1017 RL Amsterdam
Shiraz
Shiraz is niet voor niets als winnaar uit de wijnbar van het jaar wedstrijd gekomen. In het hartje van Amsterdam ligt deze geliefde wijnbar, waar je nieuwe wijnen kan ontdekken of terug kan vallen op je favoriete wijn. Als je het lastig vindt om te kiezen tussen de in totaal 150 wijnen, staat het personeel altijd paraat om je van vakkundig advies te voorzien of om iets te laten proeven. In deze tuin van wijnen kan je genieten van een heerlijk glas wijn met een bijbehorend hapje.
1016 JC Amsterdam
Sinck
Teamleider Timo van der Stad is samen met Chef-kok Sander Bierenbroodspot en sommelier Sabas Joosten (eerder de Librije), restaurant en wijnbar Sicnk gestart. Bij Sinck gaan ze voor kwaliteit én voor een lage drempel. Chefkok Sander zorgt voor goede bereidingen van mooie producten met extra focus op sauzen. Het restaurant bevindt zich boven en beneden kom je terecht in de sfeervolle wijnbar. De wijnkaart is uitgebreid met een focus op Franse wijnen.
1016 VL Amsterdam
Bar Parry
Restaurant Balthazar’s Keuken - dat al eerder op deze site geprezen werd - heeft ook een jonger broertje/zusje: Bar Parry. Houd je van (natuur)wijn? Dan is deze wijnbar echt wat voor jou. Je kan heerlijk buiten aan de straat zitten; dan geniet je naast jouw glas wijn van de altijd bruisende Jordaan buurt. Zit je liever binnen? Dan lijk je je even in een hippe bar in Barcelona te bevinden; een strak interieur, houten stoeltjes en hier en daar een twist van verschillende kleuren zorgen voor Spaanse sferen, maar dan op z'n Amsterdams. Naast wijnen serveert Parry mooie kleine gerechten, charcuterie en kaas. De bediening weet alles van de wijnen die geserveerd worden en helpen je graag bij het maken van een keuze. Bar Parry is het perfecte recept voor een gezellige avond.
1017 VM Amsterdam
Zoldering
Een 1* Michelin bistro gerund door gerenommeerde en getalenteerde sommeliers en chefs. Er bestaan twee wijnkaarten. Een kaart met 'betaalbare' wijnen onder de 50 euro en een uitgebreide kaart met een grote selectie Champagne en een focus op de Bourgogne. De keuken serveert ongedwongen to share bordjes met o.a filet americain van tomaat, bospeen & hazelnoot met karnemelk, dille en vadouvan. Grotere gerechten zijn bijvoorbeeld boerederijeend met spinazie, cantharel en krokante huid of rogvleugel met courgette, merg en groene peper. Zoldering is erg gewild, dus reserveer lang van te voren. Je kunt ook proberen op de dag zelf binnen te lopen voor een glas wijn aan de bar.
1012 KL Amsterdam
Bar du Champagne
Bar du Champagne is zoals je waarschijnlijk wel vermoedt een champagne bar met kleine gerechten en barbites. Het is aan het Rokin in hartje Amsterdam. Het is een nieuwe vestiging van Rick Swinckles, de eigenaar van Sjefietshe en Le Coeur. Je kan een champagne bestellen aan de hand van het menu of eentje kiezen uit de winkel in de bar. De prijzen zijn goed te betalen. Ze bieden een samenstelling van oude vintage champagne of bijvoorbeeld Bollinger, Veuve Cliquot, Moët & Chandon.
1017 XL Amsterdam
Oocker
Oocker is een nieuwe restobar (restaurant-bar) in Amsterdam. Het is opgezet door de mannen Meyer Viol, Niels van der Werf (voorheen bij The Lobby, Gebr. Hartering en Shiraz) en Stefano Orofino (voorheen bij Domenica). Bij Oocker is het eten net zo belangrijk als de wijn. Aan de voorzijde kan je de wijnbar vinden en achterin is het restaurant gedeelte, waar wordt gekookt in een open keuken. Chef Stefano kook voornamelijk veel met groentes. Het is open van donderdag tot en met dinsdag vanaf 15:00. Ze nemen geen reserveringen aan dus loop vooral gezellig naar binnen.
