Er zijn weinig panden aan de gracht die de beleving en het gevoel van 200 jaar geleden in de Grachtengordel zo goed oproepen als dit prachtige en indrukwekkende pand in de Gouden Bocht. Groots, indrukwekkend en rijkelijk versierd, verwelkomt het pand elke bezoeker en biedt inzicht in de culturele rijkdom van de stad.
Met een totale gebruiksvloeroppervlakte van 843 m², verdeeld over zeven verdiepingen, beschikt het pand momenteel over elf vertrekken. Ondanks dat het pand decennia als kantoor in gebruik is geweest, heeft het zijn allure en sfeer behouden. Het pand is daarmee op zoek naar een liefhebber en een kenner die de waarde erkent en de ambitie heeft om het met respect te restaureren.
Dit grachtenhuis biedt ongekende mogelijkheden en is multifunctioneel te gebruiken. Met een prachtige, vrije binnentuin op het zuiden kan men genieten van de rust van de keurtuinen.
Wij nodigen u graag uit om dit zelf te ervaren en te beleven. Deze verrassing zal menigeen in de verleiding brengen om hier te investeren in een toekomst met een bijzondere geschiedenis. Het pand verkeert in goede en authentieke staat van onderhoud, maar modernisering en verbouwing tot een modern woonhuis is vereist. Zie ter inspiratie de indelingsvarianten.
Ten behoeve van de restauratie is er de mogelijkheid tot Rijkssubsidie voor het instandhouden van Rijksmonumenten en financiering tegen gunstige rentetarieven bij het Nationaal Restauratiefonds.
Rondleiding
Begane grond
Het pand heeft een entree op stoepniveau, die toegang geeft tot een lange gang met marmeren vloeren en lambriseringen. Deze gang leidt naar een indrukwekkend trappenhuis dat het voorhuis en achterhuis verbindt. De trap is meteen de eye catcher. Op de begane grond bevinden zich drie grote vertrekken, waarvan één in het achterhuis met dubbele openslaande deuren die direct naar de tuin leiden.
Bel-etage
De bel-etage is groots en voornaam, met hoge plafonds die een gevoel van ruimte en grandeur geven. Zowel in het voorhuis als in het achterhuis zijn er drie grote, rijk versierde stijlkamers in rococostijl, die een frivole charme uitstralen. Aan de grachtzijde bieden drie grote ramen over de volle breedte een prachtig uitzicht op de gracht, waardoor men zich waant in de Gouden Eeuw. Aan de tuinzijde bevindt zich wederom een stijlkamer die imponeert, met mooi strijklicht dat de kamer extra allure geeft.
Eerste, tweede en derde verdieping
De eerste, tweede en derde verdieping zijn ruim van opzet en hebben hun karakter behouden. Deze etages lenen zich perfect voor het inrichten van slaapkamers, badkamers en kleedruimtes. Dankzij de overvloedige ruimte en uitstekende verhoudingen zijn deze verdiepingen eenvoudig in te delen en aan te passen aan diverse wensen. In de vorige eeuw werden deze etages al als slaapvertrekken gebruikt, wat hun geschiktheid voor moderne bewoning benadrukt.
Zolderverdieping en kelder
Het grachtenhuis beschikt over een gigantische zolder, die in vroegere tijden diende voor handelswaar. Daarnaast is er een kelder, ideaal als wijnkelder voor de echte liefhebber. De tekeningen bevatten een indelingsvoorstel voor een woonfunctie ter inspiratie. Dit ontwerp voorziet in totaal 11 vertrekken, waaronder een woonkeuken aan de tuin, drie stijlkamers voor wonen, dineren en muziek, zes slaapvertrekken, een kleedkamer en een gym/yogaruimte. Verder is er een mediakamer, een waskamer, en volop bergruimte. De grootte van het pand maakt het geschikt voor een kantoor aan huis of meerdere bewoningen.
De achtertuin
De tuin is een verborgen schat, een oase van rust en groen in de stad. De binnentuinen aan de grachten staan al bekend als blue zones, en deze keurige binnentuin zal men zeker verrassen. Gelegen op het zuiden, heeft de tuin een diepte van circa 23 meter. Het groen van de omliggende tuinen biedt de nodige privacy en creëert een bijna parkachtige sfeer. De tuin grenst aan een grote ruimte die geschikt is als woonkeuken, wat bijdraagt aan het gebruik en genot van deze buitenruimte. De begane grond beschikt over een gang die apart naar de tuin leidt, waardoor men gemakkelijk toegang heeft tot deze serene plek.
Buurtgids
Het Erfgoedhuis ligt in de Gouden Bocht, dit is het meest prestigieuze deel van de Herengracht in Amsterdam, tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat. Aan dit gedeelte van de grachten, aan de rand van het centrum van Amsterdam, kan er rustig worden gewoond en/of kantoor worden gehouden. De drukte en gezelligheid zijn gemakkelijk op te zoeken. Het Rembrandtplein, het Amstelveld, Nieuwe Spiegelstraat en de Leidsestraat zijn op een steenworp afstand gelegen. Hier zijn talloze food hotspots te vinden zoals Zero Zero, Pasta e Basta, Greenwoods Keizersgracht en Patisserie Holtkamp. Naast een aantrekkelijke woonomgeving kenmerkt de locatie zich ook als een werkgebied waar diverse representatieve bedrijven gevestigd zijn.
