40 exiting openings in 2023
1012 BG Amsterdam
Kim's So Korean Food
Dit Koreaanse restaurant is pas sinds april geopend en nu al erg populair. Het serveert comfortvoedsel dat het beste gedeeld kan worden. Zo zijn de classics bimbap en Koreaanse gefrituurde kip een must zijn. Daarbij hebben ze nog lekkere kleinere gerechten zoals dumplings, kimchi-pannenkoeken en pittige cheesy ramen. Qua drank hebben ze een selectie van rijstwijnen, bier en enkele geïmporteerde soju-soda's.
1016 EP Amsterdam
Café Wolf
Bakkerij Wolf opende al een jaar geleden haar deuren. En dan is nu daarnaast Café Wolf geopend, waar je kunt genieten van verfrissende gerechten boordevol groenten in een prachtig Scandinavisch interieur. De gerechten zijn hier niet je standaard kost, maar bieden een unieke culinaire ervaring van hoog niveau. Het Café is geopend van dinsdag tot zondag vanaf 8:30 tot 18:00 (de keuken sluit om 17:00).
1011 TJ Amsterdam
Restaurant R21
Chef Orlando David (werkte voorheen o.a.voor Oud Sluis van Sergio Herman ***) opende in de Peperstraat tegenover Gebr Hartering een fine dining restaurant. Je eet er een 6 of 7 gangen menu voor respectievelijk 75 en 90 euro, maar er is ook een a la carte menu beschikbaar. De reislust van de chef is zichtbaar en te proeven in zijn stijl van koken. Invloeden en producten van de hele wereld sieren de gerechten.
1016 GB Amsterdam
Até
Até is een nieuw dinerconcept in hotel The Dylan onder leiding van Chef Filip Hanlo. Zijn kookfilosofie combineert drie invloedrijke keukens die hij tijdens zijn internationale ervaringen heeft ontdekt. Opgegroeid in de Mexicaanse regio Yucatán als zoon van een Nederlandse vader en een Mexicaanse moeder, bracht Filip zijn jeugd door in een horecafamilie. Até biedt een intieme Chef's Table voor zes gasten. Terwijl het tasting menu wordt bereid, deelt Filip zijn inspiratie en verhalen over ingrediënten. Zijn gerechten omvatten elementen uit Mexico, Japan en Frankrijk, waarbij hij speelt met smaken en technieken. Houd er rekening mee dat dieetwensen en allergieën niet kunnen worden verzorgd.
1016 GK Amsterdam
Restaurant Smelt
Smelt is een gezellig en sfeervol restaurant in de 9 straatjes van Amsterdam. Het restaurant is gespecialiseerd in kaasfondue en biedt vijf verschillende soorten kaas aan. Naast klassieke kaasfondue kun je bij Smelt ook genieten van bijzondere smaken zoals truffel en pesto. Als je geen grote eter bent, kun je ook eenpersoonsporties bestellen. Het interieur van Smelt is knus en warm, met veel hout en kaarslicht. Een perfecte plek om te genieten van een heerlijke kaasfondue met vrienden of familie.
1016 HL Amsterdam
Café Restaurant Verlan
Het voormalige pand van het bekende Envy krijgt een nieuw leven met Café Restaurant Verlan. In dit gezellige restaurant worden eigentijdse Franse à-la-carte gerechten geserveerd. Het dinermenu is de hele dag beschikbaar, terwijl de lunch tot 15:00 uur wordt geserveerd. Of je nu koffie, een uitgebreide lunch, borrelhapjes, of een diner zoekt, Verlan heeft het allemaal. Je kunt plaatsnemen aan de lange marmeren bar en de koks aan het werk zien in de open keuken. Het restaurant is geopend van woensdag tot maandag voor het diner, en op zaterdag en zondag voor de lunch.
