Kunstagenda September 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in September 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Broersma, kunstagenda September 2024

Nu de zomer echt op zijn einde komt, kunnen we ook weer de musea in, de theaters in, de bioscoop bezoeken en genieten van alle culturele activiteiten die Amsterdam te bieden heeft. Na je vakantie beleef je het allemaal misschien weer net op een andere manier en met hernieuwde frisse energie.

Musea en tentoonstellingen

Jeff Cowen & Vincent van Gogh – Van Gogh Museum (t/m 13 oktober)
Deze tentoonstelling laat recente werken zien van de New Yorkse Jeff Cowen. Net als Van Gogh deelde hij een fascinatie en adoratie van de Franse Provence. In deze bescheiden tentoonstelling worden werken van Vincent van Gogh van130 jaar geleden tentoongesteld naast de recentere werken van Jeff Cowen.
Website & tickets: https://www.vangoghmuseum.nl

Liberté, Albert Serra – Eye Filmmuseum (t/m 29 september)
De Catalaanse Albert Serra heeft in het Eye Filmmuseum met Liberté een totaalervaring gecreeërd waar theater, film en andere disciplines elkaar ontmoeten. Serra probeert met deze tentoonstelling betekenis te geven aan het begrip ‘ultieme vrijheid’ en doet dit op een grootse meeslepende manier. De expositieruimte van Eye is helemaal omgevormd waardoor je volledig in Serra’s wereld wordt gezogen.
Website & tickets: https://www.eyefilm.nl

 En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

The Humanness of Our Lonley Selves, Awoiska van der Molen – Huis Marseille (t/m 13 oktober)
De Groningse Awoiska van der Molen verwierf bekendheid via haar psychologische landschapsfoto’s. Na haar afstuderen in 2003 begon ze met het vastleggen van stedelijke omgevingen. Inmiddels is ze twintig jaar verder en toont Huis Marseille zwart-wit foto’s van bebouwde omgevingen waar mensen soms een kleine bijrol in spelen. De nadruk ligt op lichte vensters op donkere avonden.
Website & tickets:www.huisvanmarseille.nl
Vrouwen van Amsterdam – Amsterdam Museum (t/m 7 januari 2025)
Het Amsterdam Museum heeft wat leuks bedacht. Omdat zij het raar vinden dat er zoveel vrouwen onzichtbaar zijn in de geschiedenis hebben ze ‘odes’ opgetuigd. Je kan een ode brengen aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam op hun website, en hiermee de geschiedenis aanvullen. De ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum, er zijn er nu al een hoop te bewonderen!
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl

SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nl

Theater, dans, opera

De plantage van onze voorouders, Orkater – Internationaal Theater Amsterdam (3 en 4 september)
Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter stappen in de rollen van Peggy Bouva en Maartje Duin. De voorstelling is geïnspireerd op de gelijknamige podcast De plantage van onze voorouders waarin Peggy en Maartje samen op zoek gaan naar hun geschiedenis. Hoe dieper ze in dit onderzoek geraken hoe meer ze erachter komen dat het verleden nog altijd doorwerkt in het heden. Ze reizen naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, bevragen elkaar en daarmee ook het publiek. De verschillende rollen worden virtuoos vertolkt door deze twee geweldige acteurs en de live muziek voegt een geweldige extra laag toe aan dit belangrijke prachtige stuk. Een must-see.
Website & tickets: https://ita.nl

Josse Jnr, LOD muziektheater – Bijlmer Parktheater (12 september)
In dit theatrale onderzoek wordt de relatie van taal en macht onderzocht. Josse en Junior zijn in velen opzichten tegengestelden van elkaar, Junior probeert teksten uit Josses oeuvre te lezen en op te voeren, maar struikelt onder andere over de betekenis en hoe hij dit moet spelen. De spanning die ontstaat is boeiend en stelt hiermee actuele en waardevolle vragen die nog lang door zullen sudderen in de gedachten van het publiek.
Website & tickets: https://www.bijlmerparktheater.nl

