Een zeer goed onderhouden en gekoesterd familiehuis met een oppervlakte van ruim 480 m2, verdeeld over vijf bouwlagen, uitstekend gelegen aan rustig deel van de gracht en op eigen grond. Het pand heeft meerdere woonkamers, een tuinkamer, inspirerende ateliers/werkkamers, twee keukens, vier slaapkamers, even veel badkamers en diverse bergruimten. Alles is er mogelijk en elke ruimte ademt artisticiteit. De sfeervolle, verzorgde tuin op het zuidoosten is bijna 20 meter diep. Compleet met heerlijk zonnig terras aan de keuken en helemaal achterin een prachtige, oeroude wilg. Een oase van rust in de grachtengordel.
Begane grond
De elegante stenen trap aan de voorgevel leidt naar de beletage. De entree in de gang met wit marmer, fraaie lambrisering en een hoogte van circa 5 meter is imposant. De gang geeft toegang tot het voorhuis, dat is opgedeeld in twee kamers vóór de patio en het trappenhuis, en leidt naar het atelier/de zitkamer aan de achterzijde met uitzicht op de sfeervolle, verzorgde tuin. Deze ruimte staat in verbinding met de study, die ook zeer geschikt is voor extra opslag bij het atelier.
Souterrain
Het souterrain heeft een eigen ingang vanaf de straat, handig voor bijvoorbeeld de fiets. Deze verdieping is momenteel voor een groot deel in gebruik als bergruimte, technische ruimte en wasruimte. Ook de keuken bevindt zich hier, aan de patio. Klassiek van uitstraling, modern in faciliteiten, met onder andere een AGA-fornuis en diverse inbouwapparatuur. De tuinkamer vormt de overgang naar de heerlijke, romantische tuin en het terras. Hier staat een grote tafel om in de zomer familie diners te houden.
Eerste etage
De royale artistiek ingerichte living heeft een plafondhoogte van bijna 3 meter en vrij zicht over de gracht. Een prettige ruimte met een grote werktafel en een ingebouwde kastenwand, die licht vangt vanuit de patio. Op deze etage is in 2015 de keuken vernieuwd in een moderne, ingetogen stijl. Aan de rustige achterzijde bevinden zich een grote slaapkamer met veel vaste kastruimte en een verzorgde, tijdloze badkamer met onder meer een ligbad en inloopdouche.
Tweede etage
In de bibliotheek op de tweede verdieping weerkaatst bij mooi weer het licht van de gracht op het plafond. Een fijne ruimte, niet alleen om rustig te lezen maar ook om in kleine kring het leven te bespreken. De boekenkasten en de zorgvuldig weggewerkte verwarmingselementen dragen bij aan de intieme, opgeruimde sfeer. Op deze verdieping zijn er daarnaast twee slaapkamers van een goed formaat met een badkamer en-suite. De eenvoudige maar keurig onderhouden badkamer heeft een ligbad, wastafel en toilet.
Derde etage
Deze verdieping omvat een geheel eigen unit met een dakkapel aan de voorzijde. Dat is slapen op hoog niveau. De badkamer is uitgerust met een ligbad, wastafel en apart toilet; tegen de achterwand is de pantry van alle gemakken voorzien. De rest van deze etage wordt ingenomen door een enorme zolder voor opslag, en een separate badkamer met douche en wastafel.
Tuin
De romantische achtertuin met een diepte van bijna 20 meter is gelegen op het zuidoosten. Achterin staat een prachtige oude wilg, die zorgt voor beschutting en een fantastisch groen uitzicht. Direct aan de tuinkamer is een terras gemaakt, een heerlijke plek om te lunchen of rustig een boek te lezen.
Buurtgids
De buurt rondom de Keizersgracht 109 is een van de meest pittoreske en charmante delen van Amsterdam. Gelegen in het hart van de stad biedt deze buurt een unieke mix van historische schoonheid en moderne levendigheid.
De Keizersgracht zelf is een van de beroemde grachten van Amsterdam, die samen met de Herengracht en de Prinsengracht de iconische grachtengordel vormt die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De grachten worden geflankeerd door statige 17e-eeuwse herenhuizen met hun kenmerkende majestueuze gevels en karakteristieke gevelstenen.
