In Elias
Historie
Anno 1645. Het stadscentrum van Amsterdam groeit snel en bruist van leven, trekt mensen en handel aan. Daarmee groeit ook de behoefte aan eten en drinken.
Dat is wanneer Maarten Backer besluit om een bakkerij te starten en een gebouw voor zichzelf te bouwen op nummer 51. Hij liet ook een Bijbelse boodschap aanbrengen onder Elias. Dit was een verwijzing naar Elias, die de Koning waarschuwde voor het verafgoden. God strafte de Koning met droogte, en Elias leidde hem naar een beek met water. Daar werd Elias gevoed door kraaien.
De gevelsteen verwijst naar dit verhaal. Backer moet zich met Elias hebben geïdentificeerd.
Het gebouw diende als bakkerij tot 1880. De gevel is in de renaissancestijl opgetrokken met een trapgevel, met metselwerk en bogen, en stevige houten raamkozijnen met roedeverdeling. De onderpui is eerder aangepast zonder afbreuk te doen aan de uitstraling. De restauratie in 2008 bracht het gebouw terug naar zijn oorspronkelijke grandeur. Intern is veel bewaard gebleven, inclusief prachtige betimmeringen, lambrisering en de zichtbare constructie.
Doordat het monument na 2008 zorgvuldig is onderhouden, is het klaar voor de toekomst.
Historische sfeer.
De woning heeft een fraai gedetailleerde voordeur die toegang geeft tot een ruime hal. De hal heeft een hoog plafond met balken, wat meteen een historische sfeer oproept. Vanuit de hal leiden openslaande deuren naar de achtergelegen woonkeuken, in de hal bevindt zich ook de trap naar de bovengelegen verdiepingen. De woonkeuken baadt in een oase van licht dankzij de grote en hoge ramen aan de zuidzijde, met uitzicht op de tuin.
De prachtige vloerdelen en het balkenplafond op de eerste verdieping dragen bij aan de sfeer van vroeger. De verlichting is creatief aangebracht met behulp van koperen buizen. Nissen en metselwerk bevestigen bovendien het rijke historische karakter.
Buiten
Deze tuin wordt gedeeld met de buren en vormt een gemeenschappelijke hofjestuin. De tuin is georiënteerd op het zuiden en omgeven door groen, waardoor deze een oase in de stad biedt. Voor fietsen is er een achterom via de Suikerbakkerssteeg die afgesloten is voor publiek met een grote open schuur annex fietsenhok.