De Franse keuken in Amsterdam; een selectie van restaurants, epiceries, patisseries en brasseries
Al sinds de Hugenoten naar Amsterdam vluchtten zijn er veel Franse invloeden te vinden in onze hoofdstad. De laatste jaren worden steeds meer nieuwe Franse restaurants geopend. Lees hier onze tips, bon appetit!
1017 VJ Amsterdam
De Juwelier (*)
Restaurant De Juwelier is het nieuwe à la carte restaurant van de chefs van het met twee Michelin-sterren bekroonde Restaurant 212. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot openden samen De Juwelier aan de Utrechtsestraat. Zowel klassiekers uit de Franse en Nederlandse keuken staan op de menukaart. Deze chique bistro heeft, verfrissend genoeg, geen concept, maar draait gewoon om lekker bourgondisch eten en genieten. Kortom: een juweeltje.
1012 NJ Amsterdam
Kaagman en Kortekaas
Bij Kaagman en Kortekaas ga je op avontuur. Chef Kaagman etaleert in iedere gang zijn voorliefdes voor zeevruchten, incourante delen en de traditionele Franse keuken. Het liefst in combinatie en dan met al het moois dat Nederland en de omgeving te bieden hebben. Bij gastheer Kortekaas en zijn team voel je je helemaal thuis, of je nu even snel aan de bar een hapje doet of voor het volledige chef's menu gaat. En dat moet je natuurlijk altijd doen als het ergens zo lekker én gezellig is. Je kan ook een wine pairing bij het menu doen en dat is heel erg aan te raden. De wijnen zijn van hele hoge kwaliteit en passen perfect bij het verrassende en heerlijke menu.
1017 KL Amsterdam
Bar Gui
Bar Gui is een nieuwe hotspot aan de Prinsengracht in Amsterdam van ondernemer en chef-kok Guillaume de Beer.
Guillaume (Gui) is voormalig eigenaar / partner van de Breda groep en heeft zijn sporen in verschillende top zaken verdiend. In de voormalige 'De Fles" aan de Prinsengracht komen de Bretonse en Brabantse invloeden terug van De Beer. Je kunt kiezen voor een 3 gangen menu waaraan je 'extra's' kunt toevoegen of het ‘carte blanche’ menu. Gui is ook eigenaar van het eigenzinnige 'Paindemie'.
1016 HL Amsterdam
Café Restaurant Verlan
Het voormalige pand van het bekende Envy krijgt een nieuw leven met Café Restaurant Verlan. In dit gezellige restaurant worden eigentijdse Franse à-la-carte gerechten geserveerd. Het dinermenu is de hele dag beschikbaar, terwijl de lunch tot 15:00 uur wordt geserveerd. Of je nu koffie, een uitgebreide lunch, borrelhapjes, of een diner zoekt, Verlan heeft het allemaal. Je kunt plaatsnemen aan de lange marmeren bar en de koks aan het werk zien in de open keuken. Het restaurant is geopend van woensdag tot maandag voor het diner, en op zaterdag en zondag voor de lunch.
1017 VV Amsterdam
Bouchon du centre
Op de hoek van de Reguliersgracht vind je 40m2 knus Frankrijk, inclusief traditionele bistro sfeer en rood wit-geruite tafelkleden. De bistro wordt gerund door Hanneke Schouten en is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Het concept is ontstaan vanuit de ‘bouchon Lyonnais’ waarbij met betaalbare ingrediënten een hoogwaardige maaltijd wordt bereid.
1013 EH Amsterdam
Bistrot neuf
Bistrot Neuf is een gezellige bistro met een modern interieur midden in het levendige Amsterdam. Het werd ooit terecht uitgeroepen tot de beste Franse zaak van Amsterdam en dat is te begrijpen. De vaste kaart staat vol Franse klassiekers zoals bouillabaisse, slakken en steak tartaar. Als een van de weinigen in Amsterdam wordt hier ook warme lunch geserveerd, maar je kan hier ook op z’n Parijs gezellig en ongecompliceerd tafelen met een goed glas wijn.
