Gelegen op een super locatie in De Pijp aan de Hemonystraat van circa 119 m². De variatie aan ruimtes en de indrukwekkende hoogte van de keuken geven het huis een authentieke sfeer en karakter. Hierdoor zijn de twee grote leefruimtes optimaal met elkaar verbonden. De uitbreiding aan de achterzijde zorgt niet alleen voor extra ruimte in de slaapkamers, maar ook voor een heerlijk terras op de woonverdieping.
Rondleiding
De eigen entree geeft toegang tot het huis. Aan de voorzijde is de ruime keuken, smaakvol uitgevoerd met een hardstenen blad en 5-pits fornuis. Het hoge raam in de keuken herinnerd aan de voormalige functie als drukkerij.
Er is een vide waarbij er een constante verbinding is tussen de keuken en de woonkamer.
De woonkamer is op de bel-etage en heeft aan de achterzijde openslaande deuren naar het terras op het zuidwesten.
Op de begane grond zijn drie slaapkamers, een grote bergruimte en een luxe badkamer voorzien van de een ligbad, douche en wastafel.
Er zijn veel ingebouwde kasten en slimmer bergruimten in het huis.
Buurtgids
Het appartement ligt in stadsdeel Zuid, in het meest gewilde en rustige gedeelte van De Pijp. De Pijp werd eind 19e eeuw aangelegd om huisvesting te bieden aan nieuwkomers die naar de hoofdstad trokken voor werk. De vader van Freddy Heineken opende hier in 1886 de Heinekenbrouwerij. De eerste arbeiderswoningen, rondom de Albert Cuypstraat, werden snel en voordelig gebouwd. Later werden daar, richting de Diamantbuurt, door Berlage huizen in de Amsterdamse School-stijl aan toegevoegd. Er wordt gezegd dat de buurt zijn naam te danken heeft aan de lange rechte straten, die de vorm van een pijp hebben. De Pijp staat bekend om zijn levendigheid en gezellige horeca gelegen heden die allemaal op loopafstand zijn. De Albert Cuypmarkt en het Sarphatipark zijn bepalend voor dynamiek van De Pijp. Kunstenaars en schrijvers zoals Piet Mondriaan, Carel Willink en Gerard Reve woonden en werkten hier. De levendige, gemixte populatie bracht vele cafés en eethuisjes naar de wijk. Tegenwoordig staat de wijk bekend als het Quartier Latin van Amsterdam, met nog steeds veel dynamiek diverse restaurants zoals Brut de Mer voor champagne en oesters, de Italiaan Impero Romano, het Franse Arle of Caron. Daarnaast zijn er in de van Woustraat gezellige eettentjes uit allerlei windstreken voor om snel iets te eten.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 119 m²
• Tuin en terras gelegen op het zuidwesten van circa 45 m²
• Gelegen op eigen grond
• Een gedeelte van de tuin is in gebruik bij het huis maar geen eigendom. Er moet voldoende ruimte zijn voor een nooduitgang van het gebouw aan de achterzijde.
• Energielabel D
• Servicekosten VvE € 110,- per maand
De Drukkerij
We maakten kennis met het huis in het vroege voorjaar; deze voormalige drukkerij sprak ons direct aan. De diversiteit aan ruimtes en de enorme hoogte van de keuken geven het huis een authentieke sfeer en karakter. De twee grote leefruimtes zijn daardoor optimaal met elkaar verbonden. De uitbouw aan de achterzijde creëert extra ruimte in de slaapkamers en biedt ook een heerlijk terras op de woonverdieping. Bovendien is het wonen aan de autoluwe Hemonystraat een bijzonderheid in de stad. Met een speelplein en gezellige bankjes aan de voorzijde ontstaat er een natuurlijke cohesie in de buurt en een gevoel van betrokkenheid.
Jelle Mundt | Makelaar Broersma Wonen
Designvisie
De voormalige drukkerij is in 2007 verbouwd en geschikt gemaakt voor bewoning. De authentieke stijlkenmerken zijn nog steeds zichtbaar. Dit gedeelte van de stad maakte deel uit van een van de eerste stadsuitbreidingen rond 1880 in Amsterdam, een periode waarin de stad cultureel en economisch floreerde. Er werd traditioneel en degelijk gebouwd, met veel hout, mooie grote ramen en sierlijke details. De huidige eigenaren hebben het huis geoptimaliseerd en uitgebouwd. De slaapvertrekken hebben nog meer ruimte gekregen en de buitenruimte bij de woonkamer is ideaal om ’s zomers buiten te eten en staat in directe verbinding met de tuin. Het geheel verkeert in een bijzonder goede staat van onderhoud en is technisch voorzien van onder andere mechanische ventilatie, dubbele beglazing en heeft energielabel D.
Wonen en koken
Direct aan de voorzijde van het huis bevindt zich de gezellige woonkeuken met een mooi hardstenen blad en luxe inbouwapparatuur. De speelsheid van de vide verbindt de keuken met het woongedeelte. De riante woonkamer heeft een knus zitgedeelte en openslaande deuren naar het terras.
Slapen en baden
Aan de achterzijde van de begane grond bevinden zich twee slaapkamers. De ouderslaapkamer heeft een mooi formaat en de zijkamer is ideaal als kinderkamer of studeerruimte. De derde slaapkamer is voorzien van daglicht via bovenramen en heeft fraai ingebouwde kasten. De badkamer is sfeervol uitgevoerd met hout en beton ciré. Er is een groot ligbad, dubbele wastafel en een ruime inloopdouche.