1012 KC Amsterdam
Bubbles & wine
In een van de gezelligste straatjes van Amsterdam vind je de champagne- en wijnbar Bubbles & Wines. Als je een selectieve smaak hebt in wijn weet je in ieder geval zeker dat je hier terecht kan voor een glaasje. Er worden namelijk 55 wijnen per glas geserveerd, stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Dit kleine, gezellige barretje is de perfecte plek voor alle wijnliefhebbers.
1012 RJ Amsterdam
De Wine Cellar
De Winecellar is een gezellige, sfeervolle plek om een goed glas wijn te drinken. De eigenaren zijn Argentijns en dat kan je terugzien in de wijnkaart die grotendeels Argentijnse wijnen bevat. Het vriendelijke personeel helpt altijd graag met het uitkiezen van wijn en een bijpassend Mediterraan gerechtje. Je kan hier gewoon langskomen, maar de Winecellar organiseert ook wijnproeverijen bij mensen thuis.
1012 NJ Amsterdam
Kaagman en Kortekaas
Bij Kaagman en Kortekaas ga je op avontuur. Chef Kaagman etaleert in iedere gang zijn voorliefdes voor zeevruchten, incourante delen en de traditionele Franse keuken. Het liefst in combinatie en dan met al het moois dat Nederland en de omgeving te bieden hebben. Bij gastheer Kortekaas en zijn team voel je je helemaal thuis, of je nu even snel aan de bar een hapje doet of voor het volledige chef's menu gaat. En dat moet je natuurlijk altijd doen als het ergens zo lekker én gezellig is. Je kan ook een wine pairing bij het menu doen en dat is heel erg aan te raden. De wijnen zijn van hele hoge kwaliteit en passen perfect bij het verrassende en heerlijke menu.
1015 RZ Amsterdam
Bar Pif
(Bar) Pif: is het Franse woord voor de eerste geur, de eerste kennismaking met wijn. Bij Bar Pif schenken ze levendige, authentieke wijnen die nieuwsgierige neuzen verlangend maken naar meer. Geen ingewikkeld gedoe, want ze houden het graag toegankelijk. Maar dan met topkwaliteit wijnen, met name natuurwijnen, zorgvuldig geselecteerd door hetzelfde team achter Rebelwines en Alex + Pinard. Naast wijn kun je hier ook genieten van smakelijke gerechten en kun je tot wel 03:00 uur 's nachts heerlijk smullen van uitstekende barhapjes.
1015 DB Amsterdam
Café de Twee Prinsen
Café de Twee Prinsen is de derde zaak van de mannen achter Binnenvisser en de Corner Store. Hier kan je 's ochtends al voor de koffie binnenploffen, lunchen met een baguette of aan de bar hangen voor wat bites en de uitgebreide selectie natuurwijnen. Oftewel het café voor ontbijt tot late borrel.
1015 DD Amsterdam
Café De Klepel
Na een leuke wandeling over de grachten is Café De Klepel een warm ontvangst. De knusse Franse bistro is een combinatie van eerlijk eten en een goed geprijsde wijnkaart. De Klepel biedt opties voor 3 of 4 gangen op basis van verse seizoensgebonden producten. De wijnkaart bevat meer dan 250 wijnen waaronder ook zeer bijzondere en zeldzame wijnen. Het is ook mogelijk om buiten een glas wijn te drinken met wat charcuterie en kaas.
1015 MR Amsterdam
Café Parlotte
Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café voor elke dag van de week waar je vanaf iets-voor-de-vijf-in-de-klok aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Je kan reserveren maar ze houden ook altijd plekjes over voor de toevallige voorbijganger want in een cafe moet je immers gewoon altijd kunnen binnenlopen!
1015 MV Amsterdam
Domenica
Domenica betekent Zondag in het Italiaans. DE dag om samen te komen en uitgebreid te tafelen, maar dat kan natuurlijk ook de rest van de week! Chef Flavio Carestia (vroeger werkzaam bij Toscanini) kookt hier met super verse ingrediënten Italiaanse klassiekers, maar ook andere gerechten uit de Europese keuken. Ook de wijnkaart is van een buitengewone goede kwaliteit. De ligging van de dit restaurant, aan de Noordermarkt (de voormalige locatie van Bordenwijk), is natuurlijk onovertroffen.