1017 GC Amsterdam
Yuzu Dining Bar
Bij Yuzu Dining Bar serveren ze geen sushi, maar wel een verscheidenheid aan kleine Japanse gerechten, waaronder edamame en verschillende yakitorispiesjes. Het restaurant laat je kennis maken met de Japanse gewoonten, zoals het opbergen van je jas in een mandje onder je stoel en het eten zonder bestek. De sfeer is informeel en gezellig, en het personeel is vriendelijk en attent. Je kan er ook terecht voor een cocktail tot in de late uurtjes.
1017 KL Amsterdam
Bar Gui
Bar Gui is een nieuwe hotspot aan de Prinsengracht in Amsterdam van ondernemer en chef-kok Guillaume de Beer.
Guillaume (Gui) is voormalig eigenaar / partner van de Breda groep en heeft zijn sporen in verschillende top zaken verdiend. In de voormalige 'De Fles" aan de Prinsengracht komen de Bretonse en Brabantse invloeden terug van De Beer. Je kunt kiezen voor een 3 gangen menu waaraan je 'extra's' kunt toevoegen of het ‘carte blanche’ menu. Gui is ook eigenaar van het eigenzinnige 'Paindemie'.
1017 XL Amsterdam
Oocker
Oocker is een nieuwe restobar (restaurant-bar) in Amsterdam. Het is opgezet door de mannen Meyer Viol, Niels van der Werf (voorheen bij The Lobby, Gebr. Hartering en Shiraz) en Stefano Orofino (voorheen bij Domenica). Bij Oocker is het eten net zo belangrijk als de wijn. Aan de voorzijde kan je de wijnbar vinden en achterin is het restaurant gedeelte, waar wordt gekookt in een open keuken. Chef Stefano kook voornamelijk veel met groentes. Het is open van donderdag tot en met dinsdag vanaf 15:00. Ze nemen geen reserveringen aan dus loop vooral gezellig naar binnen.
1015 LB Amsterdam
Café R. De Rosa
Eindelijk kunnen we aanschuiven bij Café R. De Rosa, gelegen in de Jordaan tussen de Westerstraat en de Lindengracht. Deze charmante hoekzaak wordt gerund door de ervaren Floris (bekend van restaurant VRR) en mede-eigenaar Marieke (Chateau Amsterdam). Bij Café R. De Rosa vind je goede kwaliteit zonder de hoge prijzen. Filterkoffie met melk, tap-chardonnay en heerlijke barhappen zoals ingelegde artisjokken en zelfgemaakte ei-mayonaise. De keuze is bewust beperkt en bij elke bestelling krijg je water en maïsnootjes.
1013 KB Amsterdam
Calisto
Calisto is gevestigd in een gezellig monumentaal pand en is zowel een restaurant als een boetiekhotel met 10 kamers gelegen in hartje Jordaan. Het gebouw heeft altijd dienstgedaan als hotel met een restaurant en verwelkomt al sinds de 17e eeuw mensen om te eten, te drinken en te verblijven. Restaurant Calisto is een trattoria-stijl restaurant waar de Romeinse chef-kok Stefano Orofino 'la cucina romana' naar Amsterdam brengt met seizoensgebonden hapjes, gerechten en pasta's. De gerechten kunnen worden gecombineerd met een glas of fles van de samengestelde wijnkaart met natuurlijke wijnen uit Italië, Frankrijk en daarbuiten. Een van de hoogtepunten is de zondagse brunch.
1013 HS Amsterdam
De Willem
Kent u die iconische, robuuste poort aan de rand van het Haarlemmerplein? Die grote witte arc de triomphe, Amsterdamse stijl? Dat is de Willemspoort, hoewel hij eigenlijk zelden zo wordt genoemd. Toen het pand beschikbaar kwam, ontstond er meteen een run om hier een geweldige horecagelegenheid te openen. Na wat tegenslagen en een flinke verbouwing opende De Willem, een nieuwe aanwinst voor Amsterdam, zijn deuren. Het interieur is ontworpen door de Nicemakers en biedt een café, een wijnbar en een chique restaurant. Chef-kok Jef serveert heerlijke gerechten van ochtend tot diner.
