Dit imposante hoekpand straalt zowel statigheid als ingetogenheid uit, en het is gelegen op één van de meest groene locaties in Amsterdam Zuid. Dit pand dateert uit het begin van de 20e eeuw en biedt in totaal 560 m² aan woonoppervlakte, verdeeld over drie ruime en lichte verdiepingen, met een zolder en een kelder. Het ligt langs het Noorder Amstelkanaal, om de hoek van de Emmastraat, en beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein en een grote tuin. Van binnen behoudt het zijn historische allure en karakter, met een veelzijdige en tijdloze indeling. Dit pand is geschikt voor zowel gebruik als representatieve kantoorvilla als voor een royaal woonhuis.
Rondleiding
De uitstraling van het pand aan de buitenzijde wordt bij binnenkomst in de hal en het voorportaal direct ervaren. In de hal wordt meteen duidelijk dat dit een prachtig huis is. Het trappenhuis is ruim en open dankzij een vide, en het vormt de centrale verbinding in het huis. Door een grote raampartij komt er ook veel daglicht binnen. De begane grond is ruim opgezet met 3 grote kamers en een keuken met bijkeuken. De twee bovenliggende verdiepingen bieden eveneens ruime vertrekken. Boven deze verdiepingen bevindt zich nog een zolderverdieping met twee kamers.
Dankzij de ramen aan drie zijden is het pand zeer licht en heeft het een bijzonder prettige indeling. De basisindeling is geschikt voor gebruik als kantoor, maar leent zich ook uitstekend voor de transformatie tot een modern en goed ingedeeld woonhuis. Het perceel biedt aan de zijkant van het gebouw ruimte voor het stallen van 1 à 2 auto's, en aan de achterzijde is een brede en vrije tuin met zon in de ochtend, middag en avond. De ligging op dit deel van de Jan van Goyenkade is werkelijk lommerrijk, met veel groen en een glinsterend water. Het is een oase in de stad, waar alle voorzieningen van de grote stad om de hoek te vinden zijn.
Buurtgids
Aan het einde van de 19e eeuw, toen de binnenstad van Amsterdam steeds voller werd, groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste villa’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden gezinnen in dit rustigere en groenere deel van de stad. De wijk breidde daarna uit richting het Zuiden.
Het Noorder Amstelkanaal is de noordzijde van het plan Berlage. De wijk die in de jaren dertig werd gebouwd.
De grandeur van toen is in de Concertgebouwbuurt nog steeds intact. Voor de bewoners zijn legio voorzieningen van de Cornelis Schuytstraat en omliggende straten als ook Koninginneweg en Amstelveenseweg. Het aanbod van kwaliteitswinkels is breed en hoog, zoals het Vlaamsch Broodhuys, chocolatier Linnick, groenteboer Wessels, slagerij Van der Laan en Zikking. Meerdre wijnzaken. Ook culinaire aanbod is breed met o.a. sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het Franse visrestaurant VISQUE en laagdrempelige Schotsheuvel geven deze residentiële buurt zijn hedendaagse allure. Gelegen tussen het Vondelpark, de Beethovenbuurt en de Amstelveenseweg is dit met uitstek een goed bereikbare en rustige locatie van Amsterdam om te wonen, waar ontspanning en inspiratie altijd dichtbij zijn.
Bereikbaarheid
Het pand aan de Jan van Goyenkade is uitstekend bereikbaar met zowel eigen vervoer als met openbaar vervoer. Met de auto, is via de Amstelveenseweg en de S108, binnen tien minuten de Ringweg A10 Zuid (afslag 8 Amsterdam Oud-Zuid) te bereiken.
Op loopafstand is aan de Koninginneweg de halte Valeriusplein gelegen waar tramlijn 2 stopt. Deze tram geeft een directe verbinding met station Amsterdam Centraal. Aan de Amstelveenseweg, eveneens op loopafstand gelegen, is de bushalte voor de lijnen 15 en 62 welke een directe verbinding geven met station Zuid, station Sloterdijk, station RAI en station Lelylaan.
Parkeergelegenheid
Op eigen terrein is er gelegenheid tot het parkeren van twee auto’s.
Parkeren is tevens mogelijk op de openbare weg middels betaling of een vergunningensysteem. Informatie over voorwaarden en mogelijkheden voor verkrijging van een (bedrijfs-) vergunning en eventuele wachttijd is op te vragen via de gemeente Amsterdam.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 560 m²
• Tuin rondom van totaal circa circa 270 m² met gehele dag zon
• Vijf woonlagen
• Gelegen op erfpacht eigendom gemeente Amsterdam, Algemene Bepalingen 1915, jaarlijkse erfpachtcanon, bedraagt € 8.644,51 (op basis van kantoorbestemming)
• Bouwjaar 1926
• Energielabel G, verduurzamingsplan beschikbaar voor een beter energielabel
• Rijksbeschermd Stadsgezicht
• Geen monument
VanGoyen
We werden vriendelijk uitgenodigd voor een gesprek en kennismaking. De Jan van Goyenkade is voor ons zeer vertrouwd, deels vanwege onze betrokkenheid bij advies voor aan- en verkoop in de afgelopen jaren, alsmede omdat het een aangename fietsroute is om naar afspraken in de buurt te gaan.
