sluit deze tentoonstelling goed aan bij de actualiteit. Leerzaam en inspirerend!
Website & tickets: www.hetschip.nl
En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!
De roep van de o’o. natuur onder druk, Allard Pierson en Artis Bibliotheek – Allard Pierson Museum (t/m 26 januari)
Allard Pierson en de Artis Bibliotheek hebben door de jaren heen prachtige tekeningen, boeken en prenten verzameld van de natuur. In deze tentoonstelling zien we hoe de natuur door West-Europeanen vanaf de 16de eeuw is onderzocht en verbeeld, en waarom dat op die manier gebeurde. Oprechte nieuwsgierigheid ging hand in hand met uitputting en vernietiging. In deze wordt onderzocht waarom wij ons als mens toch altijd buiten de natuur hebben geplaatst.
Website & tickets: www.allardpierson.nl
Ongekend Zeedijk, Collecting the City #4 – Het Amsterdam Museum (t/m 5 januari)
In de serie Collecting the City van het Amsterdam Museum wordt er samengewerkt met gemeenschappen en organisaties uit de stad, om zo een levendig portret van een buurt, straat of stadsdeel te schetsen. In deze serie is de Amsterdamse Zeedijk aan de beurt. Een oude straat midden in het centrum van Amsterdam die barstensvol verhalen zit.
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl
Unravel, The Power and Politics of Textiles in Art – het Stedelijk Museum (t/m 5 januari)
In Unravel worden zowel grote meeslepende kleurrijke installaties getoond als kleine intieme werken over liefde en verzet. Het is een groepstentoonstelling, waar grote namen als Tracy Emin, Louise Bourgeois en Sheila Hicks samen met nieuwe jonge kunstenaars de expositieruimte delen. Textiel vormt hierin de hoofdlijn. Het is een onderbelicht onderdeel in de kunstgeschiedenis maar met Unravel laat het Stedelijk Museum zien dat textiel, net als alle andere kunst, waanzinnige verhalen vertelt over onze geschiedenis, politiek en nog veel meer. Gaat dat zien!
Website & tickets: www.stedelijk.nl
Asian Bronze – Het Rijksmuseum (t/m 12 januari)
Brons speelt al eeuwen een belangrijke rol in de Aziatische traditie. In de tentoonstelling Asian Bronze wordt dit materiaal in het zonnetje gezet. Van het maken van brons tot de mythische betekenis van brons, het geluid van brons en de geschiedenis ervan: het komt allemaal voorbij in deze expositie. We reizen 4000 jaar terug in de tijd en zien ruim 75 topstukken afkomstig uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Vietnam, Pakistan, Nepal en Korea. De werken zijn in bruikleen afkomstig uit verschillende musea van over de hele wereld. Leuk weetje: een van de beelden, Boeddha (beschermd door de Naga) verlaat voor de eerste keer ooit het thuisland Thailand.
Website & tickets: www.rijksmuseum.nl
Vrouwen van Amsterdam – Amsterdam Museum (t/m 7 januari 2025)
Het Amsterdam Museum heeft wat leuks bedacht. Omdat zij het raar vinden dat er zoveel vrouwen onzichtbaar zijn in de geschiedenis hebben ze ‘odes’ opgetuigd. Je kan een ode brengen aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam op hun website, en hiermee de geschiedenis aanvullen. De ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum, er zijn er nu al een hoop te bewonderen!
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl
Viviane Sassen – FOAM (t/m 12 januari)
Ontdek de grens tussen droom en werkelijkheid in de nieuwe tentoonstelling van Viviane Sassen bij FOAM. Haar beelden balanceren op het snijvlak van modefotografie en hedendaagse kunst, vol surrealistische composities en intense kleuren. Een visuele reis vol onverwachte wendingen die je niet wilt missen!
Website & tickets: www.foam.org
Shadow Self, Portal to a Parallel World – Huis Marseille (t/m 9 februari)
Deze tentoonstelling biedt een introspectieve kijk op de dualiteit van ons bestaan, met werk van oa Shuang Li (1990), Charmaine Poh (1990), Heesoo Kwon (1990), Xiaopeng Yuan (1987) en Diane Severin Nguyen (1990). ‘Waar begint een beeld en waar houdt het op?’ In Shadow Self onderzoeken vijf kunstenaars deze essentiële vraag vanuit een persoonlijk perspectief dat de scheidslijn tussen onszelf en een mogelijke parallelle realiteit verkent.
Website & tickets: www.huisvanmarseille.nl
Theater, dans, opera
Anatomy of a Suicide, Lenz – Frascati (7 t/m 18 januari)
Gebaseerd op de gelijknamige roman wordt dit verhaal van Alice Birch nu ten tonele gebracht. Drie generaties vrouwen raken verstrikt in de onzichtbare draden van intergenerationeel trauma. We volgen Bonnie, de jongste dochter, die in het familiehuis woont en ontdekt dat de spoken uit het verleden haar niet met rust laten. Anatomy of a Suicide werd eerder in Londen opgevoerd in regie van Katie Mitchell (2017) met groot succes. Nu maakt LENZ, een jong collectief, in samenwerking met Frascati Producties een adaptatie van dit boeiende en belangrijke stuk.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl
De Dokter, ITA Ensemble – Internationaal Theater Amsterdam (8 t/m 19 januari)
Onder regie van Robert Icke speelt het ITA Ensemble dit ijzersterke ideeënstuk De Dokter. Deze versie is losjes gebaseerd op Arthur Schnitzler’s stuk uit 1912. De Joodse dokter uit het origineel is in deze adaptatie een vrouw, en Icke voegt de complexiteit van hedendaagse meningen en vooroordelen toe. In 2022 werd De Dokter geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van dat seizoen. Het stuk snijdt belangrijke onderwerpen aan en zet aan tot discussie, waardoor je na afloop van de voorstelling wel met elkaar móét napraten in de foyer.