1052 LA Amsterdam
Baked by Salvo
Baked by Salvo is de perfecte locatie voor degenen die op zoek zijn naar authentiek Italiaans gebak, broodjes, taarten, hartige gerechten en speciale koffie. Bij Salvo staat het vinden van mooie producten van lokale en Italiaanse boeren centraal. Het menu van Baked by Salvo is seizoensgebonden, waardoor er altijd iets nieuws en verrassends te proeven is. Traditionele recepten worden gecombineerd met vergeten desserts en onverwachte smaken uit Italië, waardoor er voor ieder wat wils is.
1053 KN Amsterdam
Skina
Skina heeft een minimalistische maar toch funky uitstraling en serveert uitstekende koffie. De bonen worden gebrand door Rush Rush coffee. Ze serveren ook andere warme en verfrissende koude dranken zoals citroenlimonade. Daar kan je gebak bij krijgen zoals een plak marmercake, kaneelcroissant of brioche met sinaasappelen. Of ze bieden sandwiches aan, zowel plantaardige-als vleesopties geserveerd op heerlijk focaccia brood.
1054 MK Amsterdam
Gitane
Angelo Kremmydas, zowel chef als eigenaar, kookt enkel met de meest verse en seizoensgebonden ingrediënten. Het menu weerspiegelt zijn visie en biedt een bescheiden en verfijnde selectie eigentijdse à la carte-gerechten. Hier geen ingewikkelde setmenu's; in plaats daarvan heb je de vrijheid om precies te bestellen waar je op dat moment naar verlangt. Angelo's mediterrane achtergrond schittert in elk gerecht. Naast het smaakvolle menu is er een uitgebreide wijnkaart.
1053 NT Amsterdam
Eetcafé Meo’s Colosseum
Bij het Surinaams-en Caribische Eetcafé Meo’s Colosseum kan je elke dag vanaf 04.00 uur 's ochtends tot 10.30 uur 's avonds terecht en op zaterdag tot 05.00 uur (en soms nog langer). Ze staan altijd voor je klaar wanneer andere eetgelegenheden gesloten zijn met lekkernijen als nasi, bami, pom, of moksi alesi. Op vrijdag en zaterdag zijn er ook barbecue gerechten en huisgemaakte friet. Krijg je er nog geen genoeg van? Binnenkort zijn ze 24 uur geopend.
1054 WC Amsterdam
Pizza Project
Het begon met een pizzaoven in hun achtertuin. Elke vrijdag stond er een rij voor hun woning met vrienden en familie die een pizza kwamen halen. Inmiddels hebben Idske en Bas twee vestigingen en een foodtruck. Het geheim? Het deeg 48 uur laten rijzen waardoor de bodem luchtig wordt en de pizza minder zwaar op de maag ligt. In het weekend worden er ook broodjes voor de lunch geserveerd.
1057 CN Amsterdam
Restaurant Felperlaan
Recent heeft Restaurant Felperlaan zijn deuren geopend in de Baarsjes. De eigenaren zijn bekend van Café Mundi. Eigenaresse Lila, en haar partner Benten willen kunstenaars uit de buurt de mogelijkheid bieden om hun kunst te exposeren. Het restaurant is een bruisende buurtstek met de focus op goed eten en een toegankelijke sfeer. Het dagmenu, seizoensgebonden en geprijsd tussen de 39 en 49 euro, wordt om de drie à vier weken vernieuwd. Daarnaast biedt het restaurant een (borrel)hapjeskaart met vaste items zoals oesters, huisgemaakte paté (ook vegetarisch) en diverse vegetarische gerechten. De keuken combineert invloeden uit Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Spanje.
1092 AD Amsterdam
Spring Cafe Brasserie
In het vijfsterrenhotel Pillows Grand Boutique Hotel Maurits At The Park bevindt zich Spring Café Brasserie met uitzicht op het Oosterpark en een heerlijk terras voor de zomer. Binnen heerst een echte brasseriesfeer met een gevarieerd menu, waaronder klassiekers zoals steak tartaar en prei met sauce gribiche.