Rigoletto, Giuseppe Verdi – Nationale Opera (2 t/m 29 september)
Rigoletto vertelt het verhaal van een obsessieve vader die zijn dochter opsluit om zo haar te beschermen tegen de Graaf van Mantua. Verdi laat ons met Rigoletto een achtergesteld milieu zien waar grensoverschrijdend gedrag eerder de norm is dan de uitzondering. Maar kan je als vader wel je kind beschermen tegen al het kwaad van de wereld? In deze versie focust regisseur Damiano Michieletto voornamelijk op het gebroken zenuwachtige karakter van Rigoletto. In 2017 is deze opera al een keer in première gegaan in Amsterdam, nu is er deze hernieuwde versie van het toen al bejubelde stuk.
Website & tickets: https://www.operaballet.nl

Generation Dance, Ted Brandsen/Rena Butler/Hans van Manen/William Forsythe
In deze dansvoorstelling kijken we naar vier generaties choreografen. De jongste van de vier, Amerikaans talent Rena Butler viel al eerder op door haar explosieve dansstijl. Inmiddels is zij ook als choreograaf aan het werk en zette ze haarzelf met haar spannende spitzenchoreografie voor The National Ballet of Canada op de kaart. Ze trok hierbij de aandacht van Ted Brandsen. William Forsythe maakt met zijn voorstelling Blake Works I zeven nummers van James Blake tot dans. Ted Brandsen is met zijn Classical Symphony trouw gebleven aan het muziekballet. Hans van Manen besluit de avond met zijn eigen stuk Four Schumann Pieces, een ballet op Schumanns Strijkkwartet nr 3. Een fijne diverse avond ballet waarin je de uiteenlopende dans in al zijn facetten kan bewonderen.
Website & tickets: https://www.operaballet.nl

Muziek

Inspired by Bruckner 6, Konrad Koselleck Big Band – Muziekgebouw (13 September)
Konrad Koselleck staat bekend om zijn avontuurlijke keuzes in compositie en samenstelling. Zo spelen ze niet alleen samen met andere musici maar zoeken ze ook de verbinding met verschillende disciplines. Eerder deelde zij het podium al met artiesten als Ellen ten Damme en Freek de Jonge. Nu is er Bruckner 6 in een spannende verfrissende jazz/Koselleck stijl. Het beloofd een heel interessante muzikale avond te worden.
Website & tickets: https://www.muziekgebouw.nl

Amanda Bergman – Paradiso (23 September)
De Zweedse singer songwriter Amanda Bergman staat sinds haar debuutalbum in 2016 bekend als een veelzijdige gevoelige en talentvolle muzikante. Haar stem is veelzijdig en gevoelig en dit jaar zal haar nieuwe album uitkomen. Your hand forever checking on my fever zal onder haar eigen platenlabel CowCow verschijnen. Nog iets wat Amanda Bergman bijzonder maakt, haar ondernemerschap en de kracht om de dingen op haar eigen manier te doen.
Website & tickets: https://www.paradiso.nl

Festival

Amsterdam Fringe Festival
Het festival dat ieder jaar weer als belangrijke springplank fungeert voor jonge makers is terug. In de eerste week van september kan je op diversen locaties in Amsterdam gloednieuw talent bewonderen. Paar voorstellingen die de moeite waard zijn om te bezoeken:
Mugen, Mingus Kramer – flarden van een nacht tijdens een constant pompende techno beat.
And my heart almost stood still, Ari Teperberg – een onderbroken solo, geïnspireerd door Beethovens 9e symfonie en een brief van Helen Keller.
Brada, Lusu – meesleepende voorstelling over vrijheid door de ogen van Surinamers. Met humor, visuals en strijdbare muziek.
Website & tickets: https://amsterdamfringefestival.nl