De buurt is doordrenkt van cultuur en geschiedenis. Langs de grachten zijn er talloze galerijen, kunstwinkels en antiekwinkels te vinden. Naast trendy boetieks, designerwinkels en lokale ambachtelijke winkels. Ook staat de buurt bekend om zijn levendige eet- en drinkgelegenheden. Er is een breed scala aan restaurants, cafés en bars, variërend van gezellige bruine cafés tot chique gastronomische etablissementen.
De buurt rondom de Keizersgracht 109 heeft bovendien een gunstige ligging ten opzichte van diverse andere hoofdstedelijke bezienswaardigheden. Zo zijn het Anne Frank Huis, de Jordaan en de Dam op loopafstand.
Bereikbaarheid
De woning ligt vlak bij de Brouwersgracht aan het begin van de Keizersgracht en is daarmee gemakkelijk te bereiken met de fiets, te voet en met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde tramhalte ligt op een paar minuten lopen. Het Centraal Station met metro- en internationale treinverbindingen is ook op loopafstand. De ontsluiting via Haarlemmerhouttuinen en Westerdoksdijk/De Ruijterkade (S100) maakt de ring met de auto verrassend makkelijk bereikbaar.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen ruim 480 m²
• Diepe en zonnige achtertuin van bijna 100 m²
• Uitstekende en rustige locatie en gelegen op eigen grond
• Uitstekend onderhouden
• Laatste interne renovaties in 2015 en 2020
• Schilderwerk uitgevoerd 2021
• Domoticasysteem aanwezig
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed
Designvisie
Het pand aan de Keizersgracht is rond 1715 gebouwd in opdracht van Jacob Hacke of Johannes Langeraat, dat is niet precies bekend. Oorspronkelijk had het een halsgevel met vleugelstukken, waarbij het fronton (de bekroning van de gevel) de vorm had van een eend. Een onderdeel van het wapen van de familie Hacke of Langeraat. Omstreeks 1875 is het pand in de geest van die periode vernieuwd; zo is halsgevel veranderd en kwam er een lagere stoep voor het huis.
Het grachtenpand heeft vijf woonlagen en een romantische achtertuin. Elke woonlaag ademt de rijke historie; door het hele huis zijn originele details fantastisch bewaard gebleven. Afgelopen 100 jaar is het pand in bezit geweest van dezelfde familie, die het met veel aandacht en Zwitserse precisie heeft onderhouden. De liefde voor dit fraaie familiehuis en zijn historie is in elke ruimte zichtbaar. De laatste (grootschalige) renovaties vonden plaats in 2015 en 2020. Het dak is in 2012 prachtig gerenoveerd met zink en leien pannen.
Een bijzonder historisch verhaal is dat de opa van de huidige eigenaar en ook voormalig bewoner van Keizersgracht 109 de gerenommeerde architect Alfred Breslauer is. Hij heeft onder andere de slaapkamers en badkamers op de tweede woonlaag ontworpen in 1936. Breslauer richtte zich begin 1900 voornamelijk op woningbouw. Hij propageerde al vroeg het streven naar een gereduceerd, burgerlijk neoclassicisme dat een traditionele vormentaal combineerde met moderne architectuur en een eersteklas interieurontwerp. Veel van zijn ontwerpen staan in Duitsland maar ook Villa Emden aan het Lago Maggiore is van zijn handschrift.
Bel-etage
De elegante stenen trap aan de voorgevel leidt naar de entree op de beletage. De gang bij binnenkomst is direct imposant: rijk versierd met wit marmer, fraaie lambrisering en met een hoogte van circa 5 meter. Direct naast de entree bevindt zich de voorkamer, die ooit werd gebruikt als ontvangstkamer. Deze is geheel in stijl gerenoveerd met stoffen wandbekleding en sierlijke houten lambriseringen. Achter de voorkamer is nu een kantoorruimte, waar prachtig licht naar binnen komt vanaf het lichthof. Deze ruimte kan eventueel bij de voorkamer worden betrokken. Uitkijkend op de verzorgde, diepe tuin aan de achterzijde is het atelier/de zitkamer. Deze staat in verbinding met de study, die ook zeer geschikt is voor extra opslag bij het atelier.
