Een riant jaren dertig en vrijstaand woonhuis van circa 373 m² gebruiksoppervlakte wonen, dat is gebouwd op één van de mooiste percelen aan open vaarwater in Zuid.
Rondleiding
Naast dat het ruim is opgezet, heeft het ook een evenwichtige plattegrond en biedt het de basis en potentie een fantastisch huis te creëren van thans ruim 373 m² gebruiksoppervlakte, tot een vergunde uitbreiding naar circa 590 m². Thans omvat het huis drie prettige woonlagen, een souterrain en een zolder. Het vergunde uitbreidingsplan omvat het geheel, inclusief het souterrain voor het zwembad, de gym of het gastenverblijf. Dankzij de vergunning kan ook de begane grond aan de tuinzijde worden vergroot met veel glas gericht op de tuin en het water. De gehele begane grond wordt dan 185 m² groot. Voorts voorziet het plan in twee optimaal ingedeelde slaapverdiepingen en een speelzolder die met een lift kunnen worden verbonden. Hier kunnen vijf slaapkamers en drie badkamers en een kleedkamer worden gemaakt. Verder heeft deze woning één van de mooiste tuinen qua privacy en grootte van de Apollolaan aan het Noorder Amstelkanaal.
Het perceel en de tuin is groots en heeft een steiger en parkeren voor meer dan 6 auto’s op eigen terrein.
Vraagprijs is gebaseerd op koop inclusief eeuwigdurend afgekochte erfpacht.
Wat de bewoners gaan missen
"Meer dan vijfentwintig jaar hebben wij een bootje aangemeerd aan de vlonder gehad. Heerlijk om als het mooi weer is even het hekje open te maken en de boot op, naar de stad en de grachten, of naar Ouderkerk om een hapje te eten aan de Amstel."
Buurtgids
De Apollobuurt maakt deel uit van de Beethovenbuurt. Een stedenbouwkundig gezien belangrijk deel van Amsterdam, waar de stedenbouwkundige stempel naar idee en ontwerp door architect Berlage. Berlage bedacht een patroon van straten, lanen en kanalen waar huizenblokken, veel openbaar groen en villa’s tot herenhuizen zich afwisselde en een geheel vormen: Dit schiep de basis voor het kenmerkende van deze jaren 30 wijk, die bijna geheel wordt omringd door water, zijn de ruim opgezette woningen die uiteindelijk werden ontworpen in de Amsterdamse School-stijl. Ook de gevelstenen en brugsculpturen van Hildo Krop, aan wie de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam is toegekend, geven de buurt cachet. De buurt is echt als woon en gezinswijk bedacht met ook voorzieningen voor scholen en sport. Het Beatrixpark maakte de wijkt compleet. In de Beethovenstraat geven de koffiebars en restaurants als Brasserie Margaux en Ferilli’s de straat en de wijk een jong en dynamisch karakter. Op het Olympiaplein bevindt zich de bakker Le Fournil en Fromagerie L’Amuse. Op de Marathonweg zit slagerij Zikking. De brede lanen en het groen van het Beatrixpark, met z’n moderne beelden en oude bomen, creëren een gevoel van ruimte en zijn ideaal om te sporten en ontspannen. De buurt staat bekend om z’n goede basis- en middelbare scholen en ook om de gunstige ligging ten opzichte van de Ring en station Amsterdam Zuid en de Rai. De Pijp en de binnenstad zijn vanuit hier zo te bereiken.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 373 m² / 110 m² overige inpandige ruimte en na uitbreiden en kelder, zolder en uitbouw mogelijk te vergroten tot circa 590 m² gebruiksoppervlakte.
• Tuin rondom, met grootste deel heel fraai aangelegd en riant aan het water van de Noorder Amstelkanaal De tuin heeft gehele dag tot 's avonds zon.
• Gelegen op erfpachtgrond van Gemeente Amsterdam. Huidig tijdvak loopt tot 30/06/2050 en is met AB 1994, te betalen canon bedraagt € 11.500,-- per jaar/ Canon is IB aftrekbaar.
