Bijzonder mooi en sfeervol appartement van circa 116 m², verspreid over één woonlaag op de tweede verdieping met een eigen entree en twee zolderkamers op de bovenste verdieping. Een riante woonkamer en-suite, authentieke keuken, royale badkamer, twee slaapkamers en balkons aan de voorzijde en aan de achterzijde. Op de bovenste verdieping zijn twee zolderkamers met een extra 21 m². Dit appartement kenmerkt zich door haar lichte en ruime opzet met klassieke details. Gelegen op eigen grond.
Rondleiding
Dit sfeervolle en lichte appartement bevindt zich in een rustige wijk van Oud Zuid, op de tweede verdieping met een eigen entree. Het biedt ruime leefruimtes gekenmerkt door een hoge plafondhoogte van meer dan 3 meter, inclusief een kamer en-suite waarvan het zitgedeelte aan de voorzijde toegang biedt tot een balkon met uitzicht op de Ruydaelstraat, en het eetgedeelte aan de achterzijde uitkomt op een balkon met uitzicht op de binnentuinen. Er zijn twee slaapkamers, waarvan één aan de straatzijde direct aansluit op de badkamer, en een tweede met uitzicht op de binnentuinen. Het appartement beschikt verder over een apart toilet, een eenvoudige keuken met ruimte voor een eettafel, parketvloeren in de woonvertrekken, en balkons aan zowel de voor- als achterzijde voor ochtend- en avondzon. De zolderverdieping is bereikbaar via een achtertrappenhuis en biedt twee zolderkamers/bergingen met daglicht, naast toegang tot een gemeenschappelijk dakterras.
Buurtgids
Gelegen in stadsdeel Zuid, direct om de hoek van het Concertgebouw, het Museumplein en het groene Vondelpark. Aan het einde van de 19e eeuw groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste villa’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden gezinnen in dit rustigere en groenere deel van de stad.
De grandeur van toen is nog steeds intact. Zowel de bewoners als het culinaire aanbod van het Vlaamsch Broodhuys, chocolatier Linnick, groenteboer Wessels, sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het Franse visrestaurant VISQUE geven de residentiële buurt zijn hedendaagse allure. Dit is een ideaal hoekje van Amsterdam om te wonen, waar ontspanning en inspiratie altijd dichtbij zijn.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 116 m²
• Gebruiksoppervlakte zolderkamers (externe bergruimte) circa 21 m²
• Twee balkons gelegen op het zuidoosten en noordwesten circa 5 m²
• Gemeenschappelijk dakterras circa 6 m²
• Gelegen op eigen grond
• Energielabel E
• Servicekosten VvE € 220,- per maand
• Gemeentelijk beschermd stadsgezicht
Classic Living
Dit appartement straalt karakter, geschiedenis en authenticiteit uit, en is bijna dertig jaar lang met veel plezier bewoond door de laatste eigenaar. Wat dit appartement bijzonder maakt, is de eigen entree vanaf de straat, waardoor je geen gemeenschappelijk trappenhuis hoeft te delen met andere bewoners. De enige gedeelde trap bevindt zich achterin het pand en leidt naar de zolderverdieping, waar zich nog twee ruime bergingen bevinden. Kortom, een buitengewoon smaakvol appartement dat tijdens een bezichtiging tot de verbeelding zal spreken.
Ronald van de Bijl | Makelaar Broersma Wonen
Historie
De straat kreeg op 16 oktober 1901 haar naam; een vernoeming naar de schilder van dieren en stillevens Melchior de Hondecoeter. In 1904 werd de straat opnieuw gedefinieerd; het korte stukje tussen de Frans van Mierisstraat en het Jacob Obrechtplein, werd toegevoegd en de huizen Hondecoeterstraat 20 en 22 werden als eersten gebouwd. Totdat de bebouwing door gemeente Amsterdam hier begon was het eeuwenlang agrarisch gebied, in de 19e eeuw behorend bij de gemeente Nieuwer-Amstel.
De straat begint aan de De Lairessestraat en loopt zuidwaarts richting Jacob Obrechtplein. De richting van huisnummering loopt van noord naar zuid, waarschijnlijk een restant van de gemeente Nieuwer-Amstel; Amsterdam nummert doorgaans vanaf de Boerenwetering, zoals te zien is bij de parallel liggende Jacob Obrechtstraat en Van Baerlestraat die van zuid naar noord nummeren en tevens de oost- en westgrens van de buurt vormen.
