Kunstagenda Juni 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Juni 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Musea en tentoonstellingen

Open Tuinen Dagen 2024 – diversen tuinen van musea in Amsterdam (14, 15 & 16 juni)
Ieder jaar gooien een heleboel grachtenpanden de deuren van hun tuinen open. Prachtige groene oases verschijnen, en ineens waan je je in delen van Amsterdam die je nooit eerder hebt gezien. De startadressen zijn bij Museum van Loon, Huis Willet-Holthuysen en Amnesty International.
Website & tickets: www.opentuindagen.nl

Gilleam Trapenberg: New Suns – #37 Keti Koti Westerpark x Kunsttraject – 2 juni t/m 31 augustus
Deze tweede editie van Keti Koti Westerpark is vanaf 2 juni te bezoeken. Het is enorm leuk dat verschillende buurtbewoners van het Westerpark gezamenlijk een maand vol evenementen in aanloop naar Keti Koti hebben georganiseerd. Zo exposeert ook Gilleam Trapenberg in de Staatsliedenbuurt met zijn werk: New Suns. Hij begon deze serie in 2020 vanuit een verlangen naar Curaçao. Gaandeweg zette Trapenberg vraagtekens bij de Caribische zon als symbool van exotisme, commercialiteit en toerisme, en dat is terug te zien in New Suns. Tickets zijn gratis!
Website: www.burostedelijk.nl

Fatih Moskee – Rozengracht 150 (vanaf 25 mei geopend)
Midden in Amsterdam vind je de Fatih Moskee, die sinds kort onderdeel is van Grootste Museum van Nederland. Daarom kan je dit prachtige gebouw nu bezoeken. Wat interessant is aan deze Turkse moskee is dat deze gevestigd is in een voormalige katholieke kerk. Sommigen elementen van de kerk zijn bewaard gebleven en hersteld, waardoor ook de indrukwekkende glas-in-loodramen weer tevoorschijn zijn gekomen. Het gebouw is ook nog een tapijthal en een muziekwinkel geweest.
Website & tickets: www.grootstemuseum.nl

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Marina Abramovic in het Stedelijk Museum (16 maart t/m 16 juli)
De moeder der performance kunst staat vanaf 16 maart tot en met 16 juli in het Stedelijk met het grootste overzicht ooit. Haar oeuvre staat bekend om haar grenzeloosheid, baanbrekende performances waarin ze keiharde confrontatie nooit schuwt, mentale en fysieke grenzen doorbreken en opzoeken, en nog veel meer. Ook verkent zij spiritualiteit en de wisselwerking tussen publiek en performer. In het Stedelijk zullen er ook dagelijks performances zijn van 10:30 tot 17:00. De performers zijn speciaal opgeleid volgens de Abramovic Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Een ding is zeker, als kunstliefhebber mag je dit niet missen.
Website & tickets: www.stedelijk.nl

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Deborah Turberville, Photocollage – Huis Marseille (t/m 16 juni)
De Amerikaanse kunstenaar Deborah Turberville, geboren in 1932 in New York heeft een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan. In deze tentoonstelling wordt een grote selectie van haar vintage collages weergegeven. Sommigen zijn nooit eerder getoond. In 1970 en 1980 was Turberville een van de vernieuwers in de (mode)fotografie. Series die onder andere te zien zijn zijn: Bathhouse (1975), Ecole des Beaux-Arts (1977), Unseen Versailles (1982) en Studio St. Petersburg (1995-96).
Website & tickets: www.huisvanmarseille.nl

SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nlhttps://amsterdam.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/sari-statement

Theater, dans, opera

WORK WORK WORK, Dries Verhoeven – Frascati (30 mei t/m 2 juni)
Frascati en Dries Verhoeven openen samen een museum voor performance kunst in Frascati Amsterdam: WORK WORK WORK. Er zijn zes eigen werken van Verhoeven te zien, en daarnaast heeft hij andere kunstenaars gevraagd ook hun werk te exposeren. Het thema is het werkende lichaam anno nu en in de toekomst. De openingstijden zijn werktijden, acht uur lang. Kunstenaars die hier exposeren zijn oa Tehching Hsieh, Julian Hetzel, Gosia Wdowik en nog velen anderen. Een mix van beeldende kunst, performance art en nog veel meer. Verhoeven staat bekend als een kritische kunstenaar die door middel van krachtige beelden en interactie belangrijke boodschappen weet over te brengen.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Maankoorts, Marjolijn van Heemstra i.s.m. De Correspondent – Frascati (27 t/m 29 juni)
In de voorstelling Maankoorts verbindt Marjolijn van Heemstra de mijnbouw op de maan met de vroegere kolonisten in Suriname. Waarom zijn we als mensen zo hebberig? Wat drijft ons, om steeds maar weer delen van de wereld (of het heelal) te bezitten? Eerder verscheen in de Correspondent het essay Wat is ruimte waard en daar is deze voorstelling op gebaseerd. Van Heemstra staat bekend om haar documentaire vorm van onderzoekstheater. Ze staat vaak als zichzelf op het toneel en stelt thema’s centraal waar ze zelf door gefascineerd raakte. Daarnaast zijn er ook al verscheidene boeken van haar gepubliceerd.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Stravinsky Sprookjes: Alexei Ratmansky (15 tot 25 juni)
Alexei Ratmansky is geboren in Sint Petersburg en is een van de grootste critici van de Russische invasie in Oekraïne. Het Nationale Ballet presenteert nu zijn Stravinsky Sprookjes, wat een combinatie is van zijn Firebird en The Fairy’s Kiss. Beiden zijn, de naam doet het al vermoeden, op de muziek van Igor Stravinsky. Het Balletorkest staat onder leiding van Matthew Rowe.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Santrofi – Tolhuistuin (4 juni)
Santrofi is een geweldige highlife, funk en afrobeat band uit Ghana. Ze zijn met zijn 8en en zijn behalve in Ghana inmiddels ook door de hele wereld bekend geworden. Hun album Making Moves is een viering van de roots van Santrofi, daarnaast is het ook een flashforward naar de toekomst van Highlife. Op het album is niet alleen Santrofi te horen, maar ook andere artiesten die grote naamsbekendheid hebben in de Ghanese afrobeat- en trapscene.
Website & tickets: www.tolhuistuin.nl