• Aanvraag overstap eeuwigdurende erfpacht zal aan de hand een spijtoptanten clausule worden vastgelegd. Koopsom is op basis van inclusief eeuwigdurende erfpacht afgekocht.
• Energielabel G
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• De Artist Impressies en het indelingsvoorstel is ter inspiratie, deze wijkt in onderdelen af van de verleende Omgevingsvergunning
Villa Apollo
Een ongekend huis. Een huis dat nu al royaal is, op één van grootste percelen in Zuid is gesitueerd en aan het water van het Noorder Amstelkanaal ligt.
Ik was vooral verrast door dit pand, omdat ik vooraf niet veel had verwacht van hetgeen ik daarwel degelijk aantrof. Specifiek waren dat de prettige en centrale entree die verbonden is met de nu al ruim opgezette begane grond die uitloopt in een fantastische tuin.
Bovendien is het huis met de vele ruime vertrekken groots en in balans. De tuin nodigt uit tot het uitbouwen van de begane grond en deze met een enorme glazen pui te verbinden met de tuin. Deze toevoeging alleen al zal het huis nog ongekender maken.
Het geheel daagt ook uit om het nog grootser en completer te maken. Het huis heeft potentie en kan door een eigen creatieve invulling een mooi resultaat opleveren.
Een dergelijk huis en perceel noemen wij intern ook wel een makelaarshuis, “je moet een professional zijn om de potentie erin te herkennen”. Ik zou graag de toekomstige kopers inzicht willen geven in alle mogelijkheden in de overtuiging dat zij daar een van de meestbijzondere huizen van Zuid mee kunnen creëren.
Kees Kemp | Makelaar Broersma Wonen
Designvisie
Het stedenbouwkundige plan van Berlage werd aan de noordzijde begrensd door het Noorder Amstelkanaal, waarbij aan de Apollolaan twee plantsoenen werden voorzien met een strook voor villa’s.
Een natuurlijke afscheiding van de Concertgebouwbuurt met breed water. Berlage had alleen
deze locatie én die bij de Bernard Zweerskade gereserveerd voor vrijstaande huizen.
Uiteindelijk zijn er op de Bernard Zweerskade maar twee vrijstaande villa’s gebouwd. Op dit stuk van de Apollolaan staan enkele vrijstaande villa’s, aan het Albert Hahnplantsoen slechts vier en aan het Dijsselhofplantsoen ook vier, waarbij de percelen aan de Apollolaan en beide plantsoenen aan het water grenzen en een eigen oever hebben. Het plan wordt uiteindelijk in de jaren dertig uitgevoerd.
De architectuur in die tijd stond in het teken van de Amsterdamse Schoolstijl; een functionelere bouw die ook aansloot op de woningbouw voor andere gezinssamenstellingen en wijzen van wonen.
De architectuur is robuuster en laat zich kenmerken door vakmanschap, details en rankheid. Functionele aspecten worden als ornament benadrukt.
De ultieme buitenbeleving
Villa Apollo Huis No 176 heeft, als het gaat om beleving en privacy, één van de meest ultieme buitenruimten van Zuid. Een heerlijk grote en beschutte tuin die ook nog eens is aangelegd aan de hand van een heel fraai ontwerp. Vanuit het huis loopt men van binnen door naar buiten via een heerlijk terras.
Het perceel loopt tot aan het water, wat maakt dat de tuin groter overkomt. De zichtlijnen naar het water zijn open, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de privacy. Zo kan men de glinstering van de zon op het water van het Noorder Amstelkanaal bewonderen, en ziet men af en toe zomaar een skiff voorbijglijden. De eigen boot aan de aanlegsteiger geeft een gevoel van vakantie, middenin de stad.
De tuin biedt de gehele dag zon tot ‘s avonds laat. Hier wonen met al het omliggende groen en het water maakt dat men het zich bijna niet realiseert dat men te midden van een kosmopolitische stad woont.
