Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in april 2025 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 26 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.
Broersma, kunstagenda april 2025
Het is echt een beetje bijna lente en dat betekent meer buitenactiviteiten. Ook bestaat onze stad Amsterdam dit jaar 750 jaar dus het leek me wel zo toepasselijk om twee tentoonstellingen te tippen die echt gaan over onze stad.
Musea en tentoonstellingen
De geboorte van de stad – Stadsarchief Amsterdam (t/m 6 juli)
Hoe Amsterdam de stad werd die we nu kennen zien we mooi terug In De geboorte van de stad. In het Stadsarchief duik je in het Amsterdam van de middeleeuwen, een tijd die bekendstond van handel, groei en verandering. Aan de hand van oude kaarten, archeologische vondsten en historische documenten ontdek je hoe de eerste Amsterdammers woonden, werkten en hun stad opbouwden. Een fascinerende tentoonstelling die laat zien hoe een nederzetting aan het water uitgroeide tot een bruisend handelscentrum.
Website & tickets: www.amsterdam.nl
Mirakel van Amsterdam – Ons’ Lieve Heer op Solder (t/m 7 september)
In 1345 zou in Amsterdam een wonder zijn gebeurd dat de stad voorgoed veranderde. Het Mirakel van Amsterdam in museum Ons’ Lieve Heer op Solder vertelt het verhaal van deze mysterieuze gebeurtenis en de invloed ervan op de stad. Aan de hand van kunst, historische objecten en documenten ontdek je hoe het mirakel Amsterdam tot een belangrijke pelgrimsstad maakte. Een boeiende tentoonstelling over geloof, devotie en de sporen die het verleden heeft achtergelaten in het Amsterdam van nu.
Website & tickets: www.opsolder.nl
En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!
American Photography in het Rijksmuseum (t/m 9 juni)
Van 7 februari tot en met 9 juni 2025 presenteert het Rijksmuseum de eerste grote tentoonstelling over Amerikaanse fotografie in Europa. Met meer dan 200 werken biedt deze expositie een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de Amerikaanse fotografie, van de 19e eeuw tot heden. Een unieke kans om iconische beelden en zeldzame foto’s te bewonderen die de rijke geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten vastleggen.
Website & tickets: www.rijksmuseum.nl
Formafantasma, Oltre Terra – Het Stedelijk Museum (15 februari t/m 13 juli)
De tentoonstelling Oltre Terra is een onderzoek van designstudio Formafantasma. Wol staat hierin centraal. Met Oltre Terra laat de designstudio de geschiedenis en ecologie zien achter de stof, maar ook hoe de mondiale dynamiek van de productie in zijn werking gaat. Formafantasma staat bekend om hun bredere ecologische perspectief en brengt hiermee goed in kaart hoe complex de relaties zijn tussen mens, dier en milieu.
Website & tickets: www.stedelijk.nl
Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden – Museum Het Schip (t/m 27 juli 2025)
Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond de tuinstadgedachte: een vorm van volkshuisvesting en stedenbouw die zijn oorsprong vond in Engeland. Het was een droom voor de arbeider, een ontsnapping aan de sloppen en krotten waarin velen leefden. De tuinstadgedachte bood een mooie en gezonde leefomgeving, met veel groen. Ebenezer Howard, een Engelse sociale hervormer, speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Omdat het hedendaagse debat eveneens draait om duurzaam wonen en gezonder leven, sluit deze tentoonstelling goed aan bij de actualiteit. Leerzaam en inspirerend!
Website & tickets: www.hetschip.nl
Theater, dans, opera
Schuldig kind, het Nationale Theater, Belle van Heerikhuizen – Frascati Theater (27 maart t/m 5 april)
Schuldig kind is een intense voorstelling die zich richt op de thema’s seksuele ontwikkeling en misbruik, gebaseerd op het werk van Ted van Lieshout. De voorstelling neemt je mee in een een rauwe en eerlijke beleving. De persoonlijke verhalen beïnvloeden de toekomst van de hoofdpersonen. Het stuk nodigt het publiek uit om na te denken over sociale veranderingen. Belle van Heerikhuizen is een van de interessantste jonge regisseurs van deze tijd. Daarnaast barst de cast van het talent, dus het is sowieso een aanrader.
Website en tickets: www.frascatitheater.nl
Tegen de Wet, Bo Tarenskeen – Frascati (8 april t/m 12 april)
In Tegen de Wet zien we Hans Dagelet als Carl Schmitt, een briljante rechtsgeleerde die op juridische wijze in 1933 hielp om de Duitse democratie af te schaffen. In het stuk van Bo Tarenskeen wordt Schmitt geïnterviewd door een activistische mensenrechtenadvocaat. Schmitt is inmiddels ouder, en heeft sinds 1945 een beroepsverbod. Dit gesprek is zijn laatste kans om zijn imago nog enigszins te redden, zijn beweegredenen van toen te verantwoorden en zijn ideeën over soevereiniteit, identiteit en autoriteit toe te lichten. Maar hoe hij dit legitimeert, en of het geloofwaardig genoeg is dat een geniaal filosoof als hij zich bij de nazi’s aansloot, dat is de vraag die centraal staat in dit interessante filosofische ideeën stuk.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl
De dood van Benny Simons, Orkater/Shady El-Hamus – Internationaal Theater Amsterdam (3 en 4 april)
Shady El-Hamus, bekend als filmregisseur maakt zijn debuut in het theater en hoe. In samenwerking met Orkater maakte hij De dood van Benny Simons die het heden en verleden van Benny Simons met elkaar vervlecht. Door moderne jazz en soulvolle hiphop is dit muziektheater zoals je het hebben wilt. Naast dat de soundtrack virtuoos is, zijn ook de acteerkwaliteiten van hoog niveau. Rede genoeg om 3 of 4 april naar ITA te gaan, want dit is er eentje die je nog lang bij zal blijven.