Festival

Bite of Amsterdam – Amstelpark (31 mei t/m 2 juni)
In het Amstelpark presenteren sterrenchefs, toprestaurants en fijne terrassen hun eten en drinken van 31 mei t/m 2 juni. Er zijn meer dan 100 deelnemende restaurants, chefs en terrassen. Wat een extra leuk element is: behalve zelf eten kan je ook masterclasses en kooklessen volgen in de Kookschool. Ook zijn er diversen andere workshops te vinden op het terrein.
Website & tickets: www.biteofamsterdam.nl

Holland Festival – diversen locaties (6 juni t/m 29 juni)
Op het Holland Festival worden de beste theater, dans, opera en muziek van het afgelopen seizoen geprogrammeerd. Een paar die eruit springen: opnieuw Dries Verhoeven, met nieuw werk ‘Alles moet weg, Dans la mesure de l’impossible, HARDKOOR en ALFA’.
Website & tickets: www.hollandfestival.nl

Films in diverse filmhuizen

Laatste Ronde
Na de succesvolle verfilming van het boek Ventoux van Bert Wagendorp is er nu het vervolg Laatste Ronde. André, Bart en David, drie jeugdvrienden van in de 50 gaan op bezoek bij hun andere jeugdvriend Joost. Thema’s als vriendschap en sterfelijkheid komen voorbij, terwijl de lichte humor en het slappe geouwehoer van de mannen nooit ver weg is. Perfecte combinatie van een lach en een traan, gespeeld door topacteurs.

Club Zero
Jessica Hausner regisseert deze indringende heftige film over Miss Novak, een docent die les gaat geven op een privéschool waar ze kinderen leert bewust om te gaan met eten. Er ontstaan hechte banden tussen Miss Novak en haar studenten, en langzamerhand begint dit uit de hand te lopen. De film doet ergens denken aan de succesvolle Duitse film ‘The Whale’, en is voor Cannes geselecteerd.

The Mother of All Lies
Deze documentaire vertelt het verhaal over de geschiedenis van het geboorteland van de regisseur. Asmae El Moudir komt uit Marokko, en haar film The Mother of All Lies begint met een maquette van de buurt waar zij opgroeide. Een uiterst interessante film die op verschillende lagen de gevolgen van diepe familietrauma’s onderzoekt.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'Zodra we de art deco lobby van ons prachtige gebouw binnenliepen en met de ouderwetse lift naar ons appartement met uitzicht op weelderige bomen gingen, werden we verliefd op het pand. Ons gebouw, Huize Loma, is het eerste echte appartementencomplex in Nederland. Architect Warners liet zich inspireren door de appartementen in Parijs en Wenen en paste zijn visie toe in Amsterdam.' Lees en bekijk hier meer wat de huidge bewoners vertellen over dit prachtige appartement

Uitgelicht; Onder de rook van Amsterdam ligt Broek in Waterland, ooit onderdeel van de heerlijkheid Waterland, die in 1409 volledig bij het graafschap Holland werd gevoegd na het uitsterven van het geslacht Persijn. In de 15e en 16e eeuw bloeide het dorp als handelsplaats dankzij de graaninvoer uit het Oostzeegebied, de haringvisserij en de walvisvaart. Het houten huis op nummer 12 is een Rijksmonument uit 1880, gelegen op een ruim en groen perceel van 360 m², grenzend aan het water van De Dee. Laat je inspireren door deze oudhollandse beelden

Samengesteld; een collectie grachtenhuizen. De eerste grachten zijn gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen. Op de oude stadswallen verrezen pakhuizen waar handelsgoederen konden worden opgeslagen en weer verzonden naar de haven en vandaar naar de gehele bekende wereld. Bekijk hier een selectie van majestueuze huizen

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?