De tuin en het terras
Aansluitend aan de woonkamer is een groot terras op het zuidwesten en een trap naar de fraai aangelegde tuin.
Het appartement ligt in stadsdeel Zuid, in het meest gewilde en rustige deel van De Pijp. De Pijp werd eind 19e eeuw aangelegd om huisvesting te bieden aan nieuwkomers die naar de hoofdstad trokken voor werk. De vader van Freddy Heineken opende hier in 1886 de Heinekenbrouwerij. De eerste arbeiderswoningen, rondom de Albert Cuypstraat, werden snel en voordelig gebouwd. Later werden daar, richting de Diamantbuurt, huizen in de Amsterdamse School-stijl toegevoegd door Berlage. De buurt dankt naar verluidt zijn naam aan de lange rechte straten die op een pijp lijken. De Pijp staat bekend om zijn levendigheid en gezellige horecagelegenheden die allemaal op loopafstand liggen. De Albert Cuypmarkt en het Sarphatipark zijn bepalend voor de dynamiek van De Pijp. Kunstenaars en schrijvers zoals Piet Mondriaan, Carel Willink en Gerard Reve woonden en werkten hier. De levendige, diverse bevolking heeft veel cafés en eethuisjes naar de wijk gebracht. Tegenwoordig staat de wijk bekend als het Quartier Latin van Amsterdam, met nog steeds veel diversiteit en verschillende restaurants zoals Brut de Mer voor champagne en oesters, de Italiaan Impero Romano, het Franse Arle of Caron. Daarnaast zijn er in de Van Woustraat gezellige eettentjes uit allerlei windstreken voor een snelle hap.
Bereikbaarheid
De woning is gelegen in de Oude Pijp, een centraal gelegen gedeelte van Amsterdam nabij het Sarpahtipark, Van Woustraat, Albert Cuyp markt en nabij o.a. de Utrechtsestraat.
Een goed aan te rijden locatie in de stad, via de afslagen S 111 en S 110 is het makkelijk uit en de sdtad in rijden. Er is dus een goede aansluiting op het knooppunt Amstel richting de A2 en A10.
Verder is er op korte afstand de halte “ De Pijp” van de Noord/Zuidlijn en de trein (Amstelstation), tram 4 (van Woustraat) of tram 3 (Ceintuurbaan)en bus (lijn 246).
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Zuid 3.1 De Pijp Noord).
Met een parkeervergunning voor Zuid 3.1 De Pijp Noord mag u parkeren in Zuid-3 en Zuid-4.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 186,29 per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 6 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
(Bron: Gemeente Amsterdam, juli 2024).
Wat de bewoners gaan missen
Toen wij 8 jaar geleden het huis aan de Hemonystraat 48hs binnen liepen, waren wij meteen verliefd. In tegenstelling tot de vele Amsterdamse benedenwoningen, is deze woning creatief door de split-level indeling, voelt het echt ruim aan door het open concept en is het erg licht door het grote (winkel) voorraam. We vinden het heerlijk om in de keuken te zitten. In deze gezellige ruimte heb je zowel contact met de huiskamer als ook het leven buiten voor de deur. De woonkamer is ook fijn vertoeven op de bank met een boek of aan de eettafel met vrienden; het is echt een huis waar je graag mensen uitnodigt. Beneden is de ruimte praktisch en goed ingedeeld met een lekker ruime badkamer (inclusief een lekker bubbelbad). We begonnen in dit huis met z’n tweeën, maar het huis is nog steeds heerlijk na de uitbreiding van ons gezin. Voor een Amsterdams huis biedt het ook een fijn buitenleven. Zomers zitten we ‘s ochtends lekker op de stoep voor het huis met een koffietje, waar we in het zonnetje genieten van de leuke buurtcontacten. ’s Middags verhuizen we naar het dakterras of de tuin waar we verder kunnen genieten van de middagzon. Doordat alle aangrenzende tuinen open zijn, voelt het niet (stads)benauwd. Ook is het heel sereen, we worden regelmatig ’s ochtends wakker met vogelgeluiden. Als we niet ergens anders een unieke kans hadden gehad, dan hadden we hier zeker nog een tijd gewoond. Dit komt ook echt door de buurt. Onze straat voelt soms aan als een dorp, omdat we heel leuk contact hebben met alle buren. Het huis ligt ideaal op een autovrij stuk met een speelpleintje voor de deur. Dit geeft rust en is ook perfect als je een kleintje(s) hebt. Daarnaast ligt het huis echt gunstig met de gezellige Utrechtsestraat, Oost en de Pijp om de hoek. Voor koffie, lunch of eten zijn wij regelmatig te vinden bij de Koffiesalon op de Utrechtsestraat, de Ysbreeker op de Weesperzijde en Pekelharing op de van Woustraat. Leuke (boutique) winkels vind je op de Utrechtsestraat en op de Gerard Doustraat. En natuurlijk is de Albert Cuijp ook heerlijk vertoeven voor de weekendboodschappen op zaterdagochtend. Voor wat natuur zitten we precies tussen het Sarphatipark en Oosterpark in (waar ook leuke speeltuinen zijn) en we zijn hier dan ook veel te vinden. En als hardlopers rennen we een wekelijks rondje langs de Amstel, waar we binnen 20 minuten al volledig uit de stad en in de natuur verkeren. Daarnaast ben je ook zo de stad in- en uit met de auto, wat heel gunstig is. We hadden de tijd hier niet willen missen en hopen dat de nieuwe bewoners hier net zo gaan genieten als wij hebben gedaan.