1013 GX Amsterdam
De Belhamel
Dit restaurant weet zich zowel qua locatie als qua interieur uniek te onderscheiden. Het restaurant en de bar (een echte speakeasy) hebben allebei een romantische Parijse Art Nouveau sfeer. Frans geïnspireerde klassiekers versterken deze eigen identiteit met tarte tatin van sjalotten, zilveruitjes, blauwe kaas en mosterdkaramel of pain perdu van brioche met yoghurt-sinaasappelijs. In de zomer zit je heerlijk op het terras aan de Brouwersgracht.
1015 DD Amsterdam
Christiaan Smit
Christiaan Smit is een intiem restaurant in de Jordaan, gevestigd aan de Prinsenstraat 20 in Amsterdam. Het biedt een 4- of 5-gangendiner, met de mogelijkheid om à la carte te bestellen. Onder leiding van chef-kok Simon van Lith ligt de focus op seizoensgebonden gerechten met vlees, vis en lokale producten, zoals langoustines en dry-aged vis. Sommelier Abel van Schoonhoven verzorgt bijpassende wijnen. Het interieur, geïnspireerd op Engelse pubs, straalt comfort en gezelligheid uit. Met ruimte voor 30 gasten en een binnentuin biedt het restaurant een warme sfeer. De naam is een eerbetoon aan Christiaan Smit, een historische kargadoor uit Amsterdam, bekend als "Kikkie van de Prinsensluis". Het restaurant combineert hoogwaardige gerechten met een vleugje Amsterdamse geschiedenis, ideaal voor een culinaire avond in een bijzondere setting.
1015 DD Amsterdam
Café De Klepel
Na een leuke wandeling over de grachten is Café De Klepel een warm ontvangst. De knusse Franse bistro is een combinatie van eerlijk eten en een goed geprijsde wijnkaart. De Klepel biedt opties voor 3 of 4 gangen op basis van verse seizoensgebonden producten. De wijnkaart bevat meer dan 250 wijnen waaronder ook zeer bijzondere en zeldzame wijnen. Het is ook mogelijk om buiten een glas wijn te drinken met wat charcuterie en kaas.
1013 EV Amsterdam
Petit Gâteau
Petit Gâteau is een échte Franse patisserie aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Alles wordt bereid in de winkel, zichtbaar voor iedereen. Bij het aanschouwen van dit unieke concept loopt het water je in de mond. De eigenaren Meike en Patrice ontmoetten elkaar in Parijs waar Meike na haar banketbakkersopleiding een patisserie opende. Na zes succesvolle jaren in Parijs verhuisden ze naar Amsterdam om hetzelfde te doen. Bij Petit Gâteau heb je taarten in allerlei soorten en maten en kan je die taarten ook nog leren namaken in de workshops die hier worden gegeven.
1015 SC Amsterdam
Le Petit Deli
Bij Le Petit Deli kan je terecht voor verschillende lekkernijen. Zo hebben ze een patisserie met een wisselend assortiment van klassieke franse gebakjes als eclairs, choux, macarons. Daarnaast serveren ze ook luxe broodjes en salades. De sauzen en marinades worden bij Le Petit Deli elke dag zelf gemaakt.
1015 MR Amsterdam
Café Parlotte
Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café voor elke dag van de week waar je vanaf iets-voor-de-vijf-in-de-klok aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Je kan reserveren maar ze houden ook altijd plekjes over voor de toevallige voorbijganger want in een cafe moet je immers gewoon altijd kunnen binnenlopen!
1013 MM Amsterdam
MOS
De Michelin guide noemt MOS "creatief Frans" en laat de waardering voor het fine-dine restaurant aan het Ijdok blijken met het erkennen van een ster. De chef, Egon van Hoof, is één van de 22 leden van 'les patrons cuisiniers', die sinds 1991 Nederlandse koks op de kaart zetten. Van Hoof leerde het vak van Ron Blaauw, bij zijn toen nog klassieke tweesterrenzaak. Die verfijning proef je goed te terug bij MOS, evenals het gevoel voor stijl. In deze prachtige zaak, met warme kleuren en flinke planten, kijk je vanaf het IJdok uit over het water terwijl je de mooiste borden voorgeschoteld krijgt. MOS is zowel bedoeld voor intieme diners als grote groepen en evenementen, waarbij er genoten kan worden van 5 of 6 gangen menu's (vegetarische optie mogelijk).