Eerste etage
De riante living met ingebouwde kastenwand en een plafondhoogte van bijna 3 meter biedt een fabelachtig uitzicht over de grachten. Het is er aangenaam toeven. In de tweede keuken, die zich op deze etage bevindt, is gekozen voor een moderne maar rustige uitstraling. Het gaat om een hoekkeuken die in 2015 gerenoveerd is en in 2020 verder gemoderniseerd met quooker, vaatwasser, koelkast en andere apparatuur. De slaapkamer ligt aan de achterzijde: dat is heerlijk wakker worden met uitzicht over het groen. Ook hier zijn de inbouwkasten voor onder andere kleding op maat gemaakt. De verzorgde, tijdloze badkamer met marmer op de wand en vloer, heeft een ligbad, inloopdouche en wastafelmeubel met dubbele wastafel.
Tweede etage
De tweede woonkamer met bibliotheekruimte biedt eveneens zicht over het water. Ook hier is het scherpe oog voor vakmanschap zichtbaar, onder andere in de kundig gemaakte boekenkasten en radiatoromkleding. Op deze etage zijn er twee goede slaapkamers. De badkamer en suite is eenvoudig en keurig onderhouden en voorzien van een ligbad, wastafel en toilet.
Derde etage
De vroegere zolder is beter bruikbaar gemaakt doordat er begin jaren 90 een dakkapel aan de voorzijde is geplaatst. Dit heeft een schitterende slaapkamer opgeleverd: slapen in de nok. Voor deze kamer is er een vertrek gemaakt met een kleine pantry, ligbad, wastafel en toilet. Dit maakt deze ruimte ook uitstekend geschikt voor gasten en/of een au pair. Op deze etage is er ook een separate badkamer met douche en wastafel, én een enorme bergruimte voor opslag.
Souterrain en de tuin
Het souterrain heeft een eigen ingang vanaf de straat, handig voor bijvoorbeeld de fiets. Deze verdieping is momenteel voor een groot deel in gebruik als bergruimte, technische ruimte en wasruimte. Aan de achterzijde ligt de tuinkamer en een van de twee keukens. De keuken ademt een historische sfeer met zijn blauwwitte tegeltjes, marmeren werkblad en lichtblauw geschilderde balkenplafond, maar is tegelijkertijd van alle moderne gemakken voorzien, zoals een AGA fornuis en diverse inbouwapparatuur zoals koelkast en vaatwasser. Van hier uit is er een mooi doorkijkje naar de patio. De tuinkamer heeft hetzelfde rustgevende lichtblauwe balkenplafond, en daarnaast een houten lambrisering met elegant snijwerk.
Tuin
De romantische achtertuin is gelegen op het zuidoosten. De tuin heeft een diepte van bijna 20 meter. Achterin staat een prachtige oude wilg, een zee van groen. Direct aan de tuinkamer is een terras gemaakt, een heerlijke plek om te lunchen of rustig een boek te lezen.
De buurt rondom de Keizersgracht 109 is een van de meest pittoreske en charmante delen van Amsterdam. Gelegen in het hart van de stad biedt deze buurt een unieke mix van historische schoonheid en moderne levendigheid. De Keizersgracht zelf is een van de beroemde grachten van Amsterdam, die samen met de Herengracht en de Prinsengracht de iconische grachtengordel vormt die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De grachten worden geflankeerd door statige 17e-eeuwse herenhuizen met hun kenmerkende majestueuze gevels en karakteristieke gevelstenen. De buurt is doordrenkt van cultuur en geschiedenis. Langs de grachten zijn er talloze galerijen, kunstwinkels en antiekwinkels te vinden. Naast trendy boetieks, designerwinkels en lokale ambachtelijke winkels. Ook staat de buurt bekend om zijn levendige eet- en drinkgelegenheden. Er is een breed scala aan restaurants, cafés en bars, variërend van gezellige bruine cafés tot chique gastronomische etablissementen. De buurt rondom de Keizersgracht 109 heeft bovendien een gunstige ligging ten opzichte van diverse andere hoofdstedelijke bezienswaardigheden. Zo zijn het Anne Frank Huis, de Jordaan en de Dam op loopafstand.
Bereikbaarheid
De woning ligt vlak bij de Brouwersgracht aan het begin van de Keizersgracht en is daarmee gemakkelijk te bereiken met de fiets, te voet en met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde tramhalte ligt op een paar minuten lopen. Het Centraal Station met metro- en internationale treinverbindingen is ook op loopafstand. De ontsluiting via Haarlemmerhouttuinen en Westerdoksdijk/De Ruijterkade (S100) maakt de ring met de auto verrassend makkelijk bereikbaar.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum-2c.).
Met een parkeervergunning voor Centrum-2c mag u parkeren in Centrum-2. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 287,09 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 12 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, mei 2023).