1092 AD Amsterdam
VanOost
Na enige vertraging en een herbenoeming is het eindelijk zover: chef Floris van Straalen, voorheen werkzaam bij Felix, opent zijn restaurant in het nieuwe Pillows Hotel Maurits aan het Oosterpark. Bij VanOost kun je een internationale keuken verwachten, gepresenteerd in de vorm van een chefsmenu. Elk seizoen staat een nieuw hoofdingrediënt centraal, waarvan de chef drie verschillende bereidingen serveert. De amuses worden geserveerd in de aparte bar, waar ook de huischampagne wordt geschonken, met uitzicht op de Mauritskade.
1093 BK Amsterdam
Café Wu
Café Wu is een moderne bistro, geïnspireerd door de Chinese keuken en cultuur. Timo de Beurs (voorheen slagerij de beurs) serveert spannende gerechten van klassiek Chinees tot een vrije interpretatie hiervan met Europese technieken en producten. Op de wijnkaart van Chi Ling Wu (voorheen o.a. Scheepskameel) staan Europese wijnen met nadruk op Frankrijk, Duitsland en Italië.Café Wu hanteert zowel een vijf-gangenmenu als een beknopt á la carte-menu. Naast goed eten en fijne wijn is er ook bijzondere aandacht voor muziek, met een belangrijke rol voor elegant vinyl en tape.
1093 Amsterdam
Buurtcafé de Tros
De eigenaars van dit (anders dan de naam zou vermoeden) restaurant zijn door de wol geverfd. Zo openden zij o.a. al eerder Five brothers fat, Ceppi's en Zero Zero. Het leuk hier is dat je aan de bar snacks kunt eten, maar ook aan tafel uitgebreid kunt dineren. Denk aan gerechten als dun gesneden rib-eye met balsamico mayonaise, pecorino en kappertjes of verschillende soorten kool met een hollandaise saus.
1092 CN Amsterdam
The Cottage Shop & Deli
Op slechts een steenworp afstand van The Cottage is de delicatessen winkel geopend. Hier verwelkomen ze je met koffie, scones, broodjes en nog meer huisgemaakte producten. Op dit moment bieden ze vier broodjesopties aan, waaronder één vegetarische. Ook verkopen ze een paar zoete traktaties, waaronder onweerstaanbare mini-gemberkoekjes en zelfgemaakte jams.
1094 HJ Amsterdam
Le French Café
Le French Café bevindt zich in de drukke Javastraat van Amsterdam Oost.. Het is een plek waar je net zo makkelijk kunt aanschuiven voor een ontspannen ontbijt als voor een heerlijk diner. Of je nu zin hebt in Franse klassiekers zoals een uitgebreid plateau met schaal- en schelpdieren of een smakelijke cassoulet. Of gewoon wilt genieten van een pastis of een goed glas natuurwijn op het terras of aan de stamtafel, het kan hier allemaal.
1091 EX Amsterdam
Troef
Raymond Plat (voormalig souschef van 212), Niels Leijssenaar (restaurantmanager bij Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (mede-eigenaren van Escobar) bundelen hun krachten en beginnen samen restaurant Troef. De mannen willen een huiselijke sfeer creëren en serveren lekker eten zonder te veel poespas. Het menu wordt gedomineerd door klassieke Franse en Italiaanse gerechten. Als voorgerecht kun je onder andere kiezen voor ansjovis en sardientjes, oesters met beurre blanc of krokante kalfswang met oestercrème. Als hoofdgerecht zijn er opties zoals kreeft met antiboisesaus en schuim van bisque of ribeye.