1013 KT Amsterdam
Tannay
In voorheen de Gouden Reaal introduceert Chef Thomas Demuth, als partner van Familie Caron, restaurant Tannay. Tannay is vernoemd naar de appellatie Coteaux Tannay waar Demuth opgroeide in de Bourgogne en waar zijn vader nog steeds wijn maakt. Je kunt er aan tafel eten, maar er zijn ook plaatsen aan de keuken. na jarenlang in topzaken in Frankrijk te hebben gewerkt kookt Thomas in Amsterdam uit herinneringen die hem voeren vanuit de keuken van zijn moeder in de Bourgogne. Hij presenteert zijn gerechten in een 5-gangen chef’s menu of à la carte met een wijnkaart die de diepte van de Bourgogne, Loire en Champagne verkent.
1054 AS Amsterdam
Gertrude
Gertrude is een bar en restaurant waar je terecht kan voor een steengoede maaltijd. Er wordt hier met de seizoenen meegekookt en de nadruk ligt vooral op seizoensgroenten en verantwoorde vis- en vleessoorten. Denk aan gepekelde sardientjes met rucola-olie, pappardelle met ragù of afsluiten met perencrumble met zure room en kazen van Kef. Het interieur bestaat uit mooie antieke stukken wat zorgt voor een chique maar ook huiselijke sfeer. Doordeweeks kan je hier dineren en in het weekend kan je hier ook lunchen.
1054 DC Amsterdam
Vleck wijnen
Vleck wijnen is een van de eerste wijnimporteurs van natuurwijnen in Nederland. De wijnen worden direct van de boer uit Frankrijk gekocht; van wijngaard naar winkel. Vleck heeft als filosofie om zo min mogelijk in te grijpen bij de natuurlijke processen van het wijn maken, op de wijngaarden wordt niet gewerkt met insecticiden en kunstmest. Kortom; als je houdt van natuurwijn is dit dé plek.
1053 WD Amsterdam
La Parole
Tijn Verstappen, bekend van restaurants als Pazzi, Oeuf, Gertrude en Van 't Spit, vond dit historische pand de perfecte plek voor een Franse bistro in de Westerse wijk. La Parole, geleid door de getalenteerde chef Olivier Hirschmann (26), biedt zeven dagen per week brunch, lunch, diner en borrel tegen betaalbare prijzen. Het menu omvat klassieke Franse gerechten zoals moules frites, omeletten en cheeseburgers, evenals innovatieve creaties zoals brioche toast met steak tartare en ravioli met krab in een bisquesaus. La Parole is een welkome aanwinst voor de buurt en biedt een ontspannen sfeer met uitstekende wijn en een gezellige bar om aan te hangen.
1051 BA Amsterdam
Cafe Beurre
Café Beurre is een laagdrempelige plek waar je zonder reservering altijd welkom bent. Het restaurant heeft een voorliefde voor groenten en boter, en gebruikt geen vlees of vis in hun gerechten. De wijnkaart is samengesteld door voormalig medewerker van Balthazar's Keuken en De Wijnwinkel, en biedt een selectie van Franse en Italiaanse wijnen tegen fatsoenlijke prijzen. Het restaurant heeft ook veel aandacht voor aperitieven en serveert een klassiek Frans hapje van radijs met zelfgemaakte boter van biologische boerderij De Beekhoeve. De menukaart wisselt regelmatig en biedt gul smakende, ongecompliceerde gerechten die uit de losse pols lijken te zijn ontstaan.
