Een woonhuis, een charmant rijksmonument van 164 m² in een van de leukste buurten van het centrum. Een zorgvuldig gerenoveerd familiehuis in de Nieuwe Looierstraat met diverse leefruimten, drie slaapkamers en twee badkamers. Uiteraard - bouwjaar 1736 - staat het op eigen grond. Verfijnd, weloverwogen en met respect voor de historie is het woonhuis in 2020 onder handen genomen. Muren zijn verwijderd, plafonds hersteld, gemoderniseerd en comfort gebracht door onder andere vloer- en dakisolatie, (deels) airconditioning en nieuwe elektra. Ook is al het schilderwerk gedaan, zijn alle schuiframen werkend gemaakt en is de pvc-regenpijp vervangen door een ijzeren versie. Een volwaardige restauratie.
Buurtgids
Het Amstelveld is om de hoek, met op maandag de Bloemenmarkt en de fijne terrassen van de Nieuwe Marcella en Nel. De vleugelnootbomen geven cachet aan dit hoogwaardige stadsplein.
De Utrechtsestraat heeft een divers en hoogwaardig aanbod van delicatessenwinkels en horeca. Zo zijn er meerdere restaurants met een Michelinster en is er een gevarieerd aanbod van cafés. Het culturele leven speelt zich nabij af in de Stopera, het Koninklijke Theater Carré, de Stadsschouwburg, debatcentrum De Balie, het Rijksmuseum en het H’Art Museum. Bij de laatste is op zaterdag een biologische markt met Nederlandse streekproducten. De Albert Cuypmarkt - de grootste dagmarkt van Europa - is lopend binnen vijf minuten te bereiken en zo worden ook de delicatessenwinkels in de Pijp een onderdeel van de dagelijkse wandeling.
De huidige Amsterdamse grachtengordel werd in de 17e eeuw tijdens de Derde en Vierde Uitleg ontwikkeld. De stad bleek namelijk opnieuw te klein voor de snelgroeiende vloot en de vloedgolf van immigranten die voornamelijk uit de Zuidelijke Nederlanden, Frankrijk, Oost-Europa en Duitsland kwamen.
Halve maan
Met de vierde uitleg liep de grachtengordel door tot aan de Amstel. De oostelijke eilanden Kattenburg, Oostenburg en Wittenburg werden ontwikkeld. Het Kadijkseiland ontstond, gescheiden van een gebied met tuinerven, de latere Plantage, door de Rapenburgergracht. Uiteindelijk ontstond een stedelijk patroon in de vorm van een halve maan, met drie hoofdgrachten, zeven dwarsgrachten en vier radiaalstraten. De halve maan werd omsloten door een stadsmuur met 26 bolwerken en een singelgracht die liep langs de huidige Mauritskade, Stadhouderskade en Nassaukade. Toegang tot de stad werd verschaft door onder andere de Leidse Poort (Leidseplein) en de Utrechtse Poort (Frederiksplein).
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 164 m²
• Woonoppervlakte is inclusief de entresol (plafondhoogte 1,99 m)
• Tuin gelegen op het zuiden van circa 28 m²
• Gelegen op eigen grond
• Renovatiejaar 2020
• Rijksmonument 3611
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Mogelijkheid voor vierde slaapkamer
• Parkeren kan direct om de hoek – garage bij metrostation
Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Monumenten Portaal, Restauratiefonds en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met betrekking tot mogelijke subsidies.
Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn slechts indicatief
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting
’t Looiers Huys
Een verfijnd familiehuis in een van de aardigste buurten in het hart van de stad. Een stukje Amsterdam dat de sfeer ademt van een knus dorp. In de directe omgeving vind je tal van hoogwaardige winkels, restaurants en gezellige cafés, evenals uitstekende lagere scholen.
Met veel zorg en aandacht heeft de huidige eigenaar in 2020 het woonhuis laten renoveren. De renovatie werd uitgevoerd in samenwerking met onder andere architect Quinten de Meyere, gespecialiseerd in monumenten. Het resultaat is een smaakvol en karakteristiek monumentaal woonhuis met oog voor detail en geschiedenis.
Door de nieuwe indeling een meer open karakter te geven, zijn de keuken aan de stadstuin, de eetkamer, de kinderkamer en de zitkamer met elkaar verbonden, hoewel ze zich over verschillende woonlagen uitstrekken. Met drie ruime slaapkamers en twee badkamers is het huis perfect geschikt voor een gezin.
Ervaar het sfeervolle wonen op deze prachtige locatie in het historische centrum van de stad.
Judith de Jong | Makelaar Broersma Wonen
Designvisie
Dit rijksmonument, gebouwd in 1736, is een pand met een karakteristieke halsgevel. In die tijd lieten veel architecten zich inspireren door klassieke ontwerpen, die ze aanpasten naar de Hollandse smaak en de beschikbare bouwmaterialen, met een gevoel van eenvoud.
In 2020 onderging het huis een uitgebreide renovatie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, onder leiding van de huidige eigenaar, bijgestaan door monumentenarchitect Quinten de Meyere. Het verleden werd grondig bestudeerd, terwijl er ook aandacht was voor moderne functionaliteit. De indeling werd volledig gewijzigd: muren werden verwijderd en alle trappen vervangen om een meer open karakter te creëren. Er werden drie slaapkamers en twee badkamers gerealiseerd. Er werd nauwgezet gelet op details zoals de keuze van armaturen, het optimaliseren van de schuiframen (goed gangbaar en tochtdicht gemaakt), het kleurenpalet op de muren en de toevoeging van twee houtkachels voor extra warmte en sfeer. Het resultaat is een hoogwaardige restauratie die heeft geleid tot een verfijnde en smaakvolle woonomgeving.