De huidige eigenaren hadden ons benaderd voor advies met betrekking tot de verkoop van hun eigendom. Ze zochten een makelaar die goed bij hen paste en die zowel het pand voor werken als wonen op de markt kon brengen.
Bij binnenkomst was meteen duidelijk dat dit een bijzonder pand was met een unieke uitstraling. Ook sprak de identiteit van beide stichtingen ons aan. Als eigenaren en gebruikers hadden ze het pand sinds aankoop met respect onderhouden en in goede staat gehouden.
Oorspronkelijk is het pand ontworpen als een ruim familiehuis, met royale afmetingen en in de stijl van architect Ernst Roest, die in de leer was bij Berlage en Kromhout en het hele bouwblok tot aan nummer 14 aan de kade heeft ontworpen.
De uitstraling aan de buitenzijde en de entree zetten zich voort in de rondleiding die we aanvankelijk kregen. Als kenners van de Amsterdamse markt waardeerden we de kwaliteiten en details van dit pand. Tijdens de rondleiding werden we steeds meer verrast en enthousiast.
Geschiedenis
“VanGoyen” is gebouwd in 1926 naar ontwerp van Ernst Adolph Christiaan Roest. De geschakelde en op de hoek gelegen kantoorvilla aan de Jan van Goyenkade 5 is als woonhuis gebouwd als onderdeel van een rij “statige herenhuizen”. Omstreeks 1991 zijn de begane grond en eerste verdieping van het gebouw veranderd en vergroot, waarbij veel originele details bewaard zijn gebleven (Architect Prins). Ook intern heeft het pand nog zijn karakter behouden. Het is een majestueus pand met veel allure en uitstraling. Opvallend is het karakteristieke torentje, het rijke trappenhuis, de serre met openslaande deuren naar de achtertuin, de fraaie plavuizen vloer en het indrukwekkende vrije uitzicht over het Noorder Amstelkanaal.
Toekomst
Het gehele pand bevindt zich aan de binnen- en buitenzijde in goede staat van onderhoud.
Een nieuwe eigenaar of gebruiker zal, zowel bij een kantoorbestemming als bij een woonbestemming, willen moderniseren en verduurzamen. Dit laatste is mogelijk door het aanbrengen van isolatie in zowel de gevel als het dak, het plaatsen van HR++ glas, het installeren van een WTW-unit en door het gebruik van LED verlichting toe te passen.
Begane grond
Het pand heeft zijn entree aan de zijkant. Via een voorportaal en een tussenliggende deur bereikt men het centrale entree met het trappenhuis. De hal is centraal gelegen en biedt toegang tot alle vertrekken.
Aan de voorzijde bevinden zich twee ruime kamers, terwijl aan de achterzijde een royale tuinkamer met serre te vinden is. Deze kamers zijn allen hoog, elegant ingericht en voorzien van fraaie betimmeringen. Ze hebben een indrukwekkende breedte van meer dan 4.80 meter, wat werkelijk royaal is. De kamers aan de voorzijde bieden een prachtig uitzicht op het groen en het water, terwijl de achterkamer en serre uitkijken op de tuin. Met een plafondhoogte van 3.60 meter stralen deze ruimtes extra grandeur uit.
Naast de achterkamer bevindt zich de keuken, die weer in verbinding staat met een bijkeuken. Deze ruimtes bieden toegang tot het terras en de tuin. In de hal is ook een ruime garderobe, een toiletruimte en extra kastruimte aanwezig.
De trap leidt elegant omhoog langs grote ramen naar de eerste verdieping.
Eerste verdieping
Deze ruime verdieping beslaat een oppervlakte van meer dan 128 vierkante meter. Een centrale en lichte hal leidt naar vier grote en vierkante kamers, met ook hier een plafondhoogte van 3.60 meter. Momenteel worden deze kamers gebruikt als kantoorruimtes, maar de verdieping behoudt de oorspronkelijke indeling van het woonhuis. Hierdoor is het eenvoudig om deze verdieping om te toveren tot een moderne slaapverdieping. Raadpleeg de bijgevoegde inspiratietekeningen voor een mogelijke indeling. Twee van deze kamers hebben openslaande deuren naar een terras. De voormalige badkamer wordt momenteel gebruikt als archiefruimte.