1014 DB Amsterdam
Cantine de Caron
Cantine de Caron in Westerpark is alweer het vierde restaurant van de bekende chef Alain Caron en zijn zonen. Het restaurant begon een paar jaar geleden als pop-up Grand Caron op het Westergasterrein, maar het werd al snel duidelijk dat ze konden blijven onder de naam Cantine. Binnen deze voormalige fabrieksruimte bevindt zich een brasserie die een warm welkom biedt, of het nu gaat om een snelle lunch of een uitgebreid diner. Of je nu binnen plaatsneemt aan een van de tafels of buiten op het zonovergoten terras met uitzicht over het Westerpark. Op de menukaart ontdek je vertrouwde Franse gerechten met een mediterrane sfeer. Terwijl de wijnkaart schittert met wijnen uit vooraanstaande regio's in heel Frankrijk.
1057 CN Amsterdam
Restaurant Felperlaan
Recent heeft Restaurant Felperlaan zijn deuren geopend in de Baarsjes. De eigenaren zijn bekend van Café Mundi. Eigenaresse Lila, en haar partner Benten willen kunstenaars uit de buurt de mogelijkheid bieden om hun kunst te exposeren. Het restaurant is een bruisende buurtstek met de focus op goed eten en een toegankelijke sfeer. Het dagmenu, seizoensgebonden en geprijsd tussen de 39 en 49 euro, wordt om de drie à vier weken vernieuwd. Daarnaast biedt het restaurant een (borrel)hapjeskaart met vaste items zoals oesters, huisgemaakte paté (ook vegetarisch) en diverse vegetarische gerechten. De keuken combineert invloeden uit Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Spanje.
1072 BS Amsterdam
Café Caron
Café Caron is het familierestaurant van Alain Caron en zijn zoons David en Tom. Het familierestaurant heeft toegankelijke en authentieke Franse gerechten en een open uitnodiging voor zowel jong als oud. Café Caron omarmt de seizoensproducten en houdt vast aan de essentie: een selectie van karaktervolle gerechten aan de bar en een bescheiden maar verfijnde menukaart. In essentie is Café Caron een ware buurtbistro, waar zowel vaste gasten als groepen zich welkom voelen.
1073 CJ Amsterdam
Restaurant Mont Blanc
Chef Thibault en zijn vrouw Dieuwertje Gordijn runnen al jaren succesvol Bistrot des Alpes. In oktober 2021 hebben zij op de Govert Flinckstraat 308 een nieuw restautant geopend. Hier kan je op culinaire ontdekkingsreis rondom de Mont Blanc. Chef Thibault neemt je mee langs de bergmeren, door de bergen en tot slot naar de top van de Mont Blanc met zijn signature dessert. Een fine-dining ervaring in een warme sfeer.
1073 BX Amsterdam
Arles
Numa Muller, de chef uit Arles, creëert elke maand een nieuw 3, 4 en 5 gangen menu. Zijn neo-bistro gerechten zijn eenvoudig doch verrassend door de bijzondere combinaties van de Franse keuken met invloeden van buitenaf. De geheel Franse wijnkaart is een interessante combinatie van traditionele producenten met zowel opkomende vins naturels.
In 2022 is het restaurant voor het vijfde jaar op rij door Michelin bekroond met een Bib-Gourmand.
1072 VE Amsterdam
Petit Caron
Het kleine broertje van Café Caron, opgericht en gemanaged door Alain Caron en zijn zoons, gelegen op het altijd gezellig drukke Gerard Douplein. Reserveer een tafeltje op het terras en waan je in de Parijse wijk Les Marais. Bestel de signature dish van Petit: Côte de Boeuf, en een mooie fles Lowel. De wijn komt ook uit de koker van de Caron Familie, en is vernoemd naar de jongste zoon uit het telg Caron. Een soepele wijn rode wijn, het liefst mild gekoeld gedronken, uit de Loire, die zich ideaal leent om te genieten van alles wat Petit te bieden heeft.
1073 BT Amsterdam
Epicerie de Pijp
Een beetje Frankrijk in Amsterdam. Vanwege het gemis van franse delicatessen, als eigenaresse Merabi naar Frankrijk ging kwam ze terug met tassen vol boodschappen, is deze zaak om de hoek van de Albert Cuyp markt geopend.