1072 GG Amsterdam
Ikkoku
Bij Ikkoku izakaya serveren ze individuele traditionele en bijna niche izakaya-gerechten met hun eigen kijk op sake, wijn en cocktailpairing. De twee eigenaren begonnen tijdens covid in 2020 Sushi Fanatics en opende daarna omakase shigure. Ikkoku is een nieuwe uitdaging omdat ze nog dieper de niche en onbekende wereld van de Japanse keuken ingaan. De individuele à-la-carte gerechten variëren van echt traditionele izakaya-gerechten tot Japanse gerechten die je in Europa niet vaak tegenkomt,
1053 RJ Amsterdam
Dona
Met Restaurante Dona brengen eigenaren Diogo en Sjors een eerbetoon aan hun grootmoeders en de Portugese keuken. Chef Diogo dankt zijn liefde en uitzonderlijke kookvaardigheden aan zijn grootmoeders, Tana & Tonica. Sinds zijn kindertijd leerden zij hem de ambacht van de authentieke Portugese keuken. Sindsdien deelt hij zijn passie en expertise in vele Europese restaurants. Hij laat gasten van over de hele wereld kennismaken met verrukkelijke Portugese gerechten. Voor Sjors belichaamt Dona zijn passie voor gastvrijheid en de onvoorwaardelijke steun van zijn grootmoeders hierin. Bep en Nel voorspelden altijd dat Sjors ooit zijn eigen restaurant zou openen. Ze steunden hem gedurende zijn carrière in het beheer van hoogwaardige restaurants.
1072 AX Amsterdam
KID
Levy Byron, Joshua Styns en Steven Mamahit begonnen tijdens de pandemie. Het concept begon als pop-up en heeft nu een vaste locatie op de Ruysdaelkade. Het menu is inmiddels fors uitgebreid. Yakitori van kip met kaffir lime en chillies. Chickenwings gevuld met een tartaar van garnaal en een saus van shi-take. Geroosterde kool met gefrituurde ui en een hollandaise saus. En natuurlijk de inmiddels beroemde kip-sandwiches in allerlei varianten zoals bijvoorbeeld de Sichuan spiced firied chicken met pickles en knoflookmayonaise geserveerd op een sake kasu bricohe broodje. KID schenkt er cocktails, bier en een kleine selectie wijn bij.
1078 HK Amsterdam
Pizza Project
Het begon met een pizzaoven in hun achtertuin. Elke vrijdag stond er een rij voor hun woning met vrienden en familie die een pizza kwamen halen. Inmiddels hebben Idske en Bas twee vestigingen en een foodtruck. Het geheim? Het deeg 48 uur laten rijzen waardoor de bodem luchtig wordt en de pizza minder zwaar op de maag ligt. In het weekend worden er ook broodjes voor de lunch geserveerd.
1079 EK Amsterdam
Utage Sake Bar
Utage Sake Bar is nieuwe en tevens Amsterdamse primeur. Utage betekent 'banket' in het Japans, oftewel een plek waar vrienden samenkomen en de sake rijkelijke vloeit. De uitgebreide sake-selectie biedt voor elk budget en smaak wat wils. Op de menukaart staan lekkernijen als karaage, gyoza, Japanse pickles en ook aubergine met miso, desserts en tal van vegetarische opties.
1076 TE Amsterdam
Sjefietshe al Paso
Met "Al Paso" breidt Sjefietshe zijn aanbod van visburgers uit naar Amsterdam-Zuid, inclusief een nieuwe variant van hun beroemde "hotdoctopus." Hoewel de ontspannen sfeer vergelijkbaar is met die in de Pijp, biedt Al Paso veel minder zitplaatsen en is het voornamelijk een afhaalrestaurant. Ze introduceren elke maand een nieuwe visburger in samenwerking met andere restaurants. Als je toch besluit om even binnen te zitten, kun je ook genieten van een van hun (bevroren) cocktails.
1184 TZ Amstelveen
SAAM restaurant
Chef Margot Janse kookte in het verleden als head chef in restaurant Le Quartier Francais in Franschoek Zuid Afrika. Dit restaurant stond destijds op nummer 41 in de World's 50 best restaurants! Zij werkt als executive chef nu samen met sommelier en wijn importeur Koen van der Plas. Koen was vroeger hoofd sommelier bij Interscaldes. Chef Jasper Hermans werkte eerder bij Aan de Poel in Amstelveen. Dit sterrenteam creëerde een 'spys'kaart geïnspireerd door inheemse Zuid-Afrikaanse en lokale Nederlandse ingrediënten.