Bijzonderheden
• Gelegen in de Gouden Bocht
• Ruime achtertuin van circa 163 m²
• Mogelijkheid tot omzetting van kantoorfunctie tot bestemming wonen
• Rijksmonument
• Eigen grond
Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Monumenten Portaal, Restauratiefonds en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met betrekking tot mogelijke subsidies.
Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn slechts indicatief
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting
Het Erfgoedhuis
Het Erfgoedhuis, gelegen in de Gouden Bocht, is een bijzonder fraai rijksmonumentaal grachtenpand, met een ongekende grandeur en authentieke sfeer. Het majestueuze grachtenpand kent een rijke geschiedenis qua bewoners en gebruikers. Verschillende verbouwingen aan het interieur en exterieur hebben plaats gevonden waarbij originele details bewaard zijn gebleven en het pand zijn karakter heeft behouden.
Momenteel is de Herengracht 474 in gebruik als kantoor. Het bestemmingsplan voorziet ook in de functie wonen. Hiervoor dient nog een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Het gehele pand is aan de binnen- en buitenzijde in een goede staat van onderhoud, echter een nieuwe bewoner of gebruiker zal willen moderniseren zodat het pand voldoet aan de moderne, luxe en duurzame wensen en comfort eisen.
Het acht verdiepingen tellende kantoorpand van totaal circa 828 m2 VVO beschikt over een keurtuin op het zuiden van circa 163 m². Specifiek beschermende regels voor keurtuinen zijn opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. Het interieur kent een prachtig monumentaal trappenhuis met bronzen traphek, rijke plafondschilderingen en marmeren schouwen met spiegels. Het object is gelegen op eigen grond en niet gesplitst.
Vanuit het grachtenpand is er een indrukwekkend vrij uitzicht op de Gouden Bocht. Aan dit prestigieuze gedeelte van de grachtengordel woonden vroeger de rijkste Amsterdammers. Tegenwoordig kenmerkt het zich als aantrekkelijk woon- en werkgebied, waar diverse representatieve bedrijven gevestigd zijn.
Designvisie
Het Erfgoedhuis werd gebouwd in 1669. De kavel waarop het huis staat, werd in 1665 voor 7400 florijnen gekocht, een gewild perceel in de Gouden Bocht. Terwijl in 1670 de eerste opstallen werden gebouwd, kreeg het huidige pand zijn basis in 1756 in opdracht van de Weduwe van Jacob Vosterman. Daarna is de huisstijl terug te leiden naar het ontwerp en de bouw door Marcus Muyssart. Het grachtenhuis beschikt over een fraaie lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, een bouwstijl die vaak te zien is in de grachtengordel. Tijdens de 18e eeuw overheerste de Franse architectuur in Amsterdam. Na de stoere, zware Lodewijk XIV-stijl kwam de lichtere, meer vrouwelijke Lodewijk XV-stijl op, met een barokke en asymmetrische manier van bouwen. Deze stijl is vaak moeilijk te herkennen, maar asymmetrische versieringen, lichtere ornamenten en zachte pasteltinten verraden het Lodewijk XV-karakter. Dit grachtenhuis is gebouwd op een enkele kavel, in tegenstelling tot de rest van de Gouden Bocht aan de Herengracht, waar de buurhuizen dubbele brede huizen zijn. Hierdoor heeft het pand een meer menselijke maat dan de veelal grote buurpanden. Na de oorspronkelijke bouw in 1669 hebben in 1756 ingrijpende veranderingen plaatsgevonden aan het interieur en exterieur. De halsgevel werd bijvoorbeeld vervangen door een lijstgevel. Bierbrouwer Van Marwijk Kooy kocht het pand in 1879 en liet het rond 1880 verbouwen door architect Jan L. Springer. De familie gebruikte het pand als woning. De belangrijkste ingreep was de sloop van de hoge stoep, waarbij de ingang naar het souterrain werd verplaatst. Ook werden 18e-eeuwse schuifvensters met roedeverdeling vervangen door T-vensters, waardoor de gevel een 19e-eeuws karakter kreeg. Intern voert het pand je terug naar oude tijden. Het is frivool en imponeert. De familie Wertheim-Van Heukelom waren de laatste bewoners voordat het pand in gebruik werd genomen door een gerenommeerde Amsterdamse kunsthandelaar en later door een wijnkoper. In 1979 kwam het pand in handen van het Rijk en werd het in 1982 opnieuw gerestaureerd door architectenbureau Fritz. Het Cultuurfonds is sinds 1996 eigenaar en creëerde hier Het Erfgoedhuis voor verschillende erfgoedorganisaties. Volgens het huidige bestemmingsplan is wonen toegestaan. Hoewel het pand momenteel als kantoor geregistreerd staat, is het geschikt voor bewoning. Een omgevingsvergunning is vereist om de woonbestemming te realiseren.