Alle producten zijn door de eigenaren zelf uitgezocht en geïmporteerd. Versproducten zoals Le Mi-chèvre Soignon, een kaas gemaakt van geit en koelmelk, maar ook galettes Saint Jacques, crêpes gevuld met coquilles in roomboter-peterseliesaus.
1073 AD Amsterdam
My Little Patisserie
My Little Patisserie is een bakkerijtje in Parijse stijl in de Pijp, gespecialiseerd in typische Franse crèmegebakjes zoals clairs, choux en mille-feuilles. De geur van de heerlijke gebakjes ruik je al van een afstand. De minimalistische stijl van dit bakkerijtje geeft een rustige sfeer. De uitgebreide variatie aan producten geeft blijk van de kundigheid van de bakkers. Een ontzettende aanrader voor de liefhebbers van de Franse bakkerssfeer.
1072 CV Amsterdam
Auberge Amsterdam
De eigenaren van onder andere 212 (**), de Juwelier (*) en Bistro de la Mer (*) waren zelf een fervent bezoeker van voorheen Auberge jean & Marie. Nu zetten zij de Auberge traditie voort op deze zelfde plek. Voor 38 euro eet je hier een uitstekend 3 gangen menu.
1072 LZ Amsterdam
Bisous
Een 'over de top interieur' van Jean-Philippe Demeyer (Architectural Digest AD100 architect) gecombineerd met een uitstekende keuken waarvan ze zelf zeggen 'A sumptuous French – Zeeland cuisine'. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Zeelandse kokkels in een room witte wijnsaus afgemaakt met Pasris en peterselie. Bisou!
1071 AP Amsterdam
L'Entrecôte et les Dames
L’Entrecôte et les Dames omarmt het concept van een formule-restaurant, zoals de Fransen het noemen. Binnen een sfeervol ingerichte Franse brasserie staat de entrecôte centraal, altijd met een lichte 'bleu' bereiding van het Maas-Rijn-IJsel rund. Dit wordt geserveerd met frietjes en een verfrissende salade. Als je hierna nog trek hebt krijg je nog een keer een portie opgediend. Liever geen vlees? Als alternatief serveren zij in roomboter gebakken sliptong met ravigottesaus. Zelfde formule en zelfde prijs als het entrecôte menu.
1071 HK Amsterdam
George W.P.A
George W.P.A is de ideale plek om neer te strijken voor een goed glas wijn en lekker eten met een chique touch. De brasserie in Zuid is naar eigen zeggen een combinatie van klassieke Franse gerechten, verpakt in New-Yorkse stijl en staat bekend om signature dishes zoals gegrilde kreeft en Blackened Tuna. Treed binnen (op reservering) in het "Upper South" van Amsterdam en see for yourself!
1071 BG Amsterdam
Brasserie van Baerle
De Franse brasserie van Baerle is niet meer weg te denken uit het Amsterdamse stadsbeeld. Met een levensloop van al 41 jaar in Amsterdam-Zuid, is het een vertrouwde plek. De compacte lunch- en dinerkaart bestaat uit klassieke gerechten uit de – overwegend Franse – brasserie-keuken én vernieuwende eigentijdse gerechten (ook veg&vegan). In het seizoen zijn er altijd oesters, asperges en kreeft. Naast à la carte is er – zowel voor lunch als diner – een wisselend 3-gangen keuzemenu. Dat is sinds 2010 jaarlijks door Michelin met een ‘BIB Gourmand’ onderscheiden voor de excellente prijs/kwaliteit-verhouding. Brasserie van Baerle heeft zich ook altijd onderscheiden met een hoogwaardige maar overzichtelijke wijnkaart van ‘Oude wereld’-wijnen, overwegend Frans. Deze kaart heeft meerdere prijzen ontvangen voor haar kwaliteit, toegankelijkheid en wijn/spijs-adviezen. Grootspraak, de restaurantgids voor wijnliefhebbers, rangschikt Brasserie van Baerle al jaren tot de beste ‘wijnrestaurants’ van Amsterdam.