1015 KB Amsterdam
Enté
Een combinatie van een bruine kroeg en een restaurant. Dat was het uitgangspunt van Natalie Kouwen en Tim Werners. Chef Joris van Dijk (o.a. voorheen Rijsel) kookt hier geen gemiddelde daghap maar eerder culinair comfortfood. Binnen of buiten aan de Lindegracht middenin de Jordaan eert je hier bijvoorbeeld en onder andere zelfgedraaide braadworst met piccalilly, knolselderij met salsa verde of een gebraiseerde konijnenpoot.
1011 AC Amsterdam
Choux
Choux is één van de pioniers in de bistronomische keuken - een serieuze keuken die toch de formele, verfijnde keuken doorbreekt, en in natuurlijke wijn. Het menu nodigt je uit om een aantal gangen te kiezen, allemaal omschreven rondom het belangrijkste ingrediënt.
Er is een duidelijke Noordelijke inslag in het gebruik van gezochte ingrediënten en de lichte, frisse smaken. Figo van Onna, eigenaar en sommelier van restaurant Choux, is een eigenzinnige denker met een uitgesproken mening over natuurwijn en de wijnwereld.
1018 JA Amsterdam
Scheepskameel
Op het voormalige marineterrein, in een fantastisch gebouw, is dit goede restaurant gevestigd. In de zomer zit je hier heerlijk aan het water. Ze wisselen de kaart regelmatig waardoor je altijd voor nieuwe verassingen staat. Klassieke Europese bereidingen op verschillende manieren. De kaart is ingedeeld in Rauw (vis, vlees, fruits de mer), Groente (verschillende bereidingen), Vis / Vlees, Kaas en Desserts. De uitgebreide en uitstekende wijnkaart is samengesteld met alleen maar Duitse wijnen. De wijnen zijn tevens te koop via de (online) winkel Wijnkameel. De service is, net zoals het zuster restaurant Rijsel, uitstekend.
1013 CR Amsterdam
BAK
Prachtig gelegen aan het water in de Amsterdamse houthavens op de derde verdieping van pakhuis Het Veem ligt restaurant Bak. Hier wordt gewerkt met vis van duurzame visserij, vlees van lokale producenten en met de beste groenten van gepassioneerde boeren. Het menu wisselt dagelijks met de seizoenen en het aanbod van de producenten mee. De wijnkaart bevat een mooie selectie wijnen uit Frankrijk en Italie.
1072 CB Amsterdam
La Dilettante
Eigenaren Olivier von Grumbkow en Hans Vervoort openden de deuren van La Dilettante. La Dilettante is open voor lunch en wijn. Bij de natuurwijnen worden hapjes geserveerd als quiches, tarte tatins, patés en rillettes. Een van die natuurwijnen die de mannen schenken heet La dilettante. Dat is niet de enige verklaring voor de gekozen naam. Het woord heeft verschillende betekenissen. Een daarvan is: iemand die iets doet uit liefhebberij.
1071 BG Amsterdam
Brasserie van Baerle
De Franse brasserie van Baerle is niet meer weg te denken uit het Amsterdamse stadsbeeld. Met een levensloop van al 41 jaar in Amsterdam-Zuid, is het een vertrouwde plek. De compacte lunch- en dinerkaart bestaat uit klassieke gerechten uit de – overwegend Franse – brasserie-keuken én vernieuwende eigentijdse gerechten (ook veg&vegan). In het seizoen zijn er altijd oesters, asperges en kreeft. Naast à la carte is er – zowel voor lunch als diner – een wisselend 3-gangen keuzemenu. Dat is sinds 2010 jaarlijks door Michelin met een ‘BIB Gourmand’ onderscheiden voor de excellente prijs/kwaliteit-verhouding. Brasserie van Baerle heeft zich ook altijd onderscheiden met een hoogwaardige maar overzichtelijke wijnkaart van ‘Oude wereld’-wijnen, overwegend Frans. Deze kaart heeft meerdere prijzen ontvangen voor haar kwaliteit, toegankelijkheid en wijn/spijs-adviezen. Grootspraak, de restaurantgids voor wijnliefhebbers, rangschikt Brasserie van Baerle al jaren tot de beste ‘wijnrestaurants’ van Amsterdam.