Website & tickets: www.ita.nl
Schau, Rundfunk – DeLaMar Theater (16 t/m 19 april)
De absurdistische maar tegelijkertijd alledaagse sketches die elkaar in moordend tempo elkaar opvolgen maken Schau tot een indrukwekkende geheel dat geen moment verveelt. De grote hoeveelheid hilarische teksten die de getalenteerde mannen het publiek in slingeren zijn hilarisch, slim en scherp. We wisten al dat de mannen van Rundfunk een heleboel konden, maar met Schau overtreffen ze zichzelf opnieuw.
Website & tickets: www.delamar.nl
Dido en Aeneas in concert, Nationale Opera in Ballet, Henry Purcell – Nationale Opera & Ballet (25 april t/m 6 mei)
Liefhebbers van barokmuziek en dramatische passie opgelet. De Nationale Opera & Ballet brengt in samenwerking met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera Dido en Aeneas van Henry Purcell in concertvorm. Dit bekende meeslepende meesterwerk, over liefde, verraad en tragiek, klinkt onder leiding van dirigent Francesco Corti prachtig. Ook de cast maakt de emoties mooi invoelbaar. Naast pure muzikaliteit word je ook echt meegenomen naar een andere wereld, die van de mythische koningin Dido en haar geliefde Aeneas.
Website & tickets: www.operabalet.nl
De Keizerin, Amsterdam Poet’s Theater/Shakespeare is dead – De Brakke Grond (6 april)
Op 6 april brengt Amsterdam Poet’s Theater samen met Shakespeare is Dead een bijzondere voorstelling naar De Brakke Grond: De Keizerin. Het is gebaseerd op Margaret Cavendish’ roman The Blazing World uit 1666, en vertelt het verhaal over een vrouw die zichzelf uitroept tot keizerin van een nieuwe wereld. Een mix van poëzie, filosofie en humor, met een frisse kijk op macht en verbeelding. Een voorstelling gespeeld door twee topacteurs die prikkelt en uitnodigt om anders naar de wereld te kijken.
Website & tickets: www.brakkegrond.nl
Muziek
In Hogere Sferen, Bach, Soefi & Pärt, Nederlands Blazers Ensemble – Paradiso (18 april)
Op 18 april brengt het Nederlands Blazers Ensemble een bijzondere muzikale reis naar Paradiso met In Hogere Sferen. Op het programma staat een ontmoeting tussen Bach, soefimuziek en de meditatieve klanken van Arvo Pärt. De westerse en oosterse wereld worden samengebracht in een programma dat draait om verstilling en extase. Een speciale avond vol verrassingen.
Website & tickets: www.paradiso.nl
Matthäus Passion, Orchestra and Choir of the Age of Enlightment – Het Concertgebouw (8 april)
Het is april, dus bijna Pasen en dat betekent dat de Matthäus Passion ook weer op het programma staat. Uiteraard heeft het Concertgebouw een prachtige op de agenda staan. Op 8 april klinkt de Matthäus Passion in een uitvoering door het Orchestra and Choir of the Age of Enlightenment. Dit vooraanstaande ensemble, dat bekend staat om zijn originele speelstijl, brengt Bachs meesterwerk tot leven met prachtige klanken van een talentvol orkest.
Website & tickets: www.concertgebouw.nl
Festival
Aprilfeesten – Nieuwmarkt (16 t/m 22 april)
April betekent ook dat het weer tijd is voor het leukste festival van Amsterdam. De Aprilfeesten voelen eigenlijk aan als een goed uit de hand gelopen buurtfeest, waar leuke jonge bandjes afgewisseld worden met meer gevestigde muzikanten. Naast een muzikaal feest is het ook een heerlijk eet- en drinkfestijn, waar heerlijke speciaalbiertjes, lekkere wijnen en smakelijke bites elkaar afwisselen. Schuif gezellig aan bij een van de lange picknicktafels of waag zelfs een rondje in de zweefmolen, tussen 16 en 22 april moet er een bezoekje aan de Nieuwmarkt worden gebracht.
Website & tickets: https://www.aprilfeesten.nl/2025
Films in diverse filmhuizen
I’m Still Here
In deze aangrijpende film, geregisseerd door Walter Salles volgen we het waargebeurde verhaal van Marcelo Rubens Paiva. In zijn memoires schrijft hij over de verdwijning van zijn vader tijdens de Braziliaanse militaire dictatuur in de jaren zeventig. Deze memoires zijn dan ook de inspiratie geweest voor deze film. Het resultaat is een unieke, heftige en prachtige film die de harde realiteit van toen enorm goed weergeeft. Het is voor Salles de eerste keer in 16 jaar dat hij weer een film maakte in zijn thuisland Brazilië.
September Says
In September Says volgen we de gemene relatie tussen de zusjes September en July. Wat September zegt, gebeurt en dat wordt heel mooi weergegeven in het regiedebuut van Ariane Labed, eerder te zien als acteur in onder andere The Lobster van Yorgos Lanthimos. De film zit vol ongemak en gekte en is buitengewoon eigenzinnig en origineel. Een debuut dat smaakt naar meer.
An Unfinished Film
In 2020 wil regisseur Xiaorui een film die hij al tien jaar op de plank heeft liggen dan eindelijk gaan maken. Alleen dan wordt er opnieuw roet in het eten gegooid door een virus dat de hele wereld in zijn greep houdt. Lockdown komt en alweer kan de film niet worden afgemaakt. Hoe gaat Xiarui dit aanpakken? De film is een boeiend verhaal wat vijf jaar na de lockdown ook weer echt even aan het nadenken zet.