1079 LT Amsterdam
Pasteibakkerij
In het voormalig slachthuis van de Rivierenbuurt vind je vandaag de Pasteibakkerij. Ze maken hier allerlei soorten worsten, paté, spek, ham en andere chacuterie in Franse stijl. De Pasteibakkerij is vernoemd het gerecht pastei; waar paté wordt gebakken in korstdeeg. Gedurende het jaar verkoopt de Pasteibakkerij haar vaste assortiment maar tijdens de feestdagen kun je hier ook traditionele pastei gerechten kopen.
1076 CM Amsterdam
Wils Bakery & Café
In Amsterdam Zuid vind je nu Wils Bakery Café op de begane grond. Een mix van bakkerij en Franse bistro. Wils is een nieuwe onderneming van chef Joris Bijendijk en de Vermaat Groep (Vermaat bezit Rijks en Wils). In Wils Bakery Café combineren ze het ambacht van een bakkerij met de gezelligheid van een Franse bistro. Op de menukaart vind je herkenbare gerechten, bereid met hetzelfde vakmanschap als in Michelinster restaurant Wils. Proef de patisserie van Tania, de gerechten van Rudolf, lunch met het brood van Maxim en borrel met de wijnen van Barbora.
1182 GV Amstelveen
Le Fournil Amstelveen
Le Fournil is dé plek in Amstelveen voor echte Franse baquettes, croissants, of madeleines. Schrik niet van de rij.
Tijdens regelmatige familiebezoekjes in Nederland, groeide bij Sébastien Roturier, Fransman en ambachtelijk bakker, en Susan, zijn Nederlandse vrouw beetje bij beetje het idee om daar een bakkerij te beginnen: dezelfde bakkerij als in Frankrijk, maar dan in Nederland. Sébastien: “Ik vond het een uitdaging om de eerste Franse bakker te zijn die in Nederland een winkel opende.”
1391 BR Abcoude
Phil & Déjean
Gérard Déjean en Philbère Nijenhof reizen twee keer per week af naar de grootste versmarkt van Europa: Rungis, iets ten zuiden van Parijs. Hier kopen zij de mooiste versproducten, die even later rechtstreeks tot bij jou in de keuken kunnen worden afgeleverd. Daarnaast runnen ze sinds 2020 een Traiteur-Kaas & Delicatessen winkel in Abcoude met een heuse wijnzolder erboven.
1092 AD Amsterdam
Spring Cafe Brasserie
In het vijfsterrenhotel Pillows Grand Boutique Hotel Maurits At The Park bevindt zich Spring Café Brasserie met uitzicht op het Oosterpark en een heerlijk terras voor de zomer. Binnen heerst een echte brasseriesfeer met een gevarieerd menu, waaronder klassiekers zoals steak tartaar en prei met sauce gribiche.
1093 BK Amsterdam
Café Wu
Café Wu is een moderne bistro, geïnspireerd door de Chinese keuken en cultuur. Timo de Beurs (voorheen slagerij de beurs) serveert spannende gerechten van klassiek Chinees tot een vrije interpretatie hiervan met Europese technieken en producten. Op de wijnkaart van Chi Ling Wu (voorheen o.a. Scheepskameel) staan Europese wijnen met nadruk op Frankrijk, Duitsland en Italië.Café Wu hanteert zowel een vijf-gangenmenu als een beknopt á la carte-menu. Naast goed eten en fijne wijn is er ook bijzondere aandacht voor muziek, met een belangrijke rol voor elegant vinyl en tape.
1091 TK Amsterdam
Rijsel
Restaurant Rijsel is vernoemd naar de Franse stad Lille; wat door mensen uit Vlaanderen Rijsel wordt genoemd. Net als Lille, heeft Restaurant Rijsel een industrieel karakter. In het pand dat vroeger als huishoudschool fungeerde worden nu dagelijks lekkere gerechten geserveerd met Franse en Vlaamse invloeden. Er is een ruime keus uit vlees-, vis- en groentegerechten. Klassiekers als poussin rotie, huzarensalade, cote de boeuf met bearnaise saus, vissoep etc staan al jarenlang naar tevredenheid van een grote groep vaste gasten op de kaart. De uitgebreide wijnkaart heeft een lichte focus op Frankrijk. Het restaurant is gelegen vlak naast de Weesperzijde dus na het diner kun je ook nog genieten van een wandeling langs de Amstel of een biertje bij café Hesp.