1073 BX Amsterdam
Arles
Numa Muller, de chef uit Arles, creëert elke maand een nieuw 3, 4 en 5 gangen menu. Zijn neo-bistro gerechten zijn eenvoudig doch verrassend door de bijzondere combinaties van de Franse keuken met invloeden van buitenaf. De geheel Franse wijnkaart is een interessante combinatie van traditionele producenten met zowel opkomende vins naturels.
In 2022 is het restaurant voor het vijfde jaar op rij door Michelin bekroond met een Bib-Gourmand.
1072 GP Amsterdam
Wijnbar Paulus
Wijnbar Paulus aan de Ceintuurbaan is een gezellige bar met een huiselijke sfeer. Op de kaart staan talloze wijnen uit allerlei verschillende streken. Daarnaast serveren ze ook lekkere hapjes, zoals bitterbalen en burrata. Als je zin hebt in een verrassing kun je ook kiezen voor de wijntasting. Je kiest zelf de kleuren en de hoeveelheid glazen en de eigenaar kiest de wijn. Heb je tijdens een tasting een nieuwe favoriete wijn ontdekt? Dan heb je geluk; bij Wijnbar Paulus kun je namelijk ook een fles wijn kopen om mee naar huis te nemen.
1073 AE Amsterdam
Glouglou
Wie van natuurlijke en biologische wijnen houdt is helemaal zijn plek bij Glouglou. Hier serveren ze namelijk alleen maar natuurlijke wijnen en bijpassende borrelplanken. Heb je je nieuwe favoriete wijn ontdekt bij Glouglou? Geen probleem, in de shop kun je namelijk de hele fles kopen om thuis lekker na te genieten. De sfeer is heel gezellig binnen en ’s zomers kan je lekker mensen kijken in de drukke Pijp vanaf het terras dat midden op straat staat.
1074 AG Amsterdam
Rayleigh & Ramsay
Rayleigh & Ramsay wordt omschreven als een snoepwinkel voor volwassenen. De term wijnbar vinden ze hier te hoogdrempelig, maar de focus ligt toch echt wel op wijn, met meer dan 100 open wijnen. Uniek is dat je wijn per slok, half glas of heel glas kan bestellen. Zo kan je hier terecht om alles wat je wil te proeven en te ontdekken wat je de allerlekkerste wijn vindt. Naast wijnen staat er ook goede koffie, cocktails, tapbier en lekker eten op het menu.
1073 HB Amsterdam
Wijnbar paskamer
In het pand van een voormalige slagerij (dat zie je nog aan de witte tegels) in een rustige straat in de Pijp vind je Wijnbar Paskamer. Met allerlei bijzondere wijnen die zowel per glas als per fles te bestellen zijn is dit een fijne plek om wijn te drinken én om lekker te eten. Eigenaar Wouter Aalst is zo gepassioneerd over wijn dat hij zelfs een eigen wijnschool opstartte, de Amsterdam Wine Academy. De wijnkaart verandert regelmatig en er is voor ieder wat wils met ongeveer 150 wijnen, van natuurwijnen tot klassiek.
1077 JK Amsterdam
Winebar QV
Bij Winebar QV kan je in principe de hele dag doorbrengen alsof je in Italië bent. Je begint met een Italiaanse espresso, luncht met een warme maaltijd en sluit af met een goed glas wijn met bijbehorend een Italiaanse aperitivo. Het is er gezellig en stijlvol ingericht en je kan aan de hoge krukken aan de bar zitten, aan de lagere tafeltjes of op het kleine terras.
1053 CE Amsterdam
Bar Centraal
Op de gezellige Ten Katemarkt in Oud-West vind je Bar Centraal. Ze staan bekend om een heel eenvoudige maar goede keuken, met diversen hapjes om te delen. Je vind hier bijzondere smaken, fantastisch bereid. Ook hebben ze hier een enorm uitgebreide (natuur)wijn kaart. Leuk om te weten, het zijn dezelfde eigenaren als de wijnbar Glou Glou in de Pijp.