Bosfest – Amsterdamse Bostheater
Wat vroeger Boslab was is nu Bosfest. Het Amsterdamse Bostheater programmeert jonge makers op locatie in het bos. Een paar highlights die je dit jaar absoluut niet mag missen (dit worden namelijk grote namen, en nu kan je ze nog op de bijzonderste locatie ooit zien!) :
Mimesis – Sweder de Sitter & Julie Boellaard (28 augustus t/m 1 september).
Paradijs aan het Einde – Collectief Blauwdruk (28 augustus t/m 7 september).
Ekstasis – Zephyr Brüggen (28 augustus t/m 7 september).
Pak de fiets en snel je naar het Amsterdamse Bostheater voor deze jonge talenten!
Website & tickets: www.bostheater.nl

Films in diverse filmhuizen

Blink Twice
Het regie debuut van Zoë Kravitz zet meteen een goed statement neer. Met haar film Blink Twice laat ze zien hoe gevaarlijk het kan zijn om vrouw te zijn in deze maatschappij. Hoofdrol Frida (gespeeld door Naomi Ackie) ontmoet tech miljardair Slater King (een rol perfect weggelegd voor Channing Tatum). De twee hebben een natuurlijke klik en binnen no time zitten Frida en haar vriendinnen op het ‘Therapy Island’ van King. Hier lijkt alles eerst gewoon leuk, feesten met elkaar, liggen in de zon en genieten van de luxe, totdat dingen opeens beginnen te veranderen en er onaangename dingen gebeuren. Frida weet even niet meer wie of wat ze nog kan vertrouwen.

Hwaran
De jonge Yeon-gyu wilt naar Nederland verhuizen maar is getekend door armoede en huiselijk geweld. Hij moet geld gaan verdienen om samen met zijn moeder te kunnen vertrekken. De bendeleider Chi-geon neemt Yeon-gyu onder de vleugels. Maar hoe langer Yeon-gyu zich bij hen betrekt en ontdekt wat hij zelf kan, hoe wilder en ongeremder hij wordt.

De jacht op Meral Ö
Stijn Bouma maakte eerder de indringende documentaire Alleen tegen de staat over het toeslagenschandaal. Nu is er de fictieve film gebaseerd op waargebeurde verhalen: De jacht op Meral Ö, waarin Meral Özturk onterecht wordt belast met toeslagen die zij moet terugbetalen. Ze raakt in paniek en zet alles op alles voor haar dochters terwijl ze continue van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Een belangrijke actuele film die de gevolgen van het toeslagenschandaal uiterst invoelbaar maakt.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; ''Notting Hill in Amsterdam". 'De geschiedenis van het gebouw sprak ons ook erg aan - het was vroeger een bar en een tabakswinkel. We vonden zelfs oude foto's ervan in de Amsterdamse Archieven! We werden aangetrokken door de grote ramen die zoveel zonlicht binnenlaten, evenals de ruime indeling - van de woonkamer en keuken tot aan de hoge plafonds van de hoofdslaapkamer.' Lees hier meer wat de huidige bewoners vertellen

Unseen, de internationale toonaangevende kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft haar elfde editie. In Westergas, het iconische Amsterdamse kunst- en cultuurdorp, exposeren 78 galeries.Amsterdam heeft tijdens Unseen op het gebied van fotografie een prachtig stel tentoonstellingen te bieden. Musea en instellingen als Foam, Huis Marseille en De Brakke Grond, bekend om hun focus op de avant garde, hebben hun programmering aangepast. In hun uitzonderlijke aanbod weerspiegelt zich de sterke fotografische traditie van de stad. Lees hier meer

'Modern werken bij &. Media Group. Een interieur ontwerpconcept wat draait om veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Een samenwerkingsproject van Studio Sluijzer en 88 Projects.' Lees en bekijk hier meer hoe een werkomgeving ook anders kan

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?