‘The house of Art’; eclectisch wonen in een huis uit 1715 aan een van de beroemdste grachten van Amsterdam
Historie
Het pand aan de Keizersgracht is rond 1715 gebouwd in opdracht van Jacob Hacke of Johannes Langeraat, dat is niet precies bekend. Oorspronkelijk had het een halsgevel met vleugelstukken, waarbij het fronton (de bekroning van de gevel) de vorm had van een eend. Een onderdeel van het wapen van de familie Hacke of Langeraat. Omstreeks 1875 is het pand in de geest van die periode vernieuwd; zo is de halsgevel veranderd en kwam er een lagere stoep voor het huis.
Het grachtenpand heeft vijf woonlagen en een romantische achtertuin. Elke woonlaag ademt de rijke historie; door het hele huis zijn originele details fantastisch bewaard gebleven. Afgelopen 100 jaar is het pand in bezit geweest van dezelfde familie, die het met veel aandacht en Zwitserse precisie heeft onderhouden. De liefde voor dit fraaie familiehuis en zijn historie is in elke ruimte zichtbaar.
Historische sfeer
De keuken ademt een historische sfeer met zijn blauwwitte tegeltjes, marmeren werkblad en lichtblauw geschilderde balkenplafond, maar is tegelijkertijd van alle moderne gemakken voorzien, zoals een AGA fornuis en diverse inbouwapparatuur zoals koelkast en vaatwasser. Van hier uit is er een mooi doorkijkje naar de patio.
Stoffen wandbekleding en houten lambrisering
De elegante stenen trap aan de voorgevel leidt naar de entree op de beletage. De gang bij binnenkomst is direct imposant: rijk versierd met wit marmer, fraaie lambrisering en met een hoogte van circa 5 meter. Direct naast de entree bevindt zich de voorkamer, die ooit werd gebruikt als ontvangstkamer. Deze is geheel in stijl gerenoveerd met stoffen wandbekleding en sierlijke houten lambriseringen. Achter de voorkamer is nu een kantoorruimte, waar prachtig licht naar binnen komt vanaf het lichthof. Uitkijkend op de verzorgde, diepe tuin aan de achterzijde is het atelier/de zitkamer. Deze staat in verbinding met de study, die ook zeer geschikt is voor extra opslag bij het atelier.
'De tuinkamer heeft hetzelfde rustgevende lichtblauwe balkenplafond, en daarnaast een houten lambrisering met elegant snijwerk.'
‘De tweede woonkamer met bibliotheekruimte biedt eveneens zicht over het water. Ook hier is het scherpe oog voor vakmanschap zichtbaar, onder andere in de kundig gemaakte boekenkasten en radiatoromkleding’