1054 WB Amsterdam
Barrica
Bij Barrica kan je terecht voor wijn en eten. Je begeeft je hier in Mediterrane sferen met een Italiaanse en Spaanse wijn- en menukaart én het warme, gezellige interieur. Je kan kiezen voor shared dining met een soort mix tussen tapas en antipasti. Zo kan je van alles wat proeven, van burrata en lasagne tot kabeljauw in tomatensaus. Een sfeervol restaurant met goede wijnen en heerlijk eten.
1091 GL Amsterdam
Alba
Geopend tijdens corona en toen direct gesloten. Nu gelukkig geopend, van dinsdag tot en met zaterdag voor diner. Naast vis en vlees word er ook een goed vegetarisch aabod verzorgt zoals o.a. een zonnige wortelschotel: regenboogwortelen, peterseliehummus, gember-wortelsaus, peterselieolie, gepofte gierst en mosterd-worteldressing. Chef James Usdin werkte eerder voor sterren restaurants in Londen, maar ook in het Rijks (*). Alba serveert een 3 gangen diner voor 38,50, maar heeft ook een al la carte menu. Ook leuk, er is een gigantisch terras (130 m2) en een fijne snackkaart. De wijnkaart bestaat uit een groot assortiment natuurwijnen.
1091 AH Amsterdam
4850
Overdag een uitstekende koffiebar met zelfgemaakte pastries en broodjes. In de avond een wijnbar annex restaurant. De keuken omschrijft zichzelf als Nordic met pan europese smaken. De gerechtjes (to share) zijn bijzonder. Zuurdesem brood met geslagen comté boter gecombineerd met naar keuze kippenlevermousse of ansjovis in houtskoololie. Een aardapplemousse met cantherellen en eidooier. De kaart is compact maar gevarieerd. Ze hebben een enorm (natuur en klassiek) wijn assortiment. De lijst, samengesteld door eigenaar Daniel Schein, staat in de Star Wine list. The huidige chef Ciaran Naughter heeft een voorliefde voor het koken op vuur.
1091 GP Amsterdam
Bottleshop
De Bottleshop is recent geopend door Freek Kattenberg. Het interieur combineert een strak design met warme sfeer. De wijnbar biedt meer dan 350 natuurwijnen. Chef Torres Peralta creëert een unieke fusion van de Japanse en Franse keuken met gedeelde gerechten. Het restaurant organiseert ook kleine evenementen; recentelijk verwelkomde het de chef van Les Oeillets uit Parijs voor een achtgangenmenu en wijnproeverij. Kattenberg benadrukt de waarde van internationale samenwerkingen en wil dit in de toekomst voortzetten.
1091 TK Amsterdam
Rijsel
Restaurant Rijsel is vernoemd naar de Franse stad Lille; wat door mensen uit Vlaanderen Rijsel wordt genoemd. Net als Lille, heeft Restaurant Rijsel een industrieel karakter. In het pand dat vroeger als huishoudschool fungeerde worden nu dagelijks lekkere gerechten geserveerd met Franse en Vlaamse invloeden. Er is een ruime keus uit vlees-, vis- en groentegerechten. Klassiekers als poussin rotie, huzarensalade, cote de boeuf met bearnaise saus, vissoep etc staan al jarenlang naar tevredenheid van een grote groep vaste gasten op de kaart. De uitgebreide wijnkaart heeft een lichte focus op Frankrijk. Het restaurant is gelegen vlak naast de Weesperzijde dus na het diner kun je ook nog genieten van een wandeling langs de Amstel of een biertje bij café Hesp.
1093 NG Amsterdam
Blend Coffee & Wine
Bij Blend serveren ze Italiaanse koffie, wijnen van over de hele wereld, smaakvolle tapas en dat allemaal in het mooie Watergraafsmeer aan het water waar de hele dag de zon op staat. Blend is nou typisch zo’n plek waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kan. Ze zeggen zelf dat ze het Mediterrane omarmen, en zo voelt het ook precies als je hier in de zon op het terras zit, alsof je je even aan de Middellandse Zee waant.