Begane grond
Het huis heeft de toegang en entree aan de rechterzijde. Daarnaast is er aan beide zijden van de entree ruimte om te parkeren. De entree geeft via een tochtportaal toegang tot een ruime, centrale hal. Via deze hal zijn alle vertrekken op de begane grond en de verdiepingen met elkaar verbonden.
De indeling is overzichtelijk en rustig. De begane grond heeft aan de voorzijde een extra ruime en grote woonkamer van 55 m2. Deze heeft aan drie zijden ramen wat zorgt voor veel lichtinval en uitzicht op het groen.
Aan de linkerzijde van het pand is een tweede entree. De huidige verdeling kan verbeterd en uitgebouwd worden. Er is een onherroepelijke omgevingsvergunning verleend voor deze uitbreiding waarbij tevens het gehele pand kan worden onderkelderd. Het plan voorziet onder andere in meer glas en meer woonruimte richting de tuin. In deze brochure zijn verschillende artist impressions opgenomen ter inspiratie.
Binnen is buiten
Aan de achterzijde bevinden zich thans de eetkamer en een televisiekamer. Beide kamers hebben een prachtig zicht op de tuin. De eetkamer loopt door in de keuken aan de zijkant van het huis.
De achterzijde biedt zoveel mogelijkheden dat een uitbouw met een geheel glazen pui een architectonisch statement kan zijn waarbij binnen en buiten nog meer met elkaar verbonden worden.
Tevens zal door het vergroten meer leefruimte worden gecreëerd en een functionelere indeling.
Eerste en tweede verdieping
Via een luie trap en een open trapportaal, dat een groot venster heeft met daglicht en zicht op de tuin is de eerst verdieping bereikbaar.
De eerste verdieping heeft eveneens een overzichtelijke en functionele indeling. De centrale hal biedt toegang tot het oudersdomein van
50 m2 met luxe en complete badkamer en-suite aan de voorzijde, een riante kleedkamer met study en een ruime kinderkamer.
De daarboven gelegen tweede verdieping heeft ook een prettige ruime overloop en ook hier zijn weer twee meer dan gewoon grote slaapkamers met Jack-and-Jill-badkamer.
Het huidige huis heeft veel bergruimte op de
grote zolder en in de kelder. Deze verdieping kan aan de hand van een alternatieve indeling nog meer van deze tijd worden gemaakt. De vergunning is ook voorzien om de vijf bouwlagen intern te verbinden.
Uit- & verbouwen
Er kan door het uitbouwen van de begane grond en het verbouwen van met name de kelder enorm aan extra woonoppervlak en leefruimte gewonnen worden.
Er is ruimte voor een luxe, complete wellness en een zwembad. Het kunnen uitbouwen van de begane grond naar de tuin maakt het huis extra uniek.
Met de diverse uitbreidingen kan er een woonoppervlak van circa 590 m² gecreëerd worden. Een investering die loont en zich in waarde en woongenot gaat uitbetalen.
Buurtgids
Deze locatie ligt van nature heel strategisch ten opzichte van alle grootstedelijke voorzieningen en vooral ten opzichte van scholen. Daarnaast is het een hele prettige locatie om vanuit buiten de stad aan te rijden en om naar de binnenstad te gaan. Alles is dicht bij en zo te bereiken. Zelfs het openbaar vervoer op Zuidas is op 4 minuten fietsen.
Langs het Hilton is de Cornelis Schuytstraat te bewandelen en onder het Amsterdams Lyceum wandel of fietst men zo het Vondelpark in. Naast de scholen is de locatie omgeven door een breed scala van winkels, restaurants, cultuur en kunst podia en alle sport voorzieningen.
Het leven op deze plek is centraal en omgeven met werken en sporten en ontspanning.
Parkeren kan riant op eigen terrein. Aan de straat zijde zijn twee inritten aan de zijkant. Aan de rechterzijde geeft deze toegang tot parkeren op eigen terrein.
Hier is ook het entree van de woning. Aan de andere zijde is een tweede opstelplek. Een luxe die in het autoluwe Amsterdam steeds schaarser en waardevoller wordt.