De trap gaat verder omhoog met een vide naar de tweede verdieping.
Tweede verdieping
Opnieuw een ruime en goed ingedeelde verdieping met vier royale kamers. Het opvallende kenmerk hier is dat een van de kamers een erker heeft, maar met een opening in het dak. Dit geeft deze kamer een extra sfeervolle en ruimtelijke uitstraling. Een van de kamers aan de achterzijde heeft een aangenaam terras, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de binnentuinen. Op deze verdieping is de vrije hoogte nog steeds 3.20 meter en in de hal komt het licht binnen via een zogenaamd “lantaarn” dakraam, wat zorgt voor gefilterd licht.
Deze verdieping zou zich uitstekend lenen als slaapverdieping voor de kinderen. De trap naar de zolderverdieping bevindt zich via een deur in de hal.
Zolderverdieping
Deze verdieping roept de sfeer op van een grootouderszolder. Het heeft twee kamers die momenteel dienen als kantoorruimtes, beide voorzien van een dakkapel voor natuurlijk licht en een prachtig uitzicht over de Jan van Goyenkade. Het indelingsplan en ontwerp voorzien in een gastenverblijf op deze verdieping.
De kelder
Een deel van het pand bevindt zich in de kelder. Deze kelder heeft een totale oppervlakte van ongeveer 70 vierkante meter en is verdeeld in drie ruimtes. Deze ruimtes omvatten een grote kamer met twee ramen, een stookruimte en een extra werkkamer. De laatste is ook vanaf de voorzijde van het pand van buitenaf bereikbaar en heeft een raam.
De kelder is droog en heeft een aanzienlijke hoogte van ruim 2,05 meter.
Tuin
“VanGoyen” beschikt over een voor-, zij- en achtertuin. Aan de straatzijde is een oprit. Op eigen terrein kunnen twee auto’s worden geparkeerd. De achtertuin is met een breedte van 20 meter en een diepte van omstreeks 14 meter in totaal circa 300 m². De tuin is omgeven door het groen van de omliggende tuinen en biedt daarmee veel privacy. In de tuin is een houten berging. Een tuinhek sluit de tuin af van de straat. Doordat de tuin groot en breed is,heeft deze vrijwel de gehele dag zon.
Daarnaast is er op de eerste verdieping een terras aan zowel de voor- als achterzijde en op de tweede verdieping is er aan de achterzijde een balkon met uitzicht op de tuin. Zowel de terrassen als het balkon zijn vanuit de kantoorruimtes met openslaande deuren te bereiken.
“VanGoyen” is gelegen in de wijk Willemspark in Oud-Zuid. Het Noorder Amstelkanaal waar het kantoor aan de Jan van Goyenkade aan is gelegen, vormt precies de scheiding met de Apollobuurt.
Aan het einde van de 19e eeuw, toen de binnenstad van Amsterdam steeds voller werd, groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste kantoorvilla’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden ondernemers in dit rustigere en groenere deel van de stad. De grandeur van toen is nog steeds intact. Het culinaire aanbod van het Vlaamsch Broodhuys, patisserie Linnick, groenteboer Wessels, sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het Franse visrestaurant VISQUE geven de buurt zijn hedendaagse allure. Gelegen tussen het Vondelpark, de Koninginneweg en de Amstelveenseweg – met het Museumkwartier op loopafstand – is dit een ideaal hoekje van Amsterdam om te werken, waar inspiratie en de nodige ontspanning na een lange werkdag altijd dichtbij zijn.
Bereikbaarheid
Het kantoor aan de Jan van Goyenkade is uitstekend bereikbaar met zowel eigen vervoer als met openbaar vervoer. Met de auto is, via de Amstelveenseweg en de S108, binnen tien minuten de Ringweg A10 Zuid (afslag 8 Amsterdam Oud-Zuid) te bereiken. Op loopafstand is aan de Koninginneweg de halte Valeriusplein gelegen waar tramlijn 2 stopt. Deze tram geeft een directe verbinding met station Amsterdam Centraal. Aan de Amstelveenseweg, eveneens op loopafstand gelegen, is de bushalte voor de lijnen 15 en 62 welke een directe verbinding geven met station Zuid, station sloterdijk, station RAI en station Lelylaan.
Parkeergelegenheid
Op eigen terrein is er gelegenheid tot het parkeren van twee auto’s.
Parkeren is tevens mogelijk op de openbare weg middels betaling of een vergunningensysteem. Informatie over voorwaarden en mogelijkheden voor verkrijging van een (bedrijfs-) vergunning en eventuele wachttijd is op te vragen via de gemeente Amsterdam.