1091 EX Amsterdam
Troef
Raymond Plat (voormalig souschef van 212), Niels Leijssenaar (restaurantmanager bij Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (mede-eigenaren van Escobar) bundelen hun krachten en beginnen samen restaurant Troef. De mannen willen een huiselijke sfeer creëren en serveren lekker eten zonder te veel poespas. Het menu wordt gedomineerd door klassieke Franse en Italiaanse gerechten. Als voorgerecht kun je onder andere kiezen voor ansjovis en sardientjes, oesters met beurre blanc of krokante kalfswang met oestercrème. Als hoofdgerecht zijn er opties zoals kreeft met antiboisesaus en schuim van bisque of ribeye.
1094 HJ Amsterdam
Le French Café
Le French Café bevindt zich in de drukke Javastraat van Amsterdam Oost.. Het is een plek waar je net zo makkelijk kunt aanschuiven voor een ontspannen ontbijt als voor een heerlijk diner. Of je nu zin hebt in Franse klassiekers zoals een uitgebreid plateau met schaal- en schelpdieren of een smakelijke cassoulet. Of gewoon wilt genieten van een pastis of een goed glas natuurwijn op het terras of aan de stamtafel, het kan hier allemaal.
1097 AB Amsterdam
La Vallade
In La Vallade waan je je voor even in Frankrijk, waar de zon schijnt en het eten heerlijk is. In 1989 werd dit restaurant opgericht, en sindsdien is het unieke concept een hit bij de Amsterdammers. Je eet hier wat de pot schaft, met een dagelijks wisselende kok. Hier wordt het eerlijke Franse platteland geserveerd in een charmant decor. Het ietwat verstopte plekje is prachtig van binnen en van buiten. Een aanrader voor de liefhebber van een bourgondische eet-ervaring.
1031 CN Amsterdam
Dolzon
Op het Van der Pekplein ligt tussen andere kleine ondernemers bakkerij Dolzon verscholen. Het zou spijtig zijn om dit kleine bakkertje over het hoofd te zien. Hier verkopen ze namelijk lekkere zelfgemaakte broden, gebakjes en andere lekkere dingen, allemaal met veel liefde gemaakt. Het goede nieuws is dat de bakkerij ook op zondagochtend open is zodat je hier een echte versgebakken Franse croissant kan op kan peuzelen. Deze zijn alleen zo lekker dat je er wel heel snel bij moet zijn, want de croissants gaan snel.
1032 BZ Amsterdam
Pompet
In 2018 is de voormalige Noorderparkkamer verbouwd tot een Frans georiënteerd restaurant: Pompet. Midden in het Noorderpark vindt dit café-restaurant met op het menu Franse klassiekers en eigentijdse gerechten. De locatie in het park is de perfecte plek om met kinderen heen te gaan: je kan hier lekker buiten zitten op het grote buitenterras of jeu-de-boules spelen met een Frans hapje, cider of een Franse (natuur) wijn in je hand óf om de Tour de France te kijken op een groot beeldscherm.
1023 BD Amsterdam
Lazuur
Lazuur is een gezamenlijk project van Rogier en Elise, eigenaren van Lastage* in Amsterdam. Met Sherif Khalil aan het hoofd hebben ze de ideale chef die de Franse keuken naadloos verweeft met zijn Portugese achtergrond. Het menu biedt gerechten om te delen. Elke eerste zondag van de maand serveren zij een Sunday Roast, drie klassieke-gangen voor de brunch of lunch. Een ander pluspunt is de wijnkaart, die omvat een ruime selectie bijpassende Madeira- en portwijnen.