Wonen en koken
De eettafel staat aan de voorzijde in een prachtige ruimte met een plafondhoogte van 3,75 meter. De monumentale bakstenen muur geeft hier een stoere en warme uitstraling.
De keuken vormt een intiem hoekje met een tweede eettafel en kijkt uit op de achtertuin. Uitgevoerd in mat zwart met klassiek wit marmer, is de keuken voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een royaal fornuis, vaatwasser en quooker. In de keuken staat een Jacobus houtkachel, een gietijzeren kachel die niet alleen efficiënt warmte biedt maar ook een pan soep of saus op temperatuur houdt, waarmee een huiselijke sfeer wordt gecreëerd.
Boven de keuken is een entresol, een perfecte werk- of speelruimte die momenteel dient als gezellige speelplek voor een van de kinderen. Deze ruimte staat in open verbinding met zowel de eetkamer, de keuken als de zitkamer.
De zitkamer is een ontspannen ruimte waar men zich kan terugtrekken met een goed boek of voor een mooie film. De monumentale balken van het plafond zijn hier, net zoals beneden, blank opgeschuurd. Ook in de zitkamer is, net zoals in de keuken, een efficiënte Jacobus houtkachel geïnstalleerd. Met verschillende plekken in het huis om tot rust te komen, biedt een deel van de zitkamer ook de mogelijkheid om een vierde slaapkamer te realiseren. Zoals te zien is op de alternatieve plattegrond.
Slapen en baden
Op de tweede verdieping zijn twee ruime slaapkamers, elk voorzien van airconditioning. Beide kamers kenmerken zich door balkenplafonds en karakteristieke schuiframen. De moderne badkamer is uitgerust met stoere grijze tegels en beschikt over een ruime douche, een voor de kinderen iets lager gemonteerd wastafelmeubel en een wc. Bovendien is er elektrische vloer- en spiegelverwarming.
Op de bovenste verdieping, onder de kap van het huis, is de hoofdslaapkamer met airconditioning en een en-suite badkamer. De prachtige spanten van de kap zijn weer zichtbaar gemaakt. Het slaapgedeelte wordt gescheiden door een kastenwand, terwijl de badkamer aan de achterzijde is. Deze badkamer, ook voorzien van stoere grijze tegels, heeft een vrijstaand ligbad, inloopdouche, dubbele wastafel en wc. Ook hier is elektrische vloer- en spiegelverwarming aanwezig.
De nieuwe, elektrisch bedienbare en te verduisteren Velux dakramen met zon- en warmtewerend glas in het dak bieden meer natuurlijk licht en een ruimtelijk gevoel in deze slaapkamer. Het dak is geïsoleerd.
De stadstuin
Een fraai onderhouden stadstuin van circa 27 m², op het zuiden, is bereikbaar via de keuken. Het is een heerlijke plek om van de zon te genieten of voor kinderen om te spelen. Een tuin midden in de stad is een droom voor velen en maakt dit huis helemaal compleet.
Buurtgids
De Nieuwe Looiersstraat is een zijstraat van de Vijzelgracht. Daar vind je onder andere de koninklijke banketbakker Holtkamp, goede koffietentjes en Bar Dó, perfect voor een drankje op het terras. Ook het Amstelveld is om de hoek, met de zonnige terrassen van Café Marcella en Café Nel en op maandag de Bloemenmarkt. De vleugelnootbomen geven cachet aan dit hoogwaardige stadsplein. De mooie winkelstraat Utrechtsestraat biedt een gevarieerd en hoogwaardig aanbod van diverse delicatessenwinkels en horeca. Zo zijn er meerdere restaurants met een Michelinster en een gevarieerd aanbod van cafés. Het culturele leven speelt zich af in de Stopera, het Koninklijke Theater Carré, de Stadsschouwburg, debatcentrum De Balie, het Rijksmuseum en het H’Art Museum. Bij de laatste is op zaterdag een biologische markt met Nederlandse streekproducten. De levendige Albert Cuypmarkt is lopend binnen vijf minuten te bereiken, waardoor ook alle delicatessenwinkels in de Pijp een onderdeel worden van de dagelijkse wandeling.
Bereikbaarheid
De centrale ligging in de stad is prettig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Via de metrohaltes op de Wibautstraat en de Noord-Zuidlijn op de Vijzelgracht zijn zowel het Centraal Station, Station Zuid/Schiphol als het Amstel Station binnen 10 minuten bereikbaar. Bij halte Vijzelgracht stoppen meerdere tramlijnen, waaronder 3, 7, 19 en 24. Deze lijnen vormen respectievelijk een verbinding met Sloterdijk, Frederiksplein, Diemen, Westergasfabriek, Slotermeer, Flevopark, VUmc en Azartplein. Met de auto zijn er meerdere routes de stad uit of in, met goede verbindingen naar de ring A10 via de IJtunnel, Amsteldijk of Wibautstraat. Op de fiets is de hele stad makkelijk toegankelijk. De buurt grenst aan de ene kant aan De Pijp — met de Albert Cuypmarkt op loopafstand — en maakt aan de andere kant onderdeel uit van het Centrum.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum-2g). Met een parkeervergunning voor Centrum-2g mag je parkeren in Centrum-2. Op basis van de bewonersparkeervergunning kan er zonder verdere kosten geparkeerd worden in de parkeergarage boven het metrostation Vijzelgracht, op 80 meter lopen van het huis. Dat voelt nagenoeg als een eigen parkeerplaats; geen rondjes rijden voor een beschikbare plek of EV-laadpaal. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 315,60 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 7 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, april 2024). Eventueel is er enkele deuren verder in de Nieuwe Looiersstraat een parkeerplaats beschikbaar — te huur.