Begane grond
Het pand heeft een entree op stoepniveau, die toegang geeft tot een lange gang met marmeren vloeren en lambriseringen. Deze gang leidt naar een indrukwekkend trappenhuis dat het voorhuis en achterhuis verbindt.
Op de begane grond bevinden zich drie grote vertrekken, waarvan één in het achterhuis met dubbele openslaande deuren die direct naar de tuin leiden.
De bel-etage is groots en voornaam, met hoge plafonds die een gevoel van ruimte en grandeur geven. Zowel in het voorhuis als in het achterhuis zijn er drie grote, rijk versierde stijlkamers in rococostijl, die een frivole charme uitstralen.
Aan de grachtzijde bieden drie grote ramen over de volle breedte een prachtig uitzicht op de gracht, waardoor men zich waant in de Gouden Eeuw. Aan de tuinzijde bevindt zich wederom een stijlkamer die imponeert, met mooi strijklicht dat de kamer extra allure geeft.
De achtertuin
De tuin is een verborgen schat, een oase van rust en groen in de stad. De binnentuinen aan de grachten staan al bekend als blue zones, en deze keurige binnentuin zal men zeker verrassen.
Gelegen op het zuiden, heeft de tuin een diepte van circa 23 meter. Het groen van de omliggende tuinen biedt de nodige privacy en creëert een bijna parkachtige sfeer. De tuin grenst aan een grote ruimte die geschikt is als woonkeuken, wat bijdraagt aan het gebruik en genot van deze buitenruimte.
De begane grond beschikt over een gang die apart naar de tuin leidt, waardoor men gemakkelijk toegang heeft tot deze serene plek.
De slaapverdiepingen
De eerste, tweede en derde verdieping zijn ruim van opzet en hebben hun karakter behouden. Deze etages lenen zich perfect voor het inrichten van slaapkamers, badkamers en kleedruimtes.
Dankzij de overvloedige ruimte en uitstekende verhoudingen zijn deze verdiepingen eenvoudig in te delen en aan te passen aan diverse wensen. In de vorige eeuw werden deze etages al als slaapvertrekken gebruikt, wat hun geschiktheid voor moderne bewoning benadrukt.
De zolderverdieping en kelder
Het grachtenhuis beschikt over een gigantische zolder, die in vroegere tijden diende voor handelswaar. Daarnaast is er een kelder, ideaal als wijnkelder voor de echte liefhebber.
De tekeningen bevatten een indelingsvoorstel voor een woonfunctie ter inspiratie. Dit ontwerp voorziet in totaal 11 vertrekken, waaronder een woonkeuken aan de tuin, drie stijlkamers voor wonen, dineren en muziek, zes slaapvertrekken, een kleedkamer, en een gym/yogaruimte. Verder is er een mediakamer, een waskamer, en volop bergruimte.
De grootte van het pand maakt het geschikt voor een kantoor aan huis of meerdere bewoningen.
Buurtgids
Het Erfgoedhuis ligt in de Gouden Bocht, dit is het meest prestigieuze deel van de Herengracht in Amsterdam, tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat. Aan dit gedeelte van de grachten, aan de rand van het centrum van Amsterdam, kan er rustig worden gewoond en/of kantoor worden gehouden. De drukte en gezelligheid zijn gemakkelijk op te zoeken. Het Rembrandtplein, het Amstelveld, Nieuwe Spiegelstraat en de Leidsestraat zijn op een steenworp afstand gelegen. Hier zijn talloze food hotspots te vinden zoals Zero Zero, Pasta e Basta, Greenwoods Keizersgracht en Patisserie Holtkamp. Naast een aantrekkelijke woonomgeving kenmerkt de locatie zich ook als een werkgebied waar diverse representatieve bedrijven gevestigd zijn.
Bereikbaarheid
Het Erfgoedhuis is uitstekend bereikbaar met zowel eigen vervoer als met openbaar vervoer.
Via de Vijzelstraat is de centrumring S-100 bereikbaar. Hiervandaan zijn diverse mogelijkheden om naar de ringweg A-10 te rijden waaronder de S-108 en S-110 naar de ringweg Zuid.
Middels openbaar vervoer is er een verscheidenheid aan mogelijkheden om het Erfgoedhuis te bereiken. Op slechts enkele minuten loopafstand is aan de Vijzelgracht de metrohalte van de Noord/Zuidlijn gelegen. Op de kruising van de Vijzelgracht en de Weteringschans is een halte voor de tramlijnen 1, 7, 19 en 24. Deze tramlijnen bieden een rechtstreekse verbinding met diverse treinstations.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum-2f).
Met een parkeervergunning voor Centrum-2f mag u parkeren in Centrum-2a t/m Centrum-2g.
Een parkeervergunning voor bewoners kost €315,60,- per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 8 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
Naast de openbare weg is het ook mogelijk om met een parkeervergunning kosteloos te parkeren in garage Markenhoven en garage Muziektheater. (Bron: Gemeente Amsterdam, juni 2024).