1021 KP Amsterdam
Chateau Amsterdam
Verscholen in een gigantische loods in Amsterdam-Noord zit de urban winery Chateau Amsterdam. In 2017 richtten vader en zoon deze plek op om het proces van wijn maken naar de stad te brengen. Door druiven te importeren vanuit verschillende Europese wijngaarden, worden unieke moderne en klassieke wijnen gecreëerd. Je kan hier terecht voor een wijnproeverij waarbij je een variatie aan wijnen krijgt te proeven én het proces van wijn maken een keer in het echt kan zien.
1021 KP Amsterdam
Europa
Restaurant Europa bevindt zich op het Hem-terrein in Zaandam en biedt een unieke ervaring met slechts 26 zitplaatsen en een vast menu van acht gangen. Het is gemakkelijk bereikbaar met het pontje vanaf Amsterdam Centraal. Het restaurant heeft een eigentijdse sfeer en de eigenaren zijn gastvrij. Naast het degustatiemenu zijn er ook losse gerechten te bestellen en er is een bijzondere selectie van wijnen, bieren en andere dranken beschikbaar.
1031 HP Amsterdam
Café Restaurant Metro
Café Restaurant Metro is een nieuwe hotspot in Noord voor lekker eten en drinken. Van 's ochtends tot 's avonds werken de bakkerij en keuken samen om eenvoudige gerechten te bereiden met de nadruk op goede producten en groenten. Chef Rients de Jong kookt seizoensgebonden en duurzaam met vertrouwde bereidingen. Je kunt genieten van een zeer betaalbaar dagmenu, of je kunt à la carte kiezen uit een aantal gerechten, voorafgegaan door enkele snacks. Bij de grote betonnen bar is er altijd plek voor een drankje of hapje. De wijnkaart heeft een zuivere en kwalitatieve stijl met veel natuurlijk gemaakte wijnen.
1031HS Amsterdam
Pelusa
Pelusa, wat 'pluisje' betekent, is vernoemd naar de koosnaam van niemand minder dan Maradona. Het is een eerbetoon aan de ultieme Argentijnse levensgenieter. Deze gastro buurtkroeg biedt Argentijnse Parilla-gerechten, bereid door chef-kok Steven (voormalig chef bij Lastage en C). De gerechten worden gecombineerd met een selectie van wild gefermenteerde bieren, natuurlijke wijnen en ciders, zorgvuldig geselecteerd door Ruud (voorheen werkzaam bij 't Arendsnest en Craft & Draft).
1021 KB Amsterdam
Barracuda
In Amsterdam-Noord vind je Barracuda, het nieuwste restaurant van de chef van Chateau Amsterdam, waar vis en wijn de hoofdrol spelen. De locatie is een omgebouwde loods net voorbij de slagboom naar de Goudfazant, met een fantastische open ruimte en een sfeer die doet denken aan de Goudfazant.
1033 RD Amsterdam
Contrast
Basken hebben een diepe band met de zee, eeuwenoude connecties die teruggaan tot de tijden van ontdekkingsreizigers. Een restaurant aan het water, uitkijkend over de Amsterdamse haven en vrachtschepen die de oceaan oversteken is dan ook logisch voor een Basque chef. Contrast combineert kunst en eten en bouwt op duurzaamheid zonder misbruik van het woord. Chef Inaki kookt sterrenniveau eten met uitsluitend groenten en vis. Hier krijg je elk deel van de vis geserveerd, van geblazen blaas tot staart of kop.
1023 BD Amsterdam
Lazuur
Lazuur is een gezamenlijk project van Rogier en Elise, eigenaren van Lastage* in Amsterdam. Met Sherif Khalil aan het hoofd hebben ze de ideale chef die de Franse keuken naadloos verweeft met zijn Portugese achtergrond. Het menu biedt gerechten om te delen. Elke eerste zondag van de maand serveren zij een Sunday Roast, drie klassieke-gangen voor de brunch of lunch. Een ander pluspunt is de wijnkaart, die omvat een ruime selectie bijpassende Madeira- en portwijnen.