1097 SC Amsterdam
The Lobby
The Lobby is onderdeel van Hotel V; een 4-sterren hotel in Amsterdam-Oost op loopafstand van het Amstelstation. In dit eclectische restaurant kun je de hele dag door heerlijk zitten en genieten van de een ontbijt, lunch, diner of borrel. Op de menukaart staan vele gerechten met internationale invloeden. Als ontbijt kan je de heerlijke wentelteefjes bestellen en voor het diner kun je gerechten proberen als parelhoen met pastinaak-ravioli of topinamboer met geitenkaas. Door de fijne en gastvrij sfeer voelt The Lobby bijna als een woonkamer; je zou hier wel de hele dag willen blijven zitten.
1095 PK Amsterdam
Bar Baggerbeest
Een plek om wat te drinken, een hapje te eten, nieuwe mensen te ontmoeten en te verbinden. Stil je honger met overheerlijke steenoven pizza's. Lust je dorst met een van de (biologische) wijnen, eerlijke koffie of (Amsterdams) bier. Bar Baggerbeest is onderdeel van Broedplaats Baggerbeest hét culturele ankerpunt van de stadswijk-in-wording: de Sluisbuurt. Club: Op vrijdag, zaterdag en zondag na 21.00 uur is er ruimte voor een culturele programmering.
1031 CD Amsterdam
Wijbar Vindict
Richard Dietz (39) en Roderick Meijer (35) van Vindict ademen passie voor wijn. Met twee succesvolle wijnwinkels op hun naam, hebben ze nu samen met chef-kok Samir Doueiri (56) en sommelier Jan-Jaap Altenburg (31) wijnbar Vindict geopend. De bar, gemaakt van acaciahout uit wijngaard Dassemus in Chaam, straalt warmte en authenticiteit uit. Geniet van bijpassende gerechten, zoals escargots met knoflook en kruidenboter of Nederlandse garnalencocktail met avocado en citroen, vers bereid door chef-kok Doueiri. Op de wijnkaart, is een selectie te zien van de meer dan vijftig wijnen die per glas worden geschonken en meer dan achthonderd wijnen per fles. Ook is er de mogelijkheid om een proeverijtje te doen of om voor 7,50 euro een blinde wijn te bestellen in een zwart glas. Benoem je de druif juist, dan is het glas van het huis.
1021 KP Amsterdam
Chateau Amsterdam
Verscholen in een gigantische loods in Amsterdam-Noord zit de urban winery Chateau Amsterdam. In 2017 richtten vader en zoon deze plek op om het proces van wijn maken naar de stad te brengen. Door druiven te importeren vanuit verschillende Europese wijngaarden, worden unieke moderne en klassieke wijnen gecreëerd. Je kan hier terecht voor een wijnproeverij waarbij je een variatie aan wijnen krijgt te proeven én het proces van wijn maken een keer in het echt kan zien.
1021 KP Amsterdam
Europizza
Europizza is een relatief nieuw restaurant in dit opkomende deel van Amsterdam-Noord. Eerder trof je hier al Hotel de Goudfazant, FC Hyena, Skatecafé, Garagenoord en nog meer maar nu is er dan ook Europizza. Behalve steengoede verassende pizza’s heb je hier ook hele lekkere ‘sides’. De bedoeling bij Europizza is dat je alles met elkaar deelt. Dus de heerlijke pizza’s maar ook de spannende vegetarische, vis en vleesgerechten. Verwacht geen normale pizzeria zoals je die kent, deze is een unieke ervaring. Zelf omschrijven ze zich als een ‘pizza driven wijnbar’ en dat omschrijft het perfect. Naast het uitstekende eten weet al het goede personeel je namelijk ook alles haarfijn uit te leggen over de fantastische (natuur) wijnen die ze hier hebben.
1031 HP Amsterdam
Café Restaurant Metro
Café Restaurant Metro is een nieuwe hotspot in Noord voor lekker eten en drinken. Van 's ochtends tot 's avonds werken de bakkerij en keuken samen om eenvoudige gerechten te bereiden met de nadruk op goede producten en groenten. Chef Rients de Jong kookt seizoensgebonden en duurzaam met vertrouwde bereidingen. Je kunt genieten van een zeer betaalbaar dagmenu, of je kunt à la carte kiezen uit een aantal gerechten, voorafgegaan door enkele snacks. Bij de grote betonnen bar is er altijd plek voor een drankje of hapje. De wijnkaart heeft een zuivere en kwalitatieve stijl met veel natuurlijk gemaakte wijnen.