Website & tickets: www.ita.nl
Circusnachten, Blond & Cynisch – Theater Bellevue (3 en 4 januari)
Fere, een wereldberoemde trapezeartiest met vleugels, speelt de hoofdrol in dit absurde groteske toneelstuk van Blond & Cynisch. We volgen Fere en Jack Walser, een journalist die Fere wil ontmaskeren in een diepgaand interview. Circusnachten is een bewerking van het boek van Angela Carter. Zowel de roman als de voorstelling van Blond & Cynisch is, door de onderwerpen, het spel en de fysiekheid, een ode aan vrouwen die ruimte innemen en aan onze eigen verbeeldingskracht. De eindregie is van Jessie L’Herminez.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl
Die ersten Menschen, Rudi Stephan – Nationale Opera (22 januari t/m 2 februari)
Deze opera vertelt het verhaal van de eerste twee mensen op aarde, Adahm en Chawa, en hun zonen Kajin en Chabel. Het Bijbelse verhaal draait om liefde, jaloezie en moord. Tijdens de pandemie zagen we al eerder werk van Rudi Stephan, maar nu keert hij terug met deze spectaculaire interpretatie van een eeuwenoud verhaal.
Website & tickets: www.operaballet.nl
Muziek
Concertgebouworkest speelt Bruckner en Messiaen – Het Concertgebouw (16 januari)
Dirigent Simone Young en het Concertgebouw orkest combineren in dit concert Bruckners Zesde Symfonie en Messiaens L’Ascension. Zowel Anton Bruckner als Olivier Messiaen waren hun tijd ver vooruit qua klanken en stijl. Young smeed deze twee meesters samen tot een vloeiend prachtig geheel.
Website & tickets: www.concertgebouw.nl
Ode aan kunst- Tramharmonie met o.a. Ellen Deckwitz, stadsdichter van Amsterdam – Paradiso (26 januari)
De titel zegt het al, maar op zondag 26 januari wordt in Paradiso een ode aan de kunst gebracht. Verschillende vormen van kunst zullen de revue passeren. Van klassieke muziek, tot jong talent, expressieve dans, exposities en ook poëzie van stadsdichter Ellen Deckwitz. Het belooft een unieke ervaring te worden, waarin diverse kunstvormen samenkomen.
Website & tickets: www.paradiso.nl
Festival
Het Amsterdamse Winterparadijs – RAI Amsterdam (18 december t/m 4 januari)
Op dit knusse winterevenement kun je genieten van attracties, nostalgische activiteiten voor jong en oud en uiteraard volop schaats- en ijsplezier. Nieuw dit jaar is de Symphony of Lights: een audiovisuele ervaring die je naar een andere wereld voert. Net als vorig jaar is er ook weer een Lichtjesparadijs, waar je de magie van licht en duisternis kunt ervaren.
Website & tickets: www.hetamsterdamsewinterparadijs.nl
Films in diverse filmhuizen
Kneecap
Deze Ierse protestfilm is gebaseerd op het echte verhaal van de rapgroep Kneecap. Ze zingen in de Ierse taal wat nogal wat protest oplevert. Deze speelse, grappige, vrolijke energieke film doet je inzien dat taal zoveel meer is dan woorden en communicatie. In dit (waargebeurde) verhaal is elk woord, zoals de vader van Naoirse in de film mooi zegt, een kogel voor de Ierse vrijheid. Los van alle onderliggende boodschappen in de film, is het ook gewoon een feest om naar te kijken. Daarnaast is het leuk gespeeld (Kneecap speelt zichzelf) zit het bomvol levenslust en is het heerlijk grotesk en over the top. Een aanrader voor in deze donkere dagen!
Bird
Nykiya Adams speelt de hoofdrol in Bird. Een prachtige absurdistische coming of age film dat zich afspeelt in het ruige noorden van Kent. Bailey (Adams) groeit op in een kraakpand met haar broer Hunter en vader Bug (fantastische rol voor Barry Keoghan). Bailey krijgt weinig aandacht thuis en ontmoet dan op een dag Bird, ze gaan een vriendschap aan samen waarin Bailey voor het eerst meemaakt wat gezien kan worden betekent. De film is prachtig poëtisch, dat komt mede door de ruige echte beelden van het leven in Kent die worden afgewisseld met Baileys eigen gemaakte beelden. Ook Franz Rogowski speelt een sterke rol als die van de eigenzinnige Bird.
Babygirl
Halina Reijn regisseerde eerder de film Instinct, en nu is er deze giga Hollywood film: Babygirl, met Nicole Kidman, Harris Dickinson en Antonio Banderas in de hoofdrollen. Dat ze kon regisseren wisten we al, maar het succes dat Babygirl nu al met zich meebrengt is fenomenaal. Deze erotische thriller vertelt het verhaal van een succesvolle CEO die een affaire krijgt met haar stagiair. Samen ontdekken ze hun liefde en hun seks. De film is zowel bevrijdend als empowering en weergaloos gespeld door alle acteurs. Halina Reijn laat als regisseur een geweldige indruk achter.