Hondecoeterstraat 20-22
Deze twee huizen werden ontworpen door Johannes Pelser (Utrecht, 1859 – Amsterdam, 1939). Hij was zowel makelaar als opzichter, kocht dus terreinen om er vervolgens op te bouwen en het dan weer te verkopen. Pelser is wel zelf gaan wonen op Hondecoeterstraat 22. De twee panden zijn symmetrisch ten opzichte van elkaar neergezet met een hoefijzerboog boven de entrees. Een bijzonder aspect is dat elk van de appartementen zijn eigen voordeur heeft vanaf de straat. Enkel achterin het pand is een gemeenschappelijk trappenhuis naar de zolderverdieping.
Wonen en koken
Het appartement bevindt zich in een rustig deel van Oud Zuid en beslaat de tweede verdieping met een eigen ingang vanaf de straat. Dit lichte en sfeervolle appartement heeft een ruimtelijke indeling en staat op eigen grond.
De woonverdieping, met een plafondhoogte van ruim 3 meter, beschikt over een prachtige kamer en-suite. Aan de voorzijde bevindt zich het zitgedeelte met openslaande deuren naar een balkon met uitzicht op de Ruydaelstraat. Het eetgedeelte aan de achterzijde biedt toegang tot een ruim balkon met uitzicht op de binnentuinen.
Vanuit de hal is er ook een toegangsdeur die het appartement van voor naar achter verbindt, met in het midden de eigen opgang met hal en garderobe.
Achterin de hal bevindt zich een apart toilet met fonteintje en een raam. De originele keuken bevindt zich ook achterin de hal en is netjes maar eenvoudig, met ruimte voor een kleine eettafel. Daarnaast zijn de originele keukenkast en schouw nog aanwezig. Zie de plattegrond voor een alternatieve indeling met een open keuken.
Slapen en baden
Aan de straatzijde bevindt zich een slaapkamer die zowel vanuit de hal als via een deur vanuit de voorkamer bereikbaar is. Deze ruime kamer grenst direct aan de badkamer en heeft via openslaande deuren toeang tot de badkamer. Deze is eenvoudig en uitgerust met een ligbad, wastafel en wasmachineaansluiting. Aan de achterzijde bevindt zich nog een slaapkamer met uitzicht op de binnentuinen. Deze kamer beschikt ook over een ruime kast.
De balkons
Aan de achterzijde, grenzend aan de eetkamer, bevindt zich een fijn en knus balkon op het noordwesten. Dit is de perfecte plek om aan het einde van de dag een kopje thee of wijn te drinken en te genieten van de ondergaande zon. Aan de voorzijde is er een balkon met openslaande deuren op het zuidoosten, waardoor de zon voor het overgrote deel van de dag in het appartement naar binnen schijnt.
De zolderverdieping
Via een achtertrappenhuis dat direct vanuit de woning toegankelijk is, bereik je de zolderverdieping. Hier bevinden zich twee zolderkamers/bergingen, beide voorzien van daglicht door een raam aan de straat en elektra. Op het achterdak is door de VvE een dakterras aangelegd voor algemeen gebruik. Hier kun je van de buitenlucht, zon en rust van de binnentuinen genieten.
Gelegen in stadsdeel Zuid, direct om de hoek van het Concertgebouw, het Museumplein en het groene Vondelpark. Aan het einde van de 19e eeuw groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste villa’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden gezinnen in dit rustigere en groenere deel van de stad.
De grandeur van toen is nog steeds intact. Zowel de bewoners als het culinaire aanbod van het Vlaamsch Broodhuys, chocolatier Linnick, groenteboer Wessels, sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het Franse visrestaurant VISQUE geven de residentiële buurt zijn hedendaagse allure. Dit is een ideaal hoekje van Amsterdam om te wonen, waar ontspanning en inspiratie altijd dichtbij zijn.
Bereikbaarheid
Het appartement is zeer goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Via de tramhalte op het Museumplein is met tramlijn 2 verbinding met het Centraal Station en Nieuw Sloten, met tramlijn 5 tussen Zoutkeetgracht en Amstelveen Stadshart, met tramlijn 12 tussen Centraal Station en Amsteldijk. Vanaf de bushalte Concertgebouw vertrekt divers streekvervoer met onder andere een directe verbinding naar luchthaven Schiphol. Vanaf het Roelof Hartplein vertrekken tramlijnen 1, 3, 5, 12 en 24. Via afslag S108 (Oud-Zuid) is de Ring A10 binnen 10 minuten te bereiken. Metrohalte De Pijp van de Noordzuid-lijn is binnen 5 minuten fietsen te bereiken. Door de centrale locatie, blijft de fiets bij uitstek het beste vervoersmiddel.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Zuid 8.1). Met een parkeervergunning voor Zuid 8.1 mag u parkeren in Zuid-1, Zuid-2 en Zuid-8. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 186,